Ziya konuşursa operasyon dev patronlara kadar ulaşır

Ziya konuşursa operasyon dev patronlara kadar ulaşır

Borsanın en büyük oyuncusu Ziya Sesel'in son operasyonda gözaltına alınması heyecan yarattı.

Ziya konuşursa operasyon dev patronlara kadar ulaşır
16px
24px
05.04.2009 10:12
ABONE OLgoogle

Siyasilerden işadamlarına birçok ünlü isme yakınlığıyla bilinen borsanın en büyük oyuncusu Ziya Sesel'in son operasyonda gözaltına alınması heyecan yarattı. Herkes Ziya Sesel'in savcıya vereceği ifadeyi merakla bekliyor.

ŞİŞLİ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın emriyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube'nin perşembe günü yıldırım hızıyla 5 ilde yaptığı dev borsa operasyonunda gözaltına alınanlar arasında yer alan Ali Ziya Sesel ismi, borsa çevrelerinde panik yarattı. Şirket patronları, siyasiler ve birçok ünlü isme yakınlığıyla bilinen Sesel'in son borsa operasyonu nedeniyle gözaltında vereceği ifadeler büyük bir merakla bekleniyor.

Erciyes Menkul'ün eski sahibi İlhami Suaydın'la birlikte Türkiye'nin en büyük ve eski iki borsa spekülatörü arasında yer alan ve Suaydın'ın piyasadan çekilmesiyle ismi İMKB kulislerinde adeta efsaneye dönüşen Ziya Sesel piyasada tam bir karakutu olarak adlandırılıyor. Kişisel servetinin 100 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilen Sesel'in yönettiği fonların yüz milyonlarca doları bulduğu ileri sürülüyor. 1990'ların başından bu yana İMKB'nin önemli oyuncuları arasında yer alan ve piyasanın her türlü bilgilerine sahip olan Sesel'in savcılıktaki ifadesinde konuşması durumunda operasyonun Türkiye'deki dev şirket sahiplerine, hatta usulsüz işlem yapan uluslararası yabancı fonlara bile uzanabileceği kaydediliyor.

BORSAYI OKULUNDA OKUDU

BORSANIN en büyük yerli oyuncusu olarak kabul edilen Ali Ziya Sesel 1964 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yüksek öğrenimini tamamladı. Marmara Üniversitesi'nde Sermaye Piyasaları ve Borsa Enstitüsü'nde master yaptı. Tez konusu ise gelişmekte olan piyasalardı. Üniversiteyi bitirdiğinde ailesinin de durumunun iyi olmasının verdiği avantajla bir işe girip kariyer yapmak yerine borsayla ilgilenmeye başladı. 1990-91'li yıllarda İMKB'de ayaklı borsa döneminde ilk işlemlerini yaptı.

Arada bir ayaklı borsaya gidip gelirken borsa heyecanını hissetmeye başlayan Sesel, önce Öner Menkul Değerler'in müşterisi oldu. Kendi ifadesiyle o dönemde 10 bin dolar batırdı. İlk darbeden yılmayan Sesel, 1993 yılında çimento hisselerinden ciddi zarar etti. O dönemde Sesel'in zengin ailelerin çocuklarından aldığı 4.5 trilyonu (şimdiki parayla 4.5 milyon lira) batırdığı iddia edildi. Borsayla tanışalı 2 yıl olduğundan işlerin nasıl yürüdüğünü iyice anlayan Sesel, gömlekçi olarak borsacılığa devam etti.

Sesel borsada en iyi parayı İhlas Holding ve Usaş hisselerinden kazandı. Serveti hızla büyüyen Sesel, daha sonra yurtdışından işlem yapmaya başladı. Krizlerden fazla hasar almadan kurtulmayı başaran Sesel, yönettiği para milyon dolarlara ulaşınca İMKB'nin işlem hacmi en yüksek olan yani İMKB-30 endeksindeki hisselere yoğunlaştı. Yönettiği büyük hisse operasyonları nedeniyle birçok patronla yakın temasta olduğu bilinen Sesel, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) cezalarından da nasibini aldı.

2007'DE İŞLEM YASAĞI KALKTI

2000 yılında Yazıcılar, 2001'de Hektaş, Aktaş, İntema, 2002'de Tofaş, Pastavilla ve Anadolu Isuzu hisselerindeki işlemlerinden dolayı SPK tarafından işlem yasağı getirildi. İşlem yasaklısı olmasına rağmen borsadan hiç kopmayan Sesel'in cezası, 2007 yılının Ekim ayında SPK'nın yaptığı bir düzenlemeyle kalktı.

'HIZLI GONZALES'

GENELDE büyük firmaların hisse senetleri ile ilgilenen Ziya Sesel'in çok hızlı ve sert işlemler gerçekleştirdiği belirtiliyor. Borsadaki işlemlerini adeta şov yaparak gerçekleştiren Ziya Sesel için, hızlı hareketlerinden dolayı sevenleri 'Hızlı Gonzales', sevmeyenleri ise 'Pınar Şaşal' lakabını kullanıyor. Sesel'in son olarak Grundig ve Reysaş hisselerinde sert hareketlere neden olan alım-satım işlemleri gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

Kandilli'deki ofisini 32. Gün'den aldı

Ziya Sesel borsadaki işlemlerini kendi ofisinden yürütmeyi tercih ediyor. Sesel'in ilk ofisi İstanbul Bağdat Caddesi'ndeydi. Şu anda borsadaki işlerini yürüttüğü Kandilli'deki ofisi ise eskiden Mehmet Ali Birand'ın hazırlayıp sunduğu 32. Gün Programı tarafından kullanılıyordu.

'Bıyıklı yabancı' modelini borsacılara Sesel öğretti

ZİYA Sesel piyasanın en eski ve büyük oyuncusu olmasının yanı sıra gerçekleştirdiği işlemler nedeniyle de İMKB tarihinde önemli bir yere sahip. Örneğin 1997'den sonra getirilen vergi düzenlemeleriyle ortaya çıkan 'bıyıklı yabancı' kavramının Türkiye'deki ilk uygulayıcıları arasında Sesel bulunuyor. Parayı yurtdışındaki vergi cennetlerine götürüp oradan yabancı yatırımcıymış gibi İMKB'de işlem yapanlara denilen 'Bıyıklı yabancı' ismini tanımlamasını çoğu kişi Sesel'in SPK tarafından yakalanan iki fonu sayesinde öğrendi.

 SPK Alternatif Yatırım Ortaklığı hissesinde 6 Nisan 1999-29 Şubat 2000 dönemindeki işlemleri nedeniyle Millenium ve Adams Investors Fund'a işlem yasağı getirdi. Yapılan incelemede söz konusu iki fonun kurucusunun Ali Ziya Sesel olduğu anlaşıldı ve onun hakkında da suç duyurusu yapıldı. Sesel, halka arzlarda yatırcımcıların istediği kadar hisse almasını engelleyen talep toplama yöntemini de delen isim olarak piyasada tanınıyor. Halka arzlardan alınan her hissenin büyük primler yaptığı ancak hisse bulmanın zor olduğu dönemde Sesel'in çevresindeki birçok kişinin nüfus cüzdanı fotokopisini toplayarak blok halde hisse aldığı defalarca basında yer almıştı.

'Hakkımda suç isnadı yok'

BORSADAKİ 'patron silkeleme' operasyonu çerçevesinde çete başı olarak gösterilen 'Deli Bekir' lakaplı Bekir Sani Karayal ile telefon görüşmesi teknik takibe takılan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, borsada haksız kazanç elde etmediğini söyledi. 'Milletvekili olması ve 16 yıldır aynı numarayı kullanması nedeniyle birçok kişiyle konuşmuş olmasının' normal olduğunu söyleyen Soysal, spekülatöre yüzde 30 kár payı verdiğine ilişkin iddialara 'Hayatım boyunca hiçbir kurum, kuruluş veya oluşumla birlikte hareket ederek haksız kazanç elde etmedim. Doğal olarak zaman zaman kendi yatırım hesabımdan borsada işlem yaptım.

Ancak hisse senetleriyle ilgili hiçbir kazancım söz konusu olmamıştır. Nitekim bu husus banka ve SPK kayıtlarında da sabittir. İlgili aracı kurumların hesap ekstrelerinde de mevcuttur' yanıtını verdi. Soysal ayrıca hakkında herhangi bir suç isnadı olmadığını da söyledi. Soysal önceki gün yaptığı açıklamada da telefon görüşmesini doğrulayarak 'Söyledikleri hisseyi aldım. Ama zarar ettim. Asıl ben mağdurum' demişti.

Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde