Zarrab ‘konuşurum’ deyince bakan adliyeye gitmiş: Seni kurtaracağız

Zarrab ‘konuşurum’ deyince bakan adliyeye gitmiş: Seni kurtaracağız

Reza Zarrab’ın gözaltındayken, “Beni buradan kurtarmazsanız konuşacağım.” diye konuşunca bir bakan adliyeye giderek "Biz seni kurtaracağız" demiş...

Zarrab ‘konuşurum’ deyince bakan adliyeye gitmiş: Seni kurtaracağız
16px
24px
29.01.2015 06:45
ABONE OLgoogle
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının savcılarından Celal Kara, çarpıcı bir duyumu paylaştı. Reza Zarrab’ın gözaltındayken, “Beni buradan kurtarmazsanız konuşacağım.” dediğine ilişkin iddiaya temas eden Kara, “Hatta bir bakanın adliyeye gittiği, o oradayken adliye kameralarının kapatıldığı, içeride Sarraf’a (Zarrab’a) ‘Biz seni kurtaracağız’ dediği duyumu geldi.” diye konuştu.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüttüğü için görevden alınan Savcı Celal Kara, çarpıcı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Cumhuriyet’ten Can Dündar’a konuşan Kara, “Paraları baskında polis yerleştirdi.” iddiasını çürüttü.

Bir başkomiserin, “O gün (17 Aralık) benim cebimde 25 lira vardı.” dediğini hatırlatarak, “Süleyman Aslan’ın evindeki aramada 2 milyon 445 bin dolar, 2 milyon 520 bin Euro, 520 bin TL ve 990 pound çıkıyor. Bunlar kitaplıkta, ayakkabı kutusunda, banyodaki dolapta ve lifte ele geçiyor. O kadar parayı polis nereden bulup da oraya koyacak? Hem polis koydu ise takipsizlik kararından sonra paralar neden el konulanlara faiziyle birlikte iade edildi?” dedi.

Savcı Kara, çarpıcı bir duyumu da paylaştı. Soruşturmanın bir numaralı şüphelisi Reza Zarrab’ın gözaltındayken, “Beni buradan kurtarmazsanız konuşacağım.” diye tehditte bulunduğuna ilişkin iddiaya temas eden Kara, “Ona dair bir duyum geldi. Hatta bir bakanın adliyeye gittiği, o oradayken adliye kameralarının kapatıldığı, içeride Sarraf’a (Zarrab’a) ‘Biz seni kurtaracağız’ dediği duyumu geldi.” diye konuştu. O bakanla ilgili Zafer Çağlayan’ın isminin geçtiğini hatırlattı.

Kara, yolsuzluk soruşturmasına verilen takipsizlik kararıyla devletin en az 50-60 milyon dolar zarara uğratıldığını da vurgularken, şu ifadeleri kullandı: “Öbürlerinin aldığı rüşveti saymıyorum. Bu, Sarraf’ın kendi payına düşen miktar… Buradan elde ettiği para 50 milyon dolarsa (tam miktarı araştırmanın sonucunda ortaya çıkacak) bunun teminatını sağlamak üzere mal varlığına tedbir koymak gerekmez mi? Bu bir tedbirdir ve itiraz yolu vardır. Bir üst merci, yerinde görmüyorsa kaldırır. Ben ileride, mal varlığından, onlarca milyon dolarlık müsadere talep edeceğim, ‘suç işlemek suretiyle edinilmiş gelirdir’ diye... Sen o kararla bunun dayanağını ortadan kaldırıyorsun.”

BAŞOMBUDSMAN öMEROĞLU, DOSYA İÇİN DEVREYE GİRDİ

Celal Kara, Türkiye’nin ilk başombudsmanı Nihat Ömeroğlu’nun, soruşturmaya müdahale ettiğini de dile getirdi: “(Görevden almayı) ikinci gün denediler. O gün Başsavcı Vekili Zekeriya (Öz) Bey’in odasına uğradım. Baktım milli ombudsman Nihat Ömeroğlu orada… Sıradan bir ziyaret değildi. Sonradan Öz’ün açıklamalarından, onun dosyayı benden alıp başkasına vermesini istediğini öğrendim.”

Kara, ifade alma sürecinde kendisine yöneltilen “Elleri cepte ifade aldı”, “İki dakika süren var, anlat ve çık. Gelsin şimdi efendileriniz sizi kurtarsın” şeklindeki iddiaları da yalanladı. Bakan çocukları Kaan Çağlayan ve Barış Güler ile eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın ifadelerini bizzat kendisinin aldığını aktaran Kara, “Almaz olaymışım. Sonradan bir sürü yalan ve iftira üretildi.” siteminde bulundu.

Şüphelilere olabildiğince nazik davrandığını da kaydederek, “Biraz çekingenlerdi. Ama ben soruşturmanın hassasiyetine binaen hepsine ayakta ‘Hoş geldiniz’ dedim, tokalaştım. ‘Buyrun’ diye yer gösterdim. Normalde şüphelinin ifadesi ayakta alınır; ben dikkat ettim, ‘Oturun, yorulmayın’ dedim. Kâtibim de şahittir.” şeklinde konuştu.

Başombudsman, Öz’ü ziyaretini yalanlamadı

Başombudsman Nihat Ömeroğlu, Savcı Celal Kara’nın “Zekeriya Öz’ün odasına uğradım. Baktım Nihat Ömeroğlu orada. Öz’ün açıklamalarından, onun dosyayı benden alıp başkasına vermesini istediğini öğrendim.” sözleri üzerine açıklama yaptı. Ömeroğlu, Öz’ü Çağlayan Adliyesi’ndeki makamında ziyaret ettiği iddialarını yalanlamadı. Ancak ziyaretin içeriğine dair bilgi vermedi.

Bir savcıyı dosyadan sadece başsavcının alabileceğini belirterek, şöyle devam etti: “39 yıl yargıya hizmet eden bir hukukçu olarak böyle bir talepte bulunmadım. Kaldı ki, Zekeriya Öz hakkında bu konudaki açıklamalarından dolayı kamu davası açılmıştır. Haberde yer alan açıklamalar, görevden geçici olarak uzaklaştırılmış olsa dahi bir cumhuriyet savcısından beklenmeyecek niteliktedir. Muhtemelen geçirdiği soruşturmanın ve açığa alınmış olmanın verdiği paniğin tezahürüdür.” Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde