Zeybekci'den Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunlarına ilişkin açıklama

Zeybekci'den Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunlarına ilişkin açıklama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Libya-Türkiye Yatırım ve Kalkınma Konferansı'nda yaptığı  konuşmada...

Zeybekci'den Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunlarına ilişkin açıklama
16px
24px
24.02.2018 14:33
ABONE OLgoogle

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunlarına ilişkin, "Libya hükümeti ile oturacağız, öncelikle biten işleri temizleyeceğiz, ardından hemen bitirilebilecek işlerle ilgili çok hızlı ne yapılabileceğine bakacağız. Bunu Libya hükümeti yapacak ve Libya hükümeti önceliklerini belirleyecek. Kendi öncelik sıralamasını yapacak. Biz de bu sıralamaya göre elimizden gelen ne varsa yapacağız." dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Libya-Türkiye Yatırım ve Kalkınma Konferansı'nda yaptığı  konuşmada, bugün dünyanın ikinci en büyük müteahhitlik sektörüne sahip  Türkiye'nin yurt dışında ilk projelerine Libya ile başladığını hatırlatarak, bu  durumun Libya'ya karşı bir vefa borcunu da beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu sektörün dışında da iki ülke arasında önemli kültürel birlik ve  ortak tarih bulunduğunu ifade eden Zeybekci, Libya ile Türkiye'nin ilişkilerinin  ortak paydalar etrafında görülmesi ve geleceğin bu şekilde planlanması  gerektiğini kaydetti.

Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Libya ile Türkiye birbirini tamamlayan, birbirine rakip olması asla  mümkün olmayan iki ülke. Biz birbirimizin derdine çare olabiliriz. Türkiye'nin  bugün geldiği noktaya bakacak olursak, bütün bunları birçok olumsuzluğa rağmen  başarabilen bir ülkeyiz. 2016 yılındaki ihanet, işgal girişimine, etrafımızdaki  ateş çemberine, dünyanın her yerindeki durmak bilmeyen algı operasyonuna ve son  dönemde ülke olarak kendi güvenliğimizi garanti altına almak için askeri müdahale  yapmak zorunda olduğumuz çevrelerdeki yaşadığımız atmosfere rağmen şu an dünyanın  en hızlı ve nitelikli büyüyen ülkesindeyiz.

Türkiye olarak ilk 3 çeyrekteki büyümemizin yarısından fazlasını özel  sektör yatırımları ve ihracata dayalı büyüme olarak gerçekleştiren bir ülkedeyiz.  Libya'nın hemen yanındaki bir komşuda, sanayi sektöründe yaklaşık 5 milyar  dolarlık yatırım yapabilen özel sektör sermayelerinin olduğu bir ülkedeyiz şu  an... Cezayir'den bahsediyorum, eminim Libya'da da yapabileceğimiz çok şey var."

İslam coğrafyasında düşmanlıkların bitmesini istediğini dile getiren  Zeybekci, coğrafyanın üzerinden hain fitne ellerin bir an önce çekilmesi  temennisinde bulundu.

"2017 YILINDA LİBYA İLE İLGİLİ BİR CANLANMA YAŞANDI"

Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlerin Libya'da yaşadığı sorunlara  dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bitmiş, hak edişi gerçekleşmiş projelerin ödemesinin yapılmadığını  biliyoruz. Bitme noktasına gelmiş projeler var. Bunların müteahhitlerinin oradaki  zor durumunu, mağduriyetlerini biliyoruz. Ya da çok büyük projeler başlanmış,  henüz bir noktaya gelememiş, güvenlik sebebiyle de terk edilmiş, bunları da  biliyoruz. Birçok şirketimizin verdikleri teminat mektuplarının, 7-8 seneden beri  komisyonlarını ödedikleri için de çok büyük maliyetlere katlandıklarını da  biliyoruz. Aldığımız bir karar var, Libya hükümeti ile oturacağız, öncelikle  biten işleri temizleyeceğiz, ardından hemen bitirilebilecek işlerle ilgili çok  hızlı ne yapılabileceğine bakacağız. Bunu Libya hükümeti yapacak ve Libya  hükümeti önceliklerini belirleyecek. Kendi öncelik sıralamasını yapacak. Biz de  bu sıralamaya göre elimizden gelen ne varsa yapacağız."

Libya'nın yeniden imarı ile ilgili hak ettiği potansiyeline hitap eden  yürüyüşe başlayacağına olan inancını dile getiren Zeybekci, 2017 yılında Libya  ile ilgili bir canlanma yaşandığını söyledi. Bu yükselişi memnuniyetle  karşıladıklarını ifade eden Zeybekci, Libya'daki Türk Büyükelçiliği'nin de güçlü  şekilde varlığını ve çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

"BU İSRAFTIR, İSRAF HARAMDIR"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, önümüzdeki dönemde 3 konu üzerinde  yoğunlaşılacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Kesin kabuller, bizim için en öncelikli konu... Ayrıca, kesintilerin  çözülmesi konusu... Libya ile Türkiye arasında yapılan işlerde verilen teminat  mektuplarında, Avrupalı bir bankanın bunu onaylaması veya onun garantisinde  olmasını kabul edemiyorum. Bu anlaşılabilir ve kabul edilebilir değil. Dünyanın  13'üncü büyük ekonomisi olan Türkiye'nin Eximbank'ı, sadece yönetim kurulunun  imzasıyla dünyadan 40 milyar dolar uygun şartlarla borçlanabilecek, diğer yandan  Türkiye'nin verdiği teminat mektuplarını Eximbank'ın beşte biri etmeyen bir banka  garanti verecek. Hadi canım, öyle şey mi olur? Bunu aklınıza kim düşürdü,  bilmiyorum. Sizden özellikle istirham ediyorum; gelin bizim müteahhitlerimizin bu  teminat mektuplarını, gerekiyorsa Hazine garantisiyle, gerekiyorsa Eximbank  olarak biz verelim. Birileri gelmiş, sadece teminat mektubuna garanti verdi,  ismini koydu diye yüzde 2 alıyor. Bu israftır, israf haramdır. Bir an önce bunu  düzelteceğimizi bekliyorum."

Müteahhitlik firmaları ile işveren kuruluşların bir an önce  görüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, Türk şirketlerin gidip  projelerini bitirmesi için Libya hükümetinin çağrıda bulunması, böylelikle  güvenlik meselesinin de çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde