Zeybekçi şaşırttı: Allah İsrail’e afet vermesin

Zeybekçi şaşırttı: Allah İsrail’e afet vermesin

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yahudi ürünlerine boykota karşı olduğunu İsrail’de bir afet olsa ilk gidenin Türkiye olacağını söyledi.

Zeybekçi şaşırttı: Allah İsrail’e afet vermesin
16px
24px
28.07.2014 06:50
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin birçok ilinde AKP teşkilatları tarafından İsrail’in Gazze’ye saldırı sonrası başta bir kola içeceği olmak üzere Yahudi ürünlerine boykot kampanyaları düzenlenirken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yahudi ürünlerine boykota karşı olduğunu İsrail’de bir afet olsa ilk gidenin Türkiye olacağını söyledi. Zeybekci'nin "Allah İsrail’e afet vermesin" diye dua etmesi de dikkat çekti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ile birlikte Denizli İhracatçılar Birliği’nin (DENİB), Pamukkale Tenis Kulübü’nde düzenlediği iftara katıldı. Yemek öncesi bütün davetliler ile tek tek tokalaşan Zeybekci Denizlili Sanayiciler ile bir süre sohbet etti. İftar yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Zeybekci, Yahudi ürünlerine yapılan boykotun en büyük yanlışlıklardan biri olacağını ileri sürdü.

“YAHUDİ ÜRÜNLERİNE YAPILAN BOYKOT YANLIŞ”

Zeybekci, “Yapacağımız en büyük yanlışlardan biri bu olur yani Türkiye’de Yahudi ürünleri diye bir ayrım yapmak bizim tarihimize, bizim ecdadımıza, bizim inançlarımıza aykırı bir şeydir. Millet olarak biz 1580’lerdeki İspanya’daki zulümden kaça yüz binlerce Musevi’yi ülkemize açtık, topraklarımızı açtık, bağrımızı açtık. Ülkemizi vatanımızı onlarla paylaştık ve o günden sonra da tarihimizi paylaştık yani bugün bu ülkede birçok gelişmede, birçok her şeyde biz bunları beraber yaptık. Diğer taraftan Nazi Almanyası döneminde de Türkiye tüm Yahudilere, dünyadaki bütün Yahudilere olduğu gibi Avrupa’daki, Almanya’daki bütün Yahudilere de kucağını açtı ve on binlerce Yahudi’yi Türk pasaportu vererek Türkiye’ye getirdik yani onları kurtarma adına bunu yaptık.” dedi.

“ALLAH İSRAİL’E AFET VERMESİN”

“Allah İsrail’e afet vermesin” diye dua eden Zeybekci, bir afet anında oraya ilk gidenin de Türkiye olacağını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün tekraren söylüyorum Allah vermesin bir afet olsa İsrail’de oraya ilk giden Türkiye olur. Orayı kurtarmakla ilgili yardımla ilgili ilk giden Türkiye olur. Onun için boykotla ilgili söylemlerde şunu söylüyoruz biz; bugün Gazze’de yapılan İsrail’in yaptığı bir devlet terörüdür. İsrail’in devlet olarak yaptığı bir vahşettir.

Orada sivil vatandaşlara hedef gözetmeksizin katletmesi, sahilde oynayan çocukları katletmesi, bebeklerin vücudunu paramparça etmesi bu kabul edilebilir bir şey değildir ve biz bunu lanetle kınıyoruz ama diğer taraftan İsrail’in bu devlet terörünü açık açık bizzat çıkıp onu haklı bulan ve destekleyen marka veya şirketler olmadığı sürece boykotta Türkiye olarak yani insanlar olarak bizler çok dikkat etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“TÜRK VE YAHUDİ ŞİRKETLERİ KENDİ ARALARINDA TİCARETLERİNİ YAPMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Bugün uluslararası piyasada, şirketlerde, sermayede hiçbir ürünün Müslümanı, Yahudisi, Hristiyanı olmadığını vurgulayan Zeybekci, “Bugün buna çok dikkat etmemiz yani söylediğimiz sözler veya attığımız adımları bunları düşünerek bunlara bakarak yapmak lazım.

AKP, İhsanoğlu'nun iftarından bile korkttuAKP, İhsanoğlu’nun iftarından bile korkttu
Boykotla ilgili bu söylediğim kriterlerde yani İsrail’in yapmış olduğu bu terörü hükümet olarak İsrail hükümetinin yapmış olduğu bu terörü karşılar şekilde boykota evet ama onun dışında böyle ırkçı bir yaklaşımla yani Yahudi ürünleri gibi bir ürün şey yapmak son derece yanlış olur diye düşünüyorum. Onun için ben Türkiye gereğini aklı ile yapacaktır, Türkiye gereğini vicdanı ile yapacaktır bugüne kadar olduğu gibi. Türkiye ile İsrail yaklaşık olarak yıllık bazda baktığımız zaman 5 milyar doların üzerinde ticaret hacmi olan iki ülkedir. Şirketler kendi arasında yani Türk ve Yahudi şirketleri kendi aralarında ticaretlerini yapmaya devam edecektir, bundan sonra da.” şeklinde konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde