Serdengeçti'nin son günü

Serdengeçti'nin son günü

Cumhuriyet tarihinin en ağır krizi olarak nitelendirilen Şubat 2001 krizinin ardından paranın başına getirilen Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, istifa dilekçesini bugün veriyor.

Serdengeçti'nin son günü
16px
24px
13.03.2006 22:00
ABONE OLgoogle

 Serdengeçti'nin ayrıca, ayrılırken bir de açıklama yapması bekleniyor. Serdengeçti'nin vedası ardından Merkez Bankası Meclisi'nin, bugün akşam saatlerinde toplanması ve yerine vekalet edecek ismi belirlemesi bekleniyor. Vekaletin de Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'ya verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görev süresi, hukukçulardan gelen görüş üzerine, fiilen bir gün daha uzadı. 14 Mart 2001 tarihinde atanan Serdengeçti'nin görev süresinin 13 Mart'ta tamamlandığı hesabı yapılıyordu. Ancak hukukçulardan gelen görüş üzerine, Başkan Serdengeçti'nin görev süresinin 14 Mart itibarıyla dolduğu bildirildi. Bu nedenle Serdengeçti, emeklilik dilekçesini bugün verecek. Dün bütün gün Merkez Bankası'nda bulunan Serdengeçti bugün personelle vedalaşacak.

İşte paranın yeni imzası

Paranın başına Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın geçmesi beklenirken, Serdengeçti'nin, görevden ayrılmasıyla birlikte, başta banknotlar üzerindeki imzalar olmak üzere birçok önemli karardaki imzalar da değişecek.

2005 yılının başında piyasaya çıkan YTL banknotların üzerinde, Merkez Bankası Başkanı olarak Serdengeçti'nin yanında, birer başkan yardımcısının da imzası bulunuyor. Merkez Bankası Başkanlığı'na gelmesi beklenen Başçı'nın imzası ise, 20 YTL'lik banknotlarda bulunuyor. 1 YTL'lik banknotlarda, Serdengeçti'nin yanında Başkan Yardımcısı olarak Sedef Ayalp'ın, 5 YTL'lik banknotlarda Şükrü Binay'ın, 10 YTL'lik banknotlarda Faitih Özatay'ın, 50 YTL'lik banknotlarda Sedef Ayalp'in, 100 YTL'lik banknotlarda da da yine Şükrü Binay'ın imzaları yer alıyor.

Hüseyin Özay/Akşam


Enflasyonu yendi, gidiyor...

2001 Krizi sonrasında, Kemal Derviş'in Ekonomi Bakanı olarak atanmasının ardından uygulamaya konulan 'Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı' ile birlikte, 'Merkez Bankası Başkanlığı' gibi önemli bir görevi üstelenen ve bu görevinde 'tarihi başarılar'a imza atan Süreyya Serdengeçti, bugün veda ediyor. Görev süresi dün akşam itibariyle dolan Serdengeçti, program kapsamında, bankayı 'enflasyonla mücadeleye' konumladı ve bu alanda çok başarılı oldu.
Hükümetin, 'faizler', 'kurlar' ve 'rezervler' konusunda sık sık eleştirdiği Serdengeçti, beş yıllık başkanlığı döneminde, 'yalnız ama kararlı' bir portre çizdi. Merkez Bankası'nın 'özerkliği' onun bu tutumu sayesinde 'kurumsallaştı' ve para politikası, 'siyasi kararlar' ekseninden, ekonominin ve enflasyonla mücadelenin gerekleri eksenine taşındı.
Türkiye, enflasyon rekorları ile anılan bir ülke olmaktan çıktı. Enflasyonla mücadelede banka başarılı bir grafik çizdi. Serdengeçti, başkan olduğunda (Şubat - 2001) enflasyon yüzde 48.9'du.
Beş yıllık bir mücadelenin sonucunda yüzde 10'un altına indi. Türkiye tek haneli enflasyonu gördü. Bol sıfırlı Türk Lirası, altı sıfırın atılması ile itibarını güçlendirdi.

Kemal Derviş'in işkolik başkanı
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 26 yıldır Merkez Bankası'nda çalışıyordu. Kendisini 'Doğma büyüme Merkez Bankacı' olarak tanımlayan 1952 - İstanbul doğumlu Serdengeçti ODTÜ Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. Amerika'da Vanderbilt Üniversitesi'nde ekonomi dalında yüksek lisans yaptı.
1980'de MB'da göreve başladı. Birçok kademede çalıştıktan sonra Mart 2001'de Başkan oldu.

Klasik müzik tutkunu
Tüm çalışma hayatını MB'de geçiren Serdengeçti, 'para politikalarının detaylarına hakim, teknik yönü kuvvetli, bankacılık camiasını iyi tanıyan, tecrübeli bir kişilik' olarak tanınıyor.
Serdengeçti, için 'işkolik' tanımlaması da yapılıyor.
Serdenge

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde