Zayıflama ürünlerine sıkı takip

Zayıflama ürünlerine sıkı takip

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı zayıflatıcı, cinsel performansı artırıcı, zihin açıcı takviyelere sıkı takip başlattı

Zayıflama ürünlerine sıkı takip
16px
24px
03.05.2013 08:54
ABONE OLgoogle

Yüzde 100 bitkisel denilerek satılan zayıflatıcı, cinsel performansı artırıcı, zihin açıcı gıda takviyelerinin satışı sıkı takip altına alınıyor. Takviye Gıdalar Yönetmeliği'yle getirilecek önlemleri anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu ürünlerde obezite tedavisinde kullanılan 'sibutramin', Viegra ilacının özü olan 'sildenafil' gibi kimyasallara rastlandığını açıkladı.

OBEZİTE İLAÇLARINDA SAPTANDI

Gıda takviyesi ürünlerinin 'bitkisel' denilerek satıldığını anlatan Bakan Eker, "Her derde deva mantığıyla aslında 'ilaç' satıyorlar. O ilacı gıda takviyesinin içine katıyorlar. İnsan sağlığı için tehlikeli. Sibutramin en sık karşılaştığımız maddelerden biri. Bu özellikle obezitede ve kilo verdirmede kullanılıyor. Gıda takviyesi sadece gıda takviyesidir. Doktor izni veya tavsiyesi olmadan bir hastalığın tedavisinde asla kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, Türkiye'de yılda 8 bin ton takviye gıdanın girdiğini söyledi. Takviye gıdalara karekod uygulaması getirileceğini anlatan Bakan Eker, "Böylece ürünler barkodlarından geçmişe dönük olarak takip edilecek. Bakanlığın denetim elemanları ve cep telefonu bulunan vatandaşlar, ürünün gerçek mi sahte mi olduğunu izleyebilecek" dedi.

15 KİŞİLİK KOMİSYON KURULUYOR

Bakanlık, gıda takviyelerinin denetimini 'Takviye Edici Gıda Takip Sistemi (TTS)' ile sağlayacak. Bu sistem sayesinde, takviye edici gıdaları üreten, işleyen, ithal eden, dağıtımını ve piyasaya arzını yapan işletmeler her noktada takip edilecek. İnternetten satılan takviye ürünler de denetlenecek. Bunun için kayıt zorunluluğu getirilecek. Yeni yönetmelikle 15 kişiden oluşan bir komisyon da kurulacak. Üretilecek her takviye ürün bu komisyondan onay alacak. Takviye edici gıdanın, gıda güvenilirliği şartlarına uymadığı saptanırsa üretici söz konusu ürünü toplatacak. Tüketiciyi de bilgilendirmek zorunda kalacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde