Zorlu da girmedi: Basmane Çukuru elde kaldı

Zorlu da girmedi: Basmane Çukuru elde kaldı

TMSF'nin 117 milyon dolardan 90 milyon dolara indirdiği ve ikinci kez satışa çıkardığı İzmir Basmane Dünya Ticaret Merkezi Projesi yine ilgi görmedi.

Zorlu da girmedi: Basmane Çukuru elde kaldı
16px
24px
05.12.2014 06:29
ABONE OLgoogle
İzmir'de Basmane Çukuru olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (DTM) satışı için yapılan ikinci ihale için teklif veren olmadı. TMSF bundan sonraki süreçte yeni bir ihale tarihi belirleyebileceği gibi, proje sunacak firmalarla da masaya oturabilecek.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 117 milyon dolardan 90 milyon dolara indirdiği ve ikinci kez satışa çıkardığı İzmir Basmane Dünya Ticaret Merkezi Projesi yine ilgi görmedi. Daha önce temeli açılıp yarım kaldığı için 'Basmane Çukuru' diye adlandırılan alanla ilgili bugün TMSF tarafından İstanbul'daki TMSF binasında saat 14.30'da yapılması planlanan ihalenin, hiçbir firmanın dosya almayıp, teminat yatırmaması nedeniyle iptal edildiği açıklandı.

İlk kez 9 Eylül'de ihaleye çıkan çukur için 117 milyon dolar muhammen bedel belirlenmişti. Ancak hiç bir firmanın teklif vermemesi üzerine TMSF bedeli 90 milyon dolara indirip, yeni ihale tarihi olarak da 3 Aralık'ı seçti. İhaleye girmesi beklenen İzmirli işadamları Rıza Akça, Ahmet Küçükbay, Mustafa Kürkan ve Mesut Sancak'tan oluşan konsorsiyum ilk ihalenin iptal edilmesinin ardından çukurun normal değerinin 80- 90 milyon dolar olduğunu belirterek, ikinci ihalede teklif vereceklerini açıklamıştı. İkinci ihaleye katılmak için teminat yatırma süresinin bitimine saatler kala İzmirli konsorsiyum, teklif vermekten vazgeçtiklerini ve ihaleye katılmayacaklarını bildirdi.

İHALESİZ ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Konsorsiyumdaki dört işadamından biri olan Ege Trade Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürkan, "Dünya Ticaret Merkezi projesini yıllar önce başlatan Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu, ihaleye gireceğini açıkladı. Biz de 'hak onundur' diye düşünüyoruz. Onun bu sözü üzerine kendisine destek olmak adına ihaleye girmekten vazgeçtik" dedi. Alanda hukuksal sorunların hala sürdüğünü ve açılmış iki dava bulunduğu sözlerine ekleyen Kürkan, şunları söyledi:

"Hem plan iptalleri yönünden hem başka yönlerden açılan davalar var. Bu ortamda biz ihaleye gidip bu denli bir kaynağın bloke edilmesini ve uzun yıllar beklemeyi yatırımcı olarak düşünmüyoruz. İhalenin sonuçlanmaması halinde projeye ilgimiz devam edecek. Gerek TMSF gerek İzmir Büyükşehir Belediyesiyle birlikte bütün tarafların birlikte yürüyeceği bir proje hazırlama düşüncemiz var. Alternatif çözüm önerileri üzerinde TMSF ile görüşmelerimiz sürecek. İhalesiz çözüm yöntemiyle ve tarafların tamamının anlaşacağı bir yöntemle bu projeyi hayata geçirebileceğimize inanıyoruz."

ZORLU DA GİRMEDİ

Rıza Akça, Ahmet Küçükbay, Mustafa Kürkan ve Mesut Sancak'tan oluşan konsorsiyumun Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu lehine çekilmesinin ardından teklif vermesi beklenen Kemal Zorlu da ihaleye teklif vermedi. Daha önce "Orasını ben alacağım" diyen Zorlu'nun, önümüzdeki günlerde basın açıklaması yapması bekleniyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde