Torun Center’a yargıdan ikinci kez veto: İBB ve Torunlar GYO’nun itirazı reddedildi

Torun Center’a yargıdan ikinci kez veto: İBB ve Torunlar GYO’nun itirazı reddedildi

10 işçinin hayatını kaybettiği Ali Sami Yen Stadı arazisindeki Torun Center’e yargıdan ikinci ret geldi.

Torun Center’a yargıdan ikinci kez veto: İBB ve Torunlar GYO’nun itirazı reddedildi
16px
24px
22.10.2016 18:46
ABONE OLgoogle

İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin gökdelen inşaatıyla ilgili imar planı değişikliği için verdiği yürütmeyi durdurma kararının bozulması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Torunlar GYO’nun yaptığı itiraz Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Mecidiyeköy Ali Sami Yen Stadı üzerinde yükselen gökdelen inşaatıyla ilgili 2 Nisan 2010 tarihinde yapılan plan değişikliğine dava açmış, İstanbul 7. İdare Mahkemesi 12 Temmuz tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararında şu ifadelere yer vermişti:

Torun Center'da cinayet adım adım gelmiş

“Bu durumda dava konusu imar planlarının getirdiği yapılaşma haklarının yoğunluk artışına neden olacağı, bu yoğunluk artışının donatı alanlarını daah da yetersiz hale getireceği, bu nedenlerle üst ölçekli çevre düzeni planlarına aykırı olduğu, ÖA3 önemli alan koşullarına uyulmadığı hususları ile anılan bilrikişi raporu ve ek bilirkişi raporunda yer alan diğer tespitlerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda dava konusu imar planlarında şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uyarlık bulunmadığı ve hukuka açıkça aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Diğer taraftan; açıkça hukuka aykırı bulunan dava konusu planların yürütülmesi halinde uygulama işlemleri yapılabileceğinden telafisi güç zararların doğabileceği ise tartışmasızdır.”

İBB ve Torunlar GYO’nun kamu yararına aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle yargı kararının bozulması için yaptığı başvuruyu reddeden Bölge İdare Mahkemesi, 7. İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararının yasaya aykırılık taşımadığını kaydetti.

İnşaat bitti, Torunlar’da planlar iptal edildi

Mahkemenin yürütmesini durduğu gökdelen inşaatı ise bitmek üzere. Kuleler Mecidiyeköy’ün ortasında yükselirken, artık sonuna gelinen projenin satış işlemleri yakında başlayacak.

Mahkemeye ulaşan daha önceki bilirkişi raporunda da plan değişikliklerinin ‘TOKİ’ye kaynak oluşturmak’ dışında amacının olmadığına dikkat çekilerek söz konusu plan değişikliklerinin ‘kamu yararına aykırı’ olduğu tespitinde bulunmuştu.

Torun Center'da 25 -30 kişi ölmediği için dua edin

Mecidiyeköy’de inşaatı devam eden Torun Center’da 2014 yılında meydana gelen iş cinayetinde asansörün yere çakılması sonucunda 10 işçi hayatını kaybetmişti. Kısa bir süre inşaatı durdurulan gökdelenlerin yapımına daha sonra tekrar başlanmıştı.

Diken.com.tr

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde