Zeytinlik yasa tasarısının altından kim çıktı?

Zeytinlik yasa tasarısının altından kim çıktı?

Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açan yasa tasarısının ayrıntıları netleşmeye başladı. Zeytinlikler, iki santral için sökülecek

Zeytinlik yasa tasarısının altından kim çıktı?
16px
24px
10.07.2014 09:00
ABONE OLgoogle
Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açan yasa tasarısının ayrıntıları netleşmeye başladı. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre Soma’da kurulacak termik santral ile Akkuyu’daki nükleer santral yatırım alanı zeytin bahçeleri ile çakıştı. Enerji Bakanlığı da sorunu aşmak için, zeytin bahçelerinde yatırıma izin veren yasa tasarısını hazırladı. 

Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açan yasa tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderildi. Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda görüşülen tasarı, tepkiler üzerine alt komisyona gönderildi. Ancak sektör kaynakları, tasarının gecikmeli de olsa yasalaşacağı görüşünde.

Öte yandan, TBMM’ye gönderilen tasarının ayrıntıları da netleşmeye başladı. Sektöre göre tasarı öncelikle, Rusların Akkuyu’da inşa ettiği nükleer santral ile Hidro-Gen Enerji’nin (Kolin Grubu) Soma’da kuracağı termik santral için hazırlandı. Her iki santralin yatırım alanının bazı bölümlerinin zeytin-tarım alanlarıyla çakışması, inşaat sürecini zorlaştırdı. Sorunu aşmak için bakanlık yasa tasarısı hazırladı. Enerji Bakanlığı, Kolin Grubu ve Akkuyu NGS ‘Santral inşaatlarının zeytinlik alanlarla çakışması ve yasal değişiklik’ sorusuyla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapmadı.

Enerji Bakanlığı’nın, zeytinlik alanlarla çakışan enerji yatırımlarının önünü açmak için hazırladığı yasa tasarısının ayrıntıları netleşiyor. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kolin Grubu’na bağlı Hidro-Gen Enerji, Soma’da  kuracağı termik santral için temel attı. İnşaat sahasının bir bölümü (özellikle kül depolama tesisleri) zeytinlik alanlarla çakıştı.

Benzer sorun Akkuyu’ya inşa edilecek nükleer santral için de gündeme geldi. Rusların Akkuyu’da inşa edeceği nükleer santralde de kısmi de olsa zeytinlik alan sorunu yaşanıyor. Nükleer santral için taş ocağı ihtiyacı söz konusu. Zeytinlik alan nedeniyle bu konuda süreç yavaşladı. İki yatırımda da aynı engelin çıkması, bakanlığı harekete geçirdi.

    Kolin Grubu’na bağlı şirketlerden Hidro-Gen, bir süre önce Türkiye Kömür İşletmesi’nce (TKİ) açılan termik santral kurma şartlı rödovans ihalesini kazanarak, Manisa’nın Soma ilçesinde 153 milyon ton kömür rezervli sahada 510 megavat kapasiteli termik santral yatırımı yapma hakkına sahip oldu. Santralin temeli de atıldı.

Ancak santralin bir bölümünün zeytinlik alana denk gelmesi projeyi yavaşlattı. Soma’da inşa edilecek termik santral toplam 110 parselden oluşuyor. Tapu sicil kayıtlarında parsellerin bazı bölümleri zeytinlik-tarla olarak görülüyor. İnşaat sahasının bir bölümü (özellikle kül depolama tesisleri) zeytinliklere denk geliyor.

 TBMM’ye gönderilen ve Komisyon’da görüşülen ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ ile zeytinlik alanlarda yatırımlar için 3 kilometre mesafe sınırlaması kaldırılıyor. Bu alanlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle yatırıma açılabilecek.

Bakanlık, izin yetkisini valiliklere devredebilecek. Tasarının ilgili maddesi şöyle (Madde 20): Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak kurulun uygun görmesi şartıyla; a) Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, b) İlgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, c) Elektrik üretimine yönelik yatırımlar, d) Petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, e) Savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, f) Doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, g) Kamu yararı gözetilerek yol altyapı ve üstyapı faaliyeti içinde bulunacak yatırımlar için, zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir.

İsmail Altunsoy/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde