Zor günleri atlatan MUDO konsept değiştirdi

Zor günleri atlatan MUDO konsept değiştirdi

Mustafa ve oğlu Ömer Taviloğlu bir yandan mağaza sayısını azaltarak, diğer yandan Maslak’taki mağazayı satarak önlemler aldı.

Zor günleri atlatan MUDO konsept değiştirdi
16px
24px
26.11.2018 08:00
ABONE OLgoogle

MUDO, 54 yıl önce Beyoğlu Fitaş Pasajı’nda 12 metrekare bir dükkandan doğan Türkiye’nin ilk markalarından biri. Hediyelik eşya, plak ve renkli fanila satışı başlayan Mustafa Taviloğlu’nun bu işe başlarken hayali özelliklere gençlere yönelik yeni bir moda anlayışının gelişmesini sağlamaktı.

Yıllar içinde kurduğu 100’ün üzerinde mağazasıyla perakende sektörünün liderlerinden biri oldu. Mudo Collection ve ardından Mudo Contept mağazaları ile hedefini de “ev ve yaşam için her şey” olarak belirledi. Ancak Mudo için geçen yıl sıkıntılı bir süreç yaşandı. Türkiye ekonomisinde cari açık sorununu çözmek için ithal ürünlere getirilen yüzde 50’ye varan vergiler Mudo’yu etkiledi.   Mudo'nun patronu Mustafa Taviloğlu sembol iki mağazası kapattı

Mustafa ve oğlu Ömer Taviloğlu bir yandan mağaza sayısını azaltarak, diğer yandan Maslak’taki mağazayı satarak önlemler aldı. Sektörde kalıcı olacağını, bu adımlarıyla gösteren aile, bankalarla da masaya oturdu. Bu süreci atlatmak için önemli bir yol aldı. Mudo’nun Maslak’ta iki mağazası vardı. Biri Mudo Bahçe...  

O dönemde kapatılan mağazanın önünden geçerken yeniden farklı bir konseptle açıldığını gördüm. Üç katlı son derece modern, farklı bir mağaza doğmuş. İçinde kafesi, sanat galerisi, çiçekçisi olacakmış. Merak ettim, Mustafa Taviloğlu’nu aradım. Mağaza önümüzdeki hafta birkaç davetle açılacakmış. O nedenle çok fazla detay vermedi, anlatmak istemedi. Ancak “hem kendileri hem de perakende sektörü zorlu bir süreçten geçerken böyle bir yatırıma nasıl karar verdikleri” sorumu yanıtladı:

“Bana hep piyasa nasıl diye sorarlardı. Üç senedir bu soruyu soran yok. Sual artık ne oluyoruz, nereye gidiyoruz? Merak bu. Samimi cevap veriyorum. Cevabı bilmiyorum, bunu bileni de bilmiyorum. Onun cevabını aramak yerine biz yaptığımız işi daha iyi yapmaya çalışıyoruz. Herkese de bunu öneriyorum. Burası hepimizin. Bu duygunun neticesinde doğan bir iştir bu yatırım.” Mudo: Eskiden 'İşler nasıl' diye sorarlardı, şimdi 'Ne olacak' diye soruyorlar

Bu yatırımı Türkiye’ye ve dünyaya mal olmuş bir mağazacılık olarak tanımlayan Taviloğlu, ünlü bankacı Burhan Karaçam’dan bir söz hatırlatıyor ve şunları söylüyor:

“Burhan Karaçam der ki “Sana bir şey söyle derlerse yaz da ver. Bu mağaza da benim yazdığım şey.” Taviloğlu “hayali” olarak yorumladığı yeni mağaza konseptini Çarşamba günü anlatacak.. Bu koşullarda yatırım yapmak gerçekten cesaret ve hayal gücü ister!

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde