Zulaya af, esnafa haciz: KOBİ'ler e-hacizden isyan etti

Zulaya af, esnafa haciz: KOBİ'ler e-hacizden isyan etti

Patronlara, yurt dışındaki zulalarını “sıfır vergi” ile yurda getirme imkanı sağlayan Maliye Bakanlığı’nın, KOBİ ve esnaflara yönelik “haciz uygulaması” adeta isyan ettirdi.

Zulaya af, esnafa haciz: KOBİ'ler e-hacizden isyan etti
16px
24px
28.06.2016 08:33
ABONE OLgoogle
“Vergi borcu olan” mükellefin, bankalardaki tüm hesaplarına bloke konulmasına neden olan e-haciz uygulaması, ekonomik durgunluk nedeniyle zor günler geçiren esnafların ve kobilerin adeta “kabusu” haline geldi.

Milyonlarca esnaf ve küçük işletme, Maliye ile SGK’nın , “haciz uygumaları” nedeniyle “bankaların kara listesine” alındı. Vergi ve prim hacizleri nedeniyle köşeye sıkışan milyonlarca esnaf ise, hükümetten çözüm bekliyor.

Piyasaları kilitleyen “devlet haczinin” ayrıntıları şöyle:

“Belek Eylemi” ile gündeme geldi

Maliye’nin “haciz kıskacı”, son 20 yılın en kötü turizm sezonunu geçirdiklerini öne sürerek sokaklara dökülen Belek esnafının protestoları ile gündeme geldi.

İş yapamadıkları için dükkanlarını kapatmak zorunda kalan esnaflar, “vergi daireleri, borçlarımızdan dolayı banka hesaplarımıza bloke koyuyor” diyerek, vergi uygulamasına tepki gösterdi. Belek esnafı yaptığı yazılı açıklamada, vergi hacizleri konusunda şu şikayetlerde bulundu:

“İş yapamıyoruz, kredimizi, borcumuzu, kiralarımızı vergimizi ödeyemiyoruz. Vergi daireleri borçlarımızdan dolayı banka hesaplarımıza bloke haciz koyuyor. Bankalar turizm esnafını riskli esnaf sınıfına koyup kredi vermiyor.”

Vergi haczi tüm esnafları vurdu

Belek esnafının protestosu ile gündeme gelen “devlet haczi” isyanın sadece turizmcileri değil, Türkiye genelindeki 4.5 milyon esnaf ile yüz binlerce küçük işletmeyi de zor durumda bıraktığı ortaya çıktı.

Taraf’ın Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, seçimler nedeniyle iki yıldır istenilen düzeyde tahsilat yapamayan vergi idareleri, tahsilatları arttırmak düğmeye bastı. Ancak piyasalarda yaşanan daralma nedeniyle, küçük esnaf ve küçük işletmeler vergi-prim borçlarını ödeyemedi. Vergi idareleri de bunun üzerine, e haciz sistemini uygulamaya koydu. Mükelleflerin, gayrimenkullerine, menkullerine ve bankalardaki hesaplarına haciz konuldu.

32 bin lira için 250 bin liraya bloke konuldu

Devlet kurumlarının haciz sistemi, bir çok milletvekili, bakan ve belediye başkanlarının da yakanlarına ait şirketlerin kara listeye alınmasına neden olduğu ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı kulislerinde dolaşan bilgilere göre, bir siyasetçinin kardeşinin Bursa’da bulunan işletmesinin 32 bin lira vergi borcu bulunuyor. Vergi idaresinin talimatı üzerine, işletmenin 250 bin liralık ihracat iadesine bloke konuluyor. Ve şirket o dönemde vadesi gelen tüm çeklerini ve senetlerini ödeyemiyor. Şirket de, kara listeye alınıyor.

Mevduatın tamamına el konuluyor…

Vergi alacakları için yapılan e haciz kararlarında bankalarda bulunan mevduatın tamamına bloke konulması mükellefleri, zor durumda bırakıyor. Mevzuata göre, kararın yazıldığı gün bloke kararının uygulanması gerekiyor. Ancak bankalar, karar yazılmasından günler sonra da mevduatlara el koyuyor. İkinci olarak, 10 bin liralık vergi borcu için 100 bin liralık hesaba bloke konuluyor. Blokenin konulması ise mükelflerin bankalar nezdindeki kredisinin de sona ermesine yol açıyor.

Hacizler piyasayı kilitledi..

Maliye’nin ve SGK’nın haciz kararları, piyasayı adeta kilitlenme noktasına getirdi. Vergi ve prim borçları nedeniyle konulan hacizler, bankaların da harekete geçmesine neden oluyor. Krediler erken geri çağrılıyor, mükellefe yeni krediler açılmıyor.

Haciz kararları nedeniyle de, gayrimenkul ve menkullerin satışı mümkün olmuyor. Yani mükellef, devlet eliyle iflasın eşiğine getiriliyor. Hükümet üyelerine ve Maliye Bakanlığı’na konuyla ilgili çok sayıda şikayet geldiği öğrenildi. Hükümetin, haciz işlemleri konusunda bir düzenleme yapması bekleniyor.
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde