Zenginlerin serveti yüzde 20 artarak 1.4 trilyon dolara çıktı

Zenginlerin serveti yüzde 20 artarak 1.4 trilyon dolara çıktı

İsviçre bankası UBS’nin raporuna göre 2017’de dünyanın zenginliğini elinde bulunduranlar servetlerini tarihte görülmemiş miktarda artırdı.

Zenginlerin serveti yüzde 20 artarak 1.4 trilyon dolara çıktı
16px
24px
26.10.2018 12:32
ABONE OLgoogle

İsviçre bankası UBS’nin raporuna göre 2017 yılında dünya çapında milyarderler servetlerini yüzde 20 oranında artırdı. 1,4 trilyon dolarlık bu rakam şimdiye dek tarihin kaydetmediği bir servet artışına işaret ediyor.

Yeryüzünün zenginliğini elinde bulunduranların toplam varlığı geçen yılki bu artışla birlikte 8,9 trilyon dolara ulaştı. Bugünün ultra zenginlerinin servetleri, 20. yüzyılın başlarında Rothschild, Rockefeller ve Vanderbilt’ler gibilerinin servetlerinden çok daha fazla artmış bulunuyor.

Rapora göre yeni bir ultra zengin ve güç sahibi aileler kuşağı da yaratıldı. Buna göre son 30 yılda geçen yüzyıla göre çok büyük oranda artan zenginlik, sayıları binlerle ifade edilen bu ailelerde toplandı. Buna göre 2017 yılında dünyanın 2 bin 158 milyarderi servetlerini 1,4 trilyon dolar artırdı.

Geçen yıl milyarder olan 179 kişiden 40’ı miras yoluyla zenginleşti.

Rapora göre halihazırda 701 milyarderin 70 yaşının üzerinde olduğu gözönünde bulundurulursa miras yoluyla servet transferi önümüzdeki 20 yılda daha da artacak. 70 yaşının üzerindeki ultra-zenginlerin serveti 1 trilyon doların üzerinde bulunuyor.

ÇİN'DE DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ

Rapora göre dünyanın zenginliğini elinde bulunduran milyarderlerin çoğunluğu ABD’de ancak Çin’deki zenginlerin sayısı da büyük artış gösterdi. Buna göre Çin’de her hafta iki yeni milyarder ortaya çıkıyor.

“20 yıl önce dünyanın en kalabalık ülkesinde yalnızca 16 milyarder vardı” denilen raporda bu sayının bugün 373’e ulaştığına işaret edildi.

Raporda Çinli bir milyarderin şu sözlerine de yer verildi: “Dünyanın başka hiçbir yerinde Çin’de bulabileceğinizden iyi büyüme koşulları bulmazsınız. Devam eden zenginlik yaratma süreci hükümetin serbest ekonomi politikalarıyla destekleniyor.” Çinli milyarder kentleşme ve iş modelindeki bozulmanın da “güçlü yeni girişimciler” yarattığını vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde