Zenginlerin yeni modası, 'paylaşım ekonomisi'

Zenginlerin yeni modası, 'paylaşım ekonomisi'

Zenginlerin yeni modası, Maserati’lerin, lüks villa ve rezidansların hatta yat, özel jet vs’nin paylaşıldığı bir dünya.

Zenginlerin yeni modası, 'paylaşım ekonomisi'
16px
24px
27.05.2015 14:22
ABONE OLgoogle
Airbnb üzerinden tatil için ev/daire, blablacar aracılığıyla araba kiralamayla ortaya çıkan, son zamanların modası “paylaşım ekonomisi”  yolculuk ve tatillerde daha tasarruflu seçenekler sunduğu için tercih edilen bir yöntem. 

Öte yandan, daha orta sınıfları cezbedebilecek paylaşım ekonomisi haberin başında da belirtildiği gibi, artık lüks arabaları, villaları yani zengin kesimi de kapsayacak şekilde genişlemiş durumda.

Kuşkusuz zengin kesimin bu trendle ilgilenmesinin nedeni, maddi kaygılar değil, bu şekilde, kendi sınıfına ait olan yeni insanlarla tanışma yani “sosyalleşme”.

Zenginlerin Airbnb’si ise, 2013 yılında kurulan web sitesi Le Collectionist; burada Saint-Tropez ya da Saint-Barth’ta süper lüks villalar ve hatta egzantrik milyarder Richard Branson’un villasını kiralamak da mümkün.

Servet sahibi yabancılar bir başkasının evinde, özellikle de Richard Branson gibi popüler bir iş adamının malikânesinde kalma fikrine bayılıyorlar. Daha şehir havasını solumak isteyenler için ise onefinestay.com önerilebilir. Bu web sitesi Paris, Londra ya da New York gibi metropollerin lüks kesimlerinde, “oranın ahalisi” gibi yaşama olanağı sunuyor.

Orta sınıf tasarruf olsun diye BlaBlaCar gibi araba paylaşım siteleri aracılığıyla birkaç kişi birleşip yolculuk ederken, zengin azınlık da bu modaya uymuş vaziyette. Bunlar cojetage.fr gibi web siteleri üzerinden Maserati ya da yat paylaşımı yapabiliyorlar. Örneğin, Bazel ila Lugano arasında 4 kişilik bir özel jetle 600 euro’ya uçmak mümkün. Bu fiyata, yine başkalarıyla paylaşılan özel bir uçakla dönüş dahil.

Aston Martin’i seven ama aynı zamanda bu arabanın meşakkatli bakımıyla uğraşmak istemeyenler, Toys Club aracılığıyla bu lüks markayı kiralayarak sürüş zevkini tadabilirler. Bunun için asgari bir 27.500 euro’yu gözden çıkarmak gerekiyor. Shareboat.fr ise zenginlerin kendi aralarında yatlarını, deniz araçlarını paylaşmalarını sağlıyor.

Tabii ki lüks kesimde paylaşımın mottosu her şeyden önce “kendi aramızda”. Sosyologların dediği gibi zenginler sosyal bağlarını güçlendirmek istiyor ama tabii ki yalnızca kendi sınıflarından olan insanlarla.
Fortune
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde