Zoe’lerden vazgeçti elektrikliyi bekleyecek

Zoe’lerden vazgeçti elektrikliyi bekleyecek

Bundan 6 ay önce tamamen elektrikli araçlara geçmek için bir proje başlatan İstanbul taksici esnafı, yerli otomobil projesinin açıklanmasının ardından yerli otoyu daha önce anlaşılan Renault’un Zoe 400’üne tercih edeceğini söyledi

Zoe’lerden vazgeçti elektrikliyi bekleyecek
16px
24px
12.11.2017 08:43
ABONE OLgoogle

Bu yılın başında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası İstanbul’da büyük bir taksi dönüşüm projesi için kolları sıvamıştı. Bu kapsamda elektrikli araçlar için şarj ünitesi üreten Greenway Otomobil ile anlaşıp Elektrikli Taksi Projesi’ni başlattı.

Projede kullanılacak araçlar Renault’un elektrikli modeli Zoe 400’ler oldu. Yıl sonuna kadar 600 Zoe 400’ün İstanbul’da yollara çıkması beklenirken İstanbul’daki Zoe 400 sayısı 60’da kaldı. Ancak yakın zamanda İstanbul taksici esnafının bu konudaki tercihi değişti. Ticari araçta yapılan ÖTV indiriminin taksicilerin elektrikli araçlara geçişini yavaşlattığını ifade eden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, “Yerli otomobilin elektrikli olacağını öğrendik. Şimdiki araçlarımız çok iyi ve çok avantajlı ama yerli otomobilimiz bundan sonra bizim ilk tercihimiz” dedi. 

80 istasyon kuruldu

İstanbul’da 17 bin 395 ruhsatlı ticari taksinin bulunduğunu ve şimdiye kadar hedeflenen rakamların altında bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini dile getiren Uğur, “6 ayda 60 taksiyi Zoe’lere çevirdik. 1 Tesla’mız vardı. Geçen hafta 1 tane daha geldi. 6 tane yeni Tesla Türkiye gümrüklerinde yollara çıkmak için gün sayıyor. Sayıyı giderek yukarı çekiyoruz ama şarj istasyonlarının sayısının artması gerekiyor. Taksici kilometre yapmadan para kazanamaz. Bunun için her yerde şarj istasyonu görmemiz gerekiyor. Zoe 400’ler için İstanbul’da 80 noktaya şarj istasyonu kurduk. Bunları görenler elektrikliye yöneliyor fakat biz istediğimiz seviyede değiliz” şeklinde konuştu.

En büyük pazar biziz

Yerli bir elektrikli otomobilin taksici esnafı için büyük bir avantaj oluşturacağını aktaran Uğur, “İstanbul taksicileri olarak 20 bine yakın taksi 4-5 yılda bir yenileniyor. Diğer illerle bu rakam katlanıyor. Türkiye’deki en büyük oto pazarı biziz. Otomobil yerli olursa yedek parçası ve servisi de ucuz olacak.  Alternatif yakıt modellerinden çok kazık yedik. Araçlarımız pert oldu. Elektrikli taksiler bambaşka bir avantaj sağlıyor” dedi.

İlk araç Nisan’da geldi

Zoe Projesi ilk olarak Mart ayında gündeme geldi. Buna göre projede kullanılacak araçlar Renault tarafından üretilen Zoe’ler olarak seçildi. Nisan’da ilk Zoe İstanbul yollarında müşteri taşımaya başladı. Projenin finansmanını DenizBank sağlarken şarj istasyonları DenizBank, Migros, İspark otoparkları ve taksi duraklarında konumlandırıldı. Araçlardaki data hizmetini Turkcell geliştirdi.

Bilişim teknolojileri hizmetini de Ceiia firması üstlendi. Araçların kasko hizmetini Axa sigorta yürütüyor. Zoe’ler İstanbul’da taksici esnafı tarafından 5 yıllık vade ile satın alınıyor. Araç sahipleri aylık 6 bin 500 lira ödüyor. Bu fiyata aracın yakıt, kasko ve servis gibi tüm maliyetleri dahil. Araçlar tek şarj ile 400 kilometre gidebiliyor.

11 bin sipariş

11 bin sipariş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yerli otomobil projesi sonrası çok sayıda kurum ve kuruluştan sipariş sözü gelmişti. Bu kapsamda verilen ilk ön siparişlerin toplamı 11 bini buldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde