Zenginlerin çoğu vergi ödemiyor

Zenginlerin çoğu vergi ödemiyor

En zengin 100 kişinin yarıdan fazlası da en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında yok. Görünen o ki zenginlerin çoğu, gelir vergisi beyannamesi vermeyi ve vergi ödemeyi sevmiyorlar.

Zenginlerin çoğu vergi ödemiyor
16px
24px
27.06.2015 09:13
ABONE OLgoogle
FORBES Dergisi yaklaşık üç ay önce “Türkiye’nin en zengin 100 kişisini açıklamıştı”. Dün ise Maliye Bakanlığı, “Türkiye’de en çok vergi ödeyen 100 kişiyi açıkladı”.
İkisini yan yana koyduk.

En zengin 25 kişinin 13’ü en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında yok. En zengin 100 kişinin yarıdan fazlası da en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında yok. Görünen o ki zenginlerin çoğu, gelir vergisi beyannamesi vermeyi ve vergi ödemeyi sevmiyorlar.

SERVETLERİNİN YÜZDE 1’İ BİLE DEĞİL!

Kimsenin malında gözümüz yok. Allah daha çok versin.

Ancak ödedikleri vergileri merak ettik. Tabloda, “EN ZENGİN 25 TÜRK’ün serveti ve ÖDEDİKLERİ VERGİLER” yer alıyor. Tablodan da fark edeceğiniz gibi, ilk 25’teki zenginler servetlerinin yüzde 1’i kadar dahi gelir vergisi ödememiş.

Örneğin, “Hüsnü ÖZYEĞİN, Ferit ve Filiz ŞAHENK” listede yok. En zengin ilk 25 içinde en çok vergi ödeyen kişi Şarık TARA. O da servetinin binde 5.88’i kadar vergi ödemiş”.
Türkiye’nin ilk 25 zengininden 13’ünün adı vergi rekortmenleri listesinde yok.Ancak hemen belirtelim, bazı vergi rekortmenleri, listede adlarının yer almamasını isteyebiliyorlar.

BAZILARI YİNE YOK

Bu yıl Reza Zarrab bize sürpriz yaptı ve listeye 56.sıradan girdi. Mehmet CENGİZ de 48. sırada. Ancak, listeye girmesi gereken diğer bazı iş adamlarının çoğunun adını listede göremedik.

Türkiye’nin en zengini 100 kişiden ya da yandaş iş adamlarından herhangi biri “servetinin zekatı” kadar vergi ödeseydi, vergi rekortmeni olacaktı!

Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde