Ziraat Bankası’ndan ‘yandaş’a büyük kıyak

Ziraat Bankası’ndan ‘yandaş’a büyük kıyak

Ziraat Bankası’ndan ‘yandaş’a yüzde 89’luk aslan payı verildi!

Ziraat Bankası’ndan ‘yandaş’a büyük kıyak
16px
24px
22.11.2013 18:46
ABONE OLgoogle

Dün gazeteleri ellerine alanlar, Ziraat Bankası’nın tam sayfa ilanlarıyla karşılaştı Kampanya beğenilmedi, Ziraat’ın yandaş medyaya akıttığı milyonlar boşa gitti…

Ziraat Bankası dün Sabah’tan Zaman’ kadar birçok gazeteye arka sayfa ilanı verdi. İlanlar billboardlarda da yer aldı. “Bir bankadan daha fazlası” sloganıyla yayımlanan ilanda, memurdan öğrenciye işçiden öğretmene kadar toplumun farklı kesimlerinden ve mesleklerinden insanların fotoğrafları vardı. Fotoğraflardaki yüzler ve ifadeler, korku filmlerini aratmadı. Bir devlet bankası olan Ziraat ‘skandal’ bir reklam kampanyasına imza atmış oldu.

İlanların altlarında yer alan yazılar ise ‘banka-müşteri’ ilişkisi için “fazla zorlama” yorumlarına neden oldu. Örneğin, başörtülü bir öğrencinin kullanıldığı fotoğrafın altında şu cümleler yer aldı: “Bir bankadan fazlası olmak demek, yeri geldiğinde ana, yeri geldiğinde baba olmak demek. Kardeş olmak, komşu olmak, korumak kollamak demek.”

Pastanın yüzde 90’ı

Bu kampanya için ne kadar harcama yapıldığı şu ana kadar açıklanmadı. Ancak
 SÖZCÜ, Ziraat Bankası’nın 2012 ve 2013 yılı ilan bütçesine ulaştı. 2012 reklam ve ilan gideri ‘Faaliyet Raporu’nda 45 milyon 554 bin TL olarak açıklanan Ziraat’ın, yazılı basında iktidara yakın gazetelere yüzde 89.6’lık aslan payını verdiği görüldü. Bankanın 2013 reklam bütçesinde en büyük pay, yüzde 76.5’la yine yandaşın! Bankanın televizyon reklamlarında da yine yandaş basını tercih ettiği biliniyor ve dikkat çekiyor! 

‘Çağın gereği’ deyip T.C.’yi kaldırdılar!

Yan­da­şa da­ğıt­tı­ğı rek­lam ve ilan­lar­la dik­kat çe­ken Zi­ra­at Ban­ka­sı Ge­nel Mü­dü­rü Hü­se­yin Ay­dın, ge­çen yıl Türk Mil­le­ti’­nin bü­yük tep­ki­si­ni çe­ken bir ka­rar al­mış­tı. Zi­ra­at Ban­ka­sı­’nın ba­şın­da­ki T.C (Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti)iba­re­si kal­dı­rıl­mış­tı.

1888 yı­lın­da ku­ru­lan ve Cum­hu­ri­yet ta­ri­hin­den de es­ki ku­rum­lar­dan bi­ri olan Zi­ra­at Ban­ka­sı­’nın Ge­nel Mü­dü­rü, ‘ça­ğın ge­rek­le­ri­ne ayak uy­dur­ma­k’ ama­cıy­la ban­ka­nın is­mi ve lo­go­su­nu de­ğiş­ti­re­cek­le­ri­ni 2012 Ma­yı­s’­ın­da açık­la­mış­tı. Ay­dın, “Zi­ra­at Ban­ka­sı­’nın is­mi uzun. Yurt­dı­şın­da her yer­de fark­lı kul­la­nı­lı­yo­r” di­ye­rek il­ginç bir açık­la­ma­ya da im­za at­mış­tı. Bu açık­la­ma­nın ar­dın­dan Tür­ki­ye­’nin bir­çok ye­rin­de fa­ali­yet gös­te­ren ban­ka­lar­dan T.C kal­dı­rıl­mış­tı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde