Zarrab’ın kaçak kat çıktığı yalıya dokunmak yasak!

Zarrab’ın kaçak kat çıktığı yalıya dokunmak yasak!

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Reza Zarrab ve Ebru Gündeş’in yalısına kaçak kat çıkıp, tarihi katletmesine 4 yıl boyunca göz yuman ve yıkım kararını da yerine getirmeyen Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma izni vermedi.

Zarrab’ın kaçak kat çıktığı yalıya dokunmak yasak!
16px
24px
22.12.2015 05:59
ABONE OLgoogle
İstanbul Valisi Vasip Şahin, Reza Zarrab ve Ebru Gündeş’in yalısına kaçak kat çıkıp, tarihi katletmesine 4 yıl boyunca göz yuman ve yıkım kararını da yerine getirmeyen Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma izni vermedi.

Sözcü, 17 Aralık yolsuzluk operasyonun kilit ismi Reza Zarrab ve eşi şarkıcı Ebru Gündeş’in İstanbul Kanlıca’daki tarihi yalılarına kaçak kat çıkıp, imara aykırı yapılaşmaya gittiğini geçtiğimiz mayıs ayında ortaya çıkardı.

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri Hüseyin Sağ ile Hakkı Sağlam, haberimizin ardından hem Zarrab ve Gündeş hem de Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. SÖZCÜ’nün edindiği bilgiye göre, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Boğaziçi İmar Müdürü Cem Eriş, yardımcıları Toygar Şişman ve Yusuf Koç için haberimizden sonra yapılardaki kaçaklar içim yıkım kararı aldığını ve yapı sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını gerekçe göstererek soruşturma izni verilmemesine karar verdi. Restorasyon sırasında denetim yapmayan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri, temmuz ayında alınan yıkım kararına rağmen hâlâ Zarrab ve Gündeş’in yalılarına dokunamadı.

3 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANMALI

Vali Şahin’in Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma izni vermemesini değerlendiren İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Kanuna göre, Boğaziçi alanındaki yapılarda, çalışma izni verildiği günden itibaren inşaat ruhsatına ve kanuna uygunluk açısından denetim yapması gereken Boğaziçi İmar Müdürlüğü de kusurlu” dedi. Boğaziçi Kanunu’nun 18’inci maddesinde, yasayla verilen görevleri belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullananların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağının yazdığını hatırlatan Sağ “Hem denetimi hem de yıkım işlemini gerçekleştirmeyen Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri de yargılanmalı” diye konuştu. Mehmet Arif Bey yalılarındaki tarih katliamının görmezden gelindiğine dikkat çeken Sağ şunları söyledi:

“Reza Zarrab’ın önüne yatanlar her yerde. Restorasyon 2011’de bitmiş, Sözcü Gazetesi 2015 yılında rezaleti ortaya çıkarmış. 4 yıldır Boğaziçi ön görünümde tarihi yalılardaki kaçak yapılaşma nasıl görülmüyor? Demek ki görevi ihmal var. Hadi diyelim ki gözlerinden kaçtı, peki neden kaçak katı ve eklentileri yıkıp eski haline getirmiyorlar? Burada da görevi kötüye kullanma var. İstanbul Boğazı yasayla verilen yetkiler kullanılmadığı için kaçak yapı cenneti haline geldi.”

Reza Zarrab, Kanlıca sahilinde toplam üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalıları’ndan ikisini 2011’de satın almış, birini kendi, diğerini ise eşi Ebru Gündeş Sarraf üzerine kaydettirmişti. Zarrab, Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970’de ikinci derece tarihi eser olarak tescili yapılan yalılarda tadilat çalışması başlatmış ve bu proje, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce onaylanmıştı. Tadilatın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı gerçekleştiğinin SÖZCÜ tarafından Mayıs 2015’te gündeme getirilmesi üzerine, yalılarda inceleme başlatan Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 2960 sayılı yasaya aykırılıklar tespit etmiş ve dosyayı, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na göndermişti. Kurul tarafından yaptırılan incelemede, yalılarda onaylı projede olmayan fazlalıklar bulunduğu, iki yalıyı birbirine birleştiren tünel ve asansörlerin onaylı projede yer almadığı tespit edilmişti. Kurul, temmuz ayında her iki yalının onaylı projede görünen eski haline geri getirilmesine ve mülk sahipleri hakkında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’na Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunmuştu.

Karar var ama yıkan yok

İstanbul Boğazı’nda basında çıkan haberler üzerine, 1 metrelik duvarı 60 zabıta eşliğinde hiçbir itirazı dinlemeden aynı gün içinde yıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zarrab – Gündeş çiftinin Kanlıca’daki yalısına dokunamıyor. Boğaziçi Kanunu’na göre, yapılardaki imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklikler ve eklentiler yıkılacak ve yıkım masrafları yüzde 20 fazlası ile Zarrab’dan tahsil edilecekti. Koruma Kurulu, temmuz ayında Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden Mehmet Arif Bey Yalıları arasında yapılan asansörün kaldırılmasını, dış cephenin eski haline getirilerek kaçak katın yıkılmasını istemişti. Topbaş’a bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü, yasalara rağmen altı aydır tarihi eserleri eski haline getirmek için hiçbir adım atmadı.

İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde