TOBB, 100 milyon dolara aldığı ikiz kulelerine taşındı

TOBB, 100 milyon dolara aldığı ikiz kulelerine taşındı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Eskişehir Yolu'ndaki ikiz kulelerde hizmet vermeye başladı

TOBB, 100 milyon dolara aldığı ikiz kulelerine taşındı
16px
24px
20.07.2009 09:11
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) genel merkezi, bugünden (pazartesi) itibaren Eskişehir Yolu olarak da bilinen Dumlupınar Caddesi'ndeki ikiz kulelerde hizmet vermeye başlıyor.

TOBB, kuleleri 2005 yılında özelleştirme yoluyla 100 milyon dolara satın almıştı. TOBB tarafından o günden bu yana bina için ilave yatırım ve tadilatlar için yaklaşık 35 milyon TL masraf yapıldığı tahmin ediliyor.

141 bin metrekare kapalı alana sahip olan yeni genel merkez, sadece yaklaşık 350 personele sahip TOBB'a ev sahipliği yapmayacak. Binanın girişindeki 5 katlı bölüme yerleşecek olan TOBB, geri kalan alanı yani 49 bin metrekarelik ikiz kule kısmını çeşitli kurum ve kuruluşlara kiraya verecek. TOBB'un Kızılay-Bakanlıklar'da geride bıraktığı eski genel merkezinse bir süre boş kalacağı belirtiliyor. Eski bina, bugüne kadar siyasi ve ekonomik çok sayıda önemli ismi ağırlamıştı.

Ankara'nın çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının binalarının da taşınmasıyla önemli arterlerinden biri haline gelen Eskişehir Yolu üzerinde bulunan TOBB ikiz kuleleri, "akıllı bina" olarak inşa edildi. Kuleler, 58 bin metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. Kapalı alanı 141 bin 871 metrekare olan binanın kulelerini C ve D blokları oluşturuyor. Bu bloklar, 3 katı bodrum olmak üzere 37 kattan oluşuyor.

Yapı, bilgisayar destekli ve doğal afetlere uyumlu bir 'otomasyon sistemi'yle kontrol ediliyor. Binada bin kişilik dev bir konferans salonu bulunurken sosyal tesislerde dışarıdan gelenlerin de faydalanabileceği kreş, banka şubeleri, kuaför, kafeterya, lostra, market, kargo firması gibi birimler yer alıyor. Yeni genel merkezin otoparkı ise açık alanda 388 ve kapalı alanda 601 araç kapasiteli.
 
Yapımı yılan hikâyesine döndü

Yeni genel merkez, aslında şimdiden epey ünlü. Yapımına 1988 yılında başlanan bina, önceleri TEKEL için ve tek blok olarak projelendirildi. Yapımını Ceylan İnşaat'ın üstlendiği binaya daha sonra 1995 yılında, Tansu Çiller döneminde Başbakanlık talip olunca, projeye ikinci bir blok, yani kule daha eklendi.

Ancak Başbakanlık'ın da ikiz kulelere taşınmasından vazgeçildi. Binanın bu değişikliklerle 2004 yılı itibariyle toplam maliyetinin 343 milyon YTL yani yaklaşık 250 milyon dolar olduğu ifade edildi. Daha sonra başlanan özelleştirme süreci sonucunda ikiz kuleler, 2005 yılında yapılan ihaleyle TOBB'a satıldı.

Yenigün İnşaat'ın da katıldığı ihalede TOBB, 98 milyon dolarlık teklif verdi. Ancak İhale Komisyon Başkanı'yla yapılan pazarlık sonucu teklif 100 milyon dolara yükseltildi. Ancak binada bu kez inşaat ve iskân sorunları yaşandığı kamuoyuna yansıdı.

TOBB, inşaat ve iskân ruhsatının bulunmayışı nedeniyle binayı tamamlamak için beklemek zorunda kaldı. TOBB'un, ruhsatı ancak 8 ay sonra alabildiği belirtildi. Sonrasında, binanın girişinde bulunan TEDAŞ'a ait trafo binasının kaldırılması için de beklendi. TOBB'un 2008 mali raporuna göre birliğin ikiz kuleler için yaptığı ilave yatırımlarla tadilat harcamaları 34.7 milyon YTL oldu. Binadaki çalışmalar bu yıl da sürdü.
 
KİRALIK KATLARA DEVLETTEN TALİP ÇOK

En sonunda 20 Temmuz itibariyle yeni genel merkezine geçeceğini duyuran TOBB, binanın girişindeki 5 katlı bölüme yerleşerek kalan 49 bin metrekarelik kule alanını kiraya verecek. Bugüne kadar ikiz kulelerin kiracısı olmaya talip kurumlar arasında Sağlık Bakanlığı, Telekomünikasyon, Kamu İhale ve Şeker Kurumu ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kalkınma Bankası, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin adı geçti.

TOBB tarafından kiracıların kimler olacağı açıklanmazken, ilk aşamada binaya yaklaşık 350 TOBB çalışanı ile TOBB'un iştiraklerinden Gümrük AŞ'nin yerleşeceği belirtiliyor. TOBB, Eskişehir Yolu 9'uncu kilometreye yerleşerek çok sayıda önemli kurumla da komşu oldu. Birliğin çevresinde Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi çok sayıda kurum bulunuyor.

Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde