Turizm zirvesi de tartışmalı

Turizm zirvesi de tartışmalı

BAŞBAKANLA GÖRÜŞECEK OLAN TURİZMCİLERDE DE TEMSİL SORUNU ÇIKTI.

Turizm zirvesi de tartışmalı
16px
24px
14.03.2006 22:00
ABONE OLgoogle

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tekstil sektörü ile yaptığı zirvenin benzerini bugün turizm sektörü ile gerçekleştirecek.

Başbakanlık'ta öğlen saatlerinde yapılması planlanan toplantıda turizmcilerin Erdoğan'a bir rapor sunması bekleniyor. Ancak, turizm zirvesine de testilde olduğu gibi 'temsil sorunu' damgasını vurdu.
Turizm zirvesinde, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyette, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer, Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen ve Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı Şahabettin Bollukçu bulunacak.

İstanbul'un sorunları
Turizm zirvesine davet edilmeyen Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "İstanbul'un sorunları çok özel ve çok büyük. İskan sorunu, Rusların bagajlarının 30 kilograma inmesi gibi. Böyle büyük bir zirvede, bu sorunların da dile getirilmesi gerekirdi. Bunu TOBB'un düşenmesi gerekirdi, söylememizle olmaz ki" dedi.

Bu durumun tekstilcilerin yaşadığı katılım sorunu gibi bir soruna neden olamayacağını belirten Timur Bayındır, "Ama davet edilenlere bakınca bunun biraz formalite bir görüşme olduğu ortaya çıkıyor" dedi.

'Yazılı ilettik'
Elini taşın altına koyanların zirveye katılmadığını ifade eden Timur Bayındır, sektörün sorunlarını daha önce TOBB'a yazılı olarak ilettiklerini, bunun değerlendirmeye alınmasını beklediklerini bildirdi.
Tekstil zirvesinde ihracat kanadının eksik kaldığı eleştirisi nedeniyle zirvenin ardından tartışma doğmuştu.

Otellerden çıt çıkmıyor
Toplantıda ele alınması beklenen sorunlar şöyle;

ÖTV, maliyetlerin önemli bir kısmını oluşturuyor. Yüzde 18'lik KDV, Akdeniz'de rakip olan ülkelerde yüzde 5 - 8 oranında KDV uygulanıyor.
Fikir ve sanat eserlerine ilişkin telif hakları konusunda hâlâ anlaşma sağlanamadı. Fahiş ücretler nedeniyle üç ve dört yıldızlı oteller, müzik yayını yapamaz hale geldi.
Dolar düşerken YTL sürekli yükseliyor. Girdiler YTL'ye, gelir dövize dayandığı için kâr marjı azalıyor.
Sektörün 12 ay çalışması için özellikle resort tesislerin ağırlıklı olduğu bölgelerde, kışın faaliyet gösteren otel çalışanlarının sosyal sigorta primi ve ücretlerinden kesilen stopaj vergilerinde indirime gidilmeli.
Acentaların, yurtdışından ülkeye getirdikleri turist ve ülkede yaptırdıkları harcamaların da döviz kazandırıcı hizmet, dolayısıyla ihracatçı sayılmaları gerekiyor.

IMF'nin gölgesinde başlayacak
IMF'nin tekstilde KDV indirimine tepki göstermesinin ardından turizm sektörünün de KDV ve ÖTV indirimi istemeye hazırlanması soru işareti yarattı. Sektörün isteyeceği KDV ve ÖTV indirimi hem kamu, hem de sektör açısından tekstilde olduğu gibi sorun yaratacak.
IMF'nin tekstilde KDV indirimine karşı tavır almasının ardından, 3. gözden geçirme de gecikirken yeni bir KDV indirimine sıcak bakılması beklenmiyor. Sektör, döviz getirmede ihracatçı sayılmadıkları için vergi iadesi almıyor. Bu da olası bir vergi indiriminin maliyetini yükseltecek. Tesis sahiplerinin istediği vergi indirimi, hava yolu şirketleri açısından önem taşımıyor.

Yelda Ataç/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde