İhlas, yurtdışından kredi arıyor

İhlas, yurtdışından kredi arıyor

İHLAS FİNANS KURUMU, MAĞDURLARINA ÖDEME YAPMAK İÇİN YURTDIŞINDAN KREDİ ARIYOR

İhlas, yurtdışından kredi arıyor
16px
24px
29.06.2005 21:00
ABONE OLgoogle

Bugüne kadar 100 binin üzerindeki mağdura 433 milyon dolar ödeme yapan kurum, kalan 92 bin kişiye 600 milyon dolarlık borcunu yurtdışından bulacağı krediyle ödemeyi hedefliyor. Firma yetkilileri, yurtdışında farklı ülkelerdeki finans kuruluşlarından kredi temin etmeye çalışıyor.

İhlas Finans Kurumu ve mağdurları, önceki gece Bankacılık Yasa Tasarısı'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında gündeme geldi. CHP'li Akif Hamzaçebi, “TMSF'nin bu kadar olağanüstü yetkileri varken, neden on binlerce İhlas mağdurunun sorunu çözülemiyor?” dedi. Paralarını İhlas Finans'a yatıranların büyük bölümünün paralarını geri alamadığını belirten Hamzaçebi, gerekirse yeni yetkiler verip yasa çıkarılması gerektiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, komisyon görüşmeleri çıkışında “TMSF'den oraya atama yapılabilir.” derken, aynı görüşmede yer alan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ise “İhlas Finans'ta hortumlama var.” açıklamasını yaptı. İhlas Holding ise Borsa'ya gönderdiği açıklamada, ne ana şirketleri olan İhlas Holding'in ne de şirket iştiraklerinden hiçbirisinin İhlas Finans'a borcu bulunmadığını bildirdi. Açıklamada ayrıca, İhlas Grubu'nun TMSF'ye olan borçları ile ilgili haberin yanlış olduğu, İhlas Grubu'nun kefil olduğu firmaların, 2004 yılı Eylül ayında, borçlarını taksitle değil de defaten ve nakden, TMSF'nin yapmış olduğu kampanya çerçevesinde ödedikleri kaydedildi. TMSF, Holding'in kefil olduğu şirketlerin toplam 99,7 milyon dolarlık borcu için, indirimden yararlanmak amacıyla yapılan başvuruyu kabul etmişti.

Öte yandan İhlas Finans'tan bir yetkili, kurumun Bankacılık Kanunu değil, Türk Ticaret Kanunu kapsamında tasfiye edildiği için TMSF'nin el koyamayacağını savundu. Temeli 1970 yılında atılan İhlas Holding'in bir parçası olan İhlas Finans, 2001 krizinde ödeme güçlüğüne düşmüştü. BDDK, 10 Şubat 2001'de yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve alınan önlemlere rağmen likidite sorununu çözemeyen İhlas Finans Kurumu'nun faaliyet iznini kaldırdı.

İhlas hisseleri değer kaybetti

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, “TMSF'den oraya (İhlas) atama yapılabilir.” açıklaması, Uzan, Aksoy, Balkaner ve Demirel gruplarında olduğu gibi el konulacağı şeklinde algılanınca İhlas Grubu'nun Borsa'da işlem gören hisseleri açılışta taban yaptı. İhlas Holding yetkilileri, açılıştaki zararın 50-60 milyon doları bulduğunu bildirdi. Hisseler daha sonra bir miktar toparlansa da piyasanın yüzde 1,2 oranında prim yaptığı dünkü işlemlerde en çok değer kaybettiren hisseler oldu.

'TGRT'nin satışı gecikebilir'

İhlas Finans tasfiye kurulundan bir yetkili, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in yanı sıra TMSF Başkanı’nın ‘hortumlama var' şeklindeki açıklamalarının grubun diğer ticari ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor. Holding bünyesinde yer alan TGRT'nin 200 milyon dolarlık bedelle ABD'li şirkete satılması için görüşmelerin yürütüldüğünü bildiren yetkili, “Firma, bu gelişmelerden sonra TGRT'yi satın almaktan vazgeçebilir.” dedi.
Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde