Zorlu AVM kiracılarına şok: Kiralar yeniden artıyor

Zorlu AVM kiracılarına şok: Kiralar yeniden artıyor

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Zorlu Center’da kiraların yeniden artacağını açıkladı

Zorlu AVM kiracılarına şok: Kiralar yeniden artıyor
16px
24px
26.12.2014 08:24
ABONE OLgoogle
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Zorlu Center’da 300 milyon dolar yatırıma mal olan Performans Sanatları Merkezi için, “10 liraya zor aldığımız bir gösteri için şimdi 6 liraya anlaşabiliyoruz. Ama yatırımımızın parası ancak 150 yılda çıkar” diye konuştu.

YAKLAŞIK 2.5 milyar dolarlık yatırım bedeline sahip olan Zorlu Center, 7 yıllık sürecin ardından bir yıldır hizmette. AVM, otel, rezidans, ofis ve gösteri merkezinden oluşan projenin sadece arsası için 800 milyon dolar ödenmişti. AVM yapım aşamasından itibaren açılan davalar, geciken açılış tarihi, yüksek kira bedelleri ve ziyaretçi sayısının istenilen düzeye ulaşmadığı iddialarıyla anıldı. Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ile birlikte AVM’nin son durumunu ve Zorlu Holding’in yeni yatırımlarını Holding CEO’su Ömer Yüngül’e sorduk. AVM’nin günlük 35 bin ziyaretçi kapasitesine ulaştığını söyleyen Ömer Yüngül geride bıraktıkları süreçte manevi olarak çok yıprandıklarını, ancak İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde çok önemli bir eser ortaya çıkardıklarını belirtti.

DÜNYA İLE YARIŞIYOR

Pahalı bir projeye imza attıklarını ifade eden Yüngül, sadece Zorlu Center’da yer alan Performans Sanatları Merkezi’ne 300 milyon dolar harcama yaptıklarını söyledi. “Akustiği için bile servet harcandı” ifadelerini kullanan Yüngül, “Bizim için çok büyük imaj oldu burası. Ancak bu yatırımın bize geri dönüşü 150 yılı bulacak. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz” dedi.

Performans Sanatları Merkezi’nin dünyada benzer merkezlerle yarışır hale geldiğini dile getiren Yüngül, “Dünyada sadece Londra’da gösterimine izin verilen bir müzikal artık Performans Sanatları Merkezin’de de düzenlenebilecek. İlk açıldığımızda biz müzikalleri, gösterileri almak için başvurular yaptık. Şimdi ise bize talepler gelmeye başladı. Önceden örneğin 10 liraya aldığımız bir gösteri için şimdi 6 liraya analaşabiliyoruz” diye konuştu. Bu tip projelerde AVM, otel ve rezidansların hep bir arada olduğunu ve birbirlerini benzediğini belirten Yüngül, Performans Sanatları Merkezi yatırımı ile farklılaştıklarını söyledi.

KİRALAR YENİDEN ARTIYOR 

Zorlu Center’da şu anda 3-4’ü dışında tüm mağazaların dolu olduğunun altını çizen Yüngül, ‘yüksek kira bedellerinde indirime gittiler’ tartışmaları ile ilgili olarak şunları söyledi: “Yüzde 50’ye yakın kira indirimleri olduğu söylendi. Önceleri bir kira indirimi yaşandı. Ancak performans yükselmeye başladıkça kira bedelleri tekrar yükselmeye başladı. Günlük ortalama ziyaretçi sayısında 35 bin kişiye ulaşıldı. Ancak hedefimiz 50 bin. Zorlu Center’da yer alan toplam 500 rezidansın yüzde 20’si dışında hepsi satıldı. Şu anda 60 dairemiz dolu. Yaklaşık 300 tanesinde dekorasyon çalışmaları devam ediyor. 2-3 ay içinde onlarda dairelerine geçmeye başlayacak. Önceleri bu alanda bazı şikâyetler geliyordu. Şimdi ise memnuniyet üst seviyelerde” dedi. 

Afrika’ya gitmeye mecburuz

VESTEL ile Afrika’da üretim yapmak için araştırmalar yaptıklarını söyleyen Ömer Yüngül, “Toplamda 150 ülkeye ihracat yapıyoruz. 3 bin 500 kilometre yarı çapında bir coğrafyaya hitap ediyoruz. Bölgesel markalarımızı var. İngiltere’de çok iyi durumdayız. Son olarak orada Sharp markasının haklarını satın aldık. Bu marka ile de üretim yapacağız ve İngiltere’de satış yapacağız. Ancak Afrika’da mutlaka yatırım yapmak zorundayız. Buna mecburuz. Ya bir ortakla olur ya da satın alma yapabiliriz. Bunun dışında Orta Doğu ile ilgili de planlarımızı var” diye konuştu. 

Cep telefonunda algıyı yıkacağız

YENİ piyasaya sürdükleri Venüs marka cep telefonları hakkında da bilgi veren Ömer Yüngül şunları söyledi: “Şirkete yön verecek en önemli yatırımlardan biri. Çok doğurgan bir alan. Yazılımı, tasarım, elektronik kartları bize ait. Ancak çipi ABD’den aldık. Türkiye’de çok ciddi ithalat var. Bunun ciddi oranda azalacağını düşünüyoruz. Türkiye pazarından yüzde 25 pay almayı hedefliyoruz. Bu da 2.5 milyona denk geliyor. Türkiye’deki algıyı değiştireceğiz. Eskiden televizyon markası olarak yer alan birçok ürün artık yok. Vestel marka televizyonlar artık bir numara. Cep telefonun da televizyonda olduğu gibi algıları yıkacağız.” 350’den fazla Vestel servisi ile hizmet verdiklerine değinen Yüngül, “Telefonda bir sorun çıkarsa, 2 saatlik bir müdahale olsa bile müşterilere yeni telefon vereceğiz” dedi. 

Nikel için 1 mİlyar dolar yatırım

7 sene önce nikel yatırımı için kolları sıvadıklarının altını çizen Ömer Yüngül, “Yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yaptık. 5 yıl içinde 1 milyar dolar daha yatırım yapacağız. Maden metalurjisi alanında faaliyet gösteriyoruz. Kurduğumuz tesisin teknolojisi Avrupa’da bile yok. Konsantre nikel çıkarıyoruz. Denemeler başladı. Bilinen madenler gibi değil. Toprağı alıp yüzde 2’sinden nikel çıkarıyoruz ve geri kalanı bırakıyoruz. 2 yıllık üretimin tamamını Çinlilere sattık. Şimdi 10 yıllık üretim için anlaşma istiyorlar ancak biz kabul etmiyoruz. Yılda yaklaşık 30 bin ton konsantre nikel üretimi olacak. Bunun dışında çok stratejik öneme sahip mikro metalurji alanına da gidik. Patent alma aşamasında olduğumuz çok değerli madenleri de çıkaracağız” ifadelerini kullandı. Artık demir çelik ya da çimento fabrikası değil, petro kimya alanında yatırımlar düşündüklerini kaydeden Yüngül, “Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu plastiketen üreye kadar birçok ürünü üretmeyi hedefliyoruz” dedi.
Burak Coşan/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde