Zarrab davasında Halkbank resmen karıştı: 5 milyar Euro kara para

Zarrab davasında Halkbank resmen karıştı: 5 milyar Euro kara para

Reza Zarrab davasında Halk Bankası’yla ilgili ilk resmi belge verildi. Banka karapara aklayan çetenin Çin’deki 5 milyar Euro’sunu transfer etmek için aracı olmuş.

Zarrab davasında Halkbank resmen karıştı: 5 milyar Euro kara para
16px
24px
10.06.2016 07:48
ABONE OLgoogle
ABD’yi dolandırma, rüşvet karşılığı İran ambargosunu delip kara para aklama suçlarından New York’ta tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın dava dosyasına Türkiye’nin en büyük ikinci kamu bankası Halkbank resmi olarak girdi. New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılmaması için mahkemeye yeni belgeler sundu.

Belgeler arasında Halkbank’ın, ambargoyu delmek ve kara para aklamak amacıyla çete kuran kişiler için uluslararası bankacılık işlemi yaptığına yönelik yazışmalar yer aldı. Halkbank’ın, Zarrab’la bağlantılı İranlı bir ticaret şirketinin, Çin merkezli Bank of Kunlun’da bulunan 5 milyar Euro parasını kurtarmak için devreye girdiği ve para transferi için aracı olduğu belirtildi.

325 MİLYON EURO KOMİSYON

Savcılık tarafından mahkemeye sunulan belgelere göre İranlı şirketin, 2006-2015 yılları arasında Çin’e maden, kimyasal ve inşaat malzemeleri sattığı ve bunun karşılığında hesaplarında bulunan toplam 5 milyar Euro’yu geri istediği ifade ediliyor. Temmuz 2012’den beri, Bank of Kunlun’daki 5 milyar Euro’yu alamadıklarını belirten İranlı şirket, bu durumun uluslararası yasalara aykırı olduğunu savundu.

Savcılığın mahkemeye sunduğu bir başka belgede ise Halk Bankası tam da bu aşamada devreye girdi. Belgelere göre Halkbank’ın Bank of Kunlun hesabından, Çin merkezli bir başka banka olan Ping An Bankası’nda yeni açılan hesabına 5 milyar Euro’nun nasıl aktarılacağı anlatıldı.

Belgeye göre paranın aktarılması sırasında Bank of Kunlun ve Ping An bankalarına yüzde 6,5 (325 milyon Euro) komisyon verileceği ayrıntılarıyla anlatıldı. Belgede Party A diye yazılan kişi veya kuruluşun, geriye kalan paranın yüzde 93,5’i başka bir yere aktarabileceği yazıyor.

ACUN JETTE YER SORUYOR

Başsavcı Preet Bharara, mahkemeye sunduğu belgelerde 149 sayfalık WhatsApp yazışmalarına da yer verdi. Zarrab, Florida gezisi öncesinde Dubai’de tatil yaparken, yanında televizyon yıldızı Acun (Ilıcalı) da bulunuyor. Konuşmalarda Acun’un, Zarrab'ın jetinde kendi çalışanlarına da yer olup olmadığını sorduğu görülüyor. Ayrıca Zarrab’ın Florida’ya gitmeden önce kendisi hakkında bir tutuklama kararı olup olmadığından şüphelendiği de anlaşılıyor.
Meydan Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde