Zarrab'dan sonra eski bakanlar şirketleri de sıfırladılar!

Zarrab'dan sonra eski bakanlar şirketleri de sıfırladılar!

17-25 Aralık operasyonunda adı geçen eski bakanlardan Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış şirketlerini ya sattı ya da devretti

Zarrab'dan sonra eski bakanlar şirketleri de sıfırladılar!
16px
24px
01.06.2016 05:13
ABONE OLgoogle
ABD'de yargılanmasına devam edilen 17-25 Aralık operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab'ın dosyasında adı geçen Egemen Bağış, Kaan Çağlayan, Barış Güler şirketlerini ya kapattı ya da devretti. Yapılan işlemlerin perde arkasında ABD'de devam eden yargılama sürecinin yattığı dile getiriliyor.

Operasyonun Zarrab'ın yargılanması sürecinde Türkiye'den eski bakanların şirketlerine ilişkin bilgi talep edilmesi durumunda soruşturmadan kaçmaya zemin hazırlayabileceği belirtiliyor. Reza Zarrab da benzer bir adım atarak şirketlerinin isimlerini değiştirmişti.

SÜRECİ UZATMA OYUNU

Mart ayında Miami'de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından gözaltına alınan Zarrab, 2015'in Aralık ayına kadar tüm şirketlerin isimlerini değiştirmiş, aynı dönemde Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ise şirketlerini kapatmıştı. Ardından Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan şirketi bölerken, Egemen Bağış ise devrederek ortaklıktan çıktı.

Bu süreci iktisatçı Ege Cansen, ABD'den şirketler hakkında bilgi talep edilmesi durumunda süreci uzatmak için bir oyun olarak yorumladı. Yapılan isim değişiklikleri ve şirket devirlerinin arkasında iki senaryo olabileceğinin altını çizen Cansen, “Birinci amacın medyada sık sık gündeme gelen bu şirketleri temize çıkarma gayreti olduğu görülüyor. Yoksa şirket adını değiştirmek tüzel kişiliği sonlandırmaz. Bu değişikliğin itibar yönetimi olduğunu söyleyebiliriz. Bu işlemlerin arkasındaki diğer bir neden ise soruşturmadan kaçmak olabilir. Hukuki takipten kaçma gibi başka amaçlar da bu işlemlerin gerekçesi olabilir” dedi.

MUAMMER GÜLER KAPATTI

İçişleri eski Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler kapanan şirketlerinden dolayı alacaklılara 2015 kasım ayında çağrı yaptı. Güler, Tasfiye Halinde Bionet Endüstriyel Ürünleri Pazarlama ve Dış Ticaret Limited Şirketi, BBS Turizm Eğitim Danışmanlık Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Tasfiye Halinde BBS Sigorta Aracılık Hizmetleri Anonim Şirketi, Aşk Beslenme ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi ve Tasfiye halinde Innova Gayrimenkul Geliştirme Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi hakkında alacaklılara çağrı yaparak bu şirketleri tasfiye etme yoluna gitti.

ZAFER ÇAĞLAYAN BÖLDÜ

Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın siyasete girene kadar yönetim kurulu başkanlığını da yürüttüğü aile şirketi Akel Alüminyum ise bölünme yoluna gitti. Çağlayan, Masem Plastik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adıyla yeni bir şirket daha kurdu.

EGEMEN BAĞIŞ DEVRETTİ

Avrupa Birliği eski Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise şubat ayında eşi Beyhan Bağış'ın hissedar olduğu Dekorname Dekorasyon firması ile bizzat kendisinin ortak olduğu BNB Hazır Giyim ve Dekorname Dekorasyon, Anatoli Tasarım'a devretme yoluna gitti.
BNB Hazır Giyim ile Dekorname Dekorasyon'u devralan Anatoli'nin yeni bir firma olduğu görülüyor. Kayıtlara göre ocak ayında Amrullah Alevcan'ın kurduğu firma, şubat ayında da devralma kararlarına imza attı. Amrullah Alevcan 17-25 Aralık iddianamesinde adı geçen isimlerden biriydi.

Bora Erdin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde