Zordaki Mensa'ya can simidi

Zordaki Mensa'ya can simidi

Zordaki Mensa Mensucat 6 yabancı fonla görüştü İsviçreli ortak buldu

Zordaki Mensa'ya can simidi
16px
24px
26.09.2009 04:32
ABONE OLgoogle

Üretim faaliyetlerine ara verip 243 çalışanı ile yollarını ayırdıktan sonra kaynak arayışına giren Adana merkezli Mensa Mensucat, Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir halka arz yöntemiyle yabancı ortak buldu. Mensa; 70 milyon TL sermaye artırımı sağlayacak 'oydan yoksun pay ihracı' için İsviçreli Generali firmasıyla anlaştı.

TÜRK tekstilinin önde gelen firmalarından Mensa Mensucat Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Mensa Mensucat) küresel krizden etkilenip Ocak ayında üretime ara verdikten sonra giriştiği 'yabancı ortak bulma' arayışını tamamladı. İsviçreli Generali ile anlaşma sağladı. Adana'da 37 yıl önce kurulan ve 1973-1974 yıllarındaki petrol krizi sonrası hisselerinin büyük bölümü İş Bankası'na geçen Mensa; 1996'da Ulutaş Grubu'na geçmişti.

12 Ocak'ta üretim durdu

Ulutaş Grubu, 2003'ten sonra yaptığı yatırımlarla Mensa'yı Avrupa'nın en büyük kadife kumaşı üretim kapasitesine kavuşturdu. 3 yıl önce yeniden zora düşmesine rağmen borçlarını yapılandıran Mensa; küresel krizin etkisiyle 12 Ocak'ta üretime ara verdi ve 243 çalışanı ile yollarını ayırdı. Üretim faaliyetlerini durdurmasına karşın ticari faaliyetine devam eden ve bu kapsamda yeniden yapılanma çalışması içine giren Mensa Mensucat, bir süredir yabancı ortak arıyordu.

Borçlar azaltılacak

Mensa Mensucat İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş; öncelikle şirket portföyündeki gayrimenkullerin değerlendirilmesi yoluyla mali borçlarını azaltma yönünde planları bulunduğunu bildirdi ve “Bunun dışında, nakit girişi sağlamak için oydan yoksun pay ihracı yoluyla yabancı ortak arayışına girdik. Bu çalışmalarımız sırasında 6 Avrupalı fonla görüşme yaptık. Sonunda şirkete 70 milyon liraya kadar sermaye artırımı sağlayacak 'oydan yoksun pay ihracı' için İsviçreli Generali ile anlaştık” dedi.

Türkiye'de bir ilk

Faik Ulutaş şöyle devam etti: “2010'da üretim kapasitemizin tamamına yakınını kullanmayı öngörüyoruz. Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) gerekli izinleri tamamlarsak, Generali'den sermaye transferi gerçekleşecek. Yeni bir halka arz olan oydan yoksun pay ihracı yöntemini Türkiye'de uygulayan ilk şirket olacağız. Yakın zamanda 70 milyon liraya kadar sermaye artırımı yapma imkanına kavuşacağız. Yıl sonuna kadar üretime geçmeyi hedefliyoruz.”

Ulutaş, '2008 yeniden doğuşumuz oldu' demişti

KÜRESEL krizle birlikte zora düşerek üretimine ara veren, işçilerini işten çıkaran ve yabancı ortak arayışına giren Mensa Mensucat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulutaş; firmanın web sitesine 2008 sonlarında yazdığı anlaşılan ancak bugün bile yayımlanan mesajında tozpembe tablo çiziliyor. Ulutaş mesajında şu ifadeleri kullanıyor:

“Değişen piyasa dinamiklerine paralel olarak yeniden yapılanarak, global oyuncu olma hedefimiz doğrultusunda önemli bir adımı atmanın ... 2007 yılında erçekleştirdiğimiz kısa süreli planlı duruş sonrasında 2008 yılında yeniden doğuşu gerçekleştiren topluluğumuz, bir dünya şirketi olarak konumunu daha da güçlendirirken, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştireceği önemli atılımlarla başarılarını yeni bir boyuta taşıyacaktır. Ulutaş şirketler topluluğu olarak global çalkantıya rağmen, yurt içi ve yurt dışındaki yatırım hedeflerimizi gerçekleştirmede kararlıyız. ”

2007'de Başbakan'ın talimatı ile kurtarıldı

MENSA Mensucat, 2007 yılında da İş Bankası'na olan borçları nedeniyle sıkıntı yaşamış ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçim öncesinde verdiği 'Bu şirketi kurtarın' talimatı ile nefes alabilmişti. Erdoğan'ın talimatıyla  Mensa Mensucat'ın İş Bankası'na olan 23 milyon 750 milyon dolarlık borcunu Halk Bankası kapatmıştı.

Tazminatlar 1 yıl sonra ödenecek

Mensa Mensucat; haziran ayında iş akitlerini anlaşma yoluyla feshettiği işçilerden 76'sının toplam 989 bin 501 lira tutan maaş, kıdem ve ihbar tazminatı hak edişlerini Ağustos 2010'dan başlayarak 2011 yılı Ağustos'una dek 3 ayda bir eşit taksitlerle ödeyecek.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde