Zarrab bombası! ABD biliyor, 2 milyar dolar kimde? 7 şüpheli kim?..

Zarrab bombası! ABD biliyor, 2 milyar dolar kimde? 7 şüpheli kim?..

İran kaynakları Zarrab üzerinden İran’a aktarılan paranın 27 milyar dolar civarında olduğunu ifade ettiler. Alınan komisyon yüzde 15. Yaklaşık 4 milyar dolar.

Zarrab bombası! ABD biliyor, 2 milyar dolar kimde? 7 şüpheli kim?..
16px
24px
25.04.2017 09:49
ABONE OLgoogle

İsmet Özçelik'in yazısı

 Zamanında söylemiştik. “Reza Zarrab dosyası Türkiye için güvenlik sorunu” demiştik. Ama o günlerde tam anlatamamıştık.

Şimdi yaşananlar bizleri doğruluyor. İktidarın Suriye’de ABD’nin “kara gücü” olma gayreti uyuyanları uyandırdı. ABD’de tutuklu Reza Zarrab’ın Türkiye için nasıl bir güvenlik sorunu olduğu net olarak ortaya çıktı.

Zarrab ve Atilla ilk kez aynı duruşmada

OLAY NASIL GELİŞTİ

Reza Zarrab olayı önümüzdeki günlerde çok başımızı ağrıtacak. Bu nedenle olayın nasıl geliştiğini kısaca bir hatırlayalım.

Reza Zarrab İranlı bir işadamı. Aynı zamanda Türk vatandaşı. Türk vatandaşlığı AKP iktidarında verildi . Çok genç biri. Nereden kazandığı belli değil, ama milyarlarca dolarla oynuyor. Her şey iyi giderken birdenbire ne oldu?

Zarrab ve Atilla’nın duruşmasında neler yaşandı? İşte izlenimler

ZARRAB’DA İRAN KORKUSU

İran’da iktidar değiştikten sonra Ahmedinejad’ı hedef alan operasyonlar gerçekleşti. Babek Zencani tutuklandı. Reza Zarrab da hedefteydi. İran derin devleti Zarrab’ı kaçırmak için düğmeye bastı. İran daha önce de benzer operasyonlar gerçekleştirmişti.

Zarrab da bunu biliyordu. İran’dan gelen bilgiler de işin ciddi olduğu şeklindeydi. Davutoğlu döneminde kendisinin korunmasını istemiş, ancak beklediği ilgiyi görememişti. Panikledi.

Savcıdan tehdit: Türk yetkililerin rolünü kanıtlayacağız

FBI DEVREDE

Zarrab İstanbul’da FBI ajanları ile temasa geçti. FETÖ’nün de bu işte rolü olduğu konuşuldu. FBI, Tarabya’daki “güvenli ev”de, Zarrab’la defalarca görüştü. Görüşülen evin sokağındaki kameralar bile köreltildi.

Zarrab, bildiği her şeyi FBI’a anlattı. Kimlere komisyon verdiğini rakam rakam açıkladı. ABD’ye gitmeye ikna edildi. Her şey normal seyredecekti. Türk istihbaratı uyandırılmamalıydı. Ailecek uçağa binildi. Sıradan bir ABD gezisi görüntüsü verildi.

Miami’ye varınca gözaltına alındı. Eşi Ebru Gündeş ve çocuğunun olaydan hemen sonra Türkiye’ye dönmesi dikkat çekti.

4 MİLYAR DOLAR

İran kaynakları Zarrab üzerinden İran’a aktarılan paranın 27 milyar dolar civarında olduğunu ifade ettiler. Alınan komisyon yüzde 15. Yaklaşık 4 milyar dolar. Zarrab’ın yakın çevresi, Zarrab’ın bu işten kazandığı 4 milyar doların en az 2-2,5 milyarını Türkiye’de dağıttığını söylüyorlar. Piyasa deyimi ile birileri Zarrab’ın aldığı 4 milyar dolarlık komisyonun 2-2,5 milyarına çökmüş.

Siyasi kulislerde anlatılanlar böyle!

İran 2009 dünya ekonomik krizinde Türkiye’ye büyük destek vermişti. Türkiye de İran’a destek olmalıydı. Buna kimse ses çıkarmazdı.

Destek verilmesine verildi. Ama bu destekten komisyon alındı.

2 MİLYAR DOLAR

Skandal patladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in, AB Bakanı Egemen Bağış’ın Zarrab’la ilişkileri ortalığa saçıldı. Ancak ortaya çıkan paranın toplam miktarı en fazla 100-150 milyon dolar. Peki geri kalan 2 milyar dolar nerede?

YENİ 7 ŞÜPHELİ

ABD’de tutuklu Reza Zarrab ve Halbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla dışında isimlerin de olduğu bildiriliyor.

Adı açıklanmayan 7 şüpheli!

O MAHKEME

Zarrab Miami’de yakalandı. Ama soruşturma New York Bölge Eyalet Mahkemesi savcılığınca yürütülüyor. Hani şu ABD’nin devlet olarak kullanacağı davaların açıldığı mahkeme.

Hedefte Reza Zarrab görünse de asıl hedef başka.

ONLAR BİLİYOR, AMA BİZ...

Ortada vahim bir durum var. FBI biliyor, Savcı biliyor, New York eski Belediye Başkanı Giuliani biliyor. Ama henüz biz bilmiyoruz.

ABD’nin bildiği, bizim bilmediğimiz karanlık işler nedeniyle iktidar, “Bağımsız Kürdistan’ı kabule, Suriye’nin bölünmesine, arkasından da Türkiye’nin bölünmesine yol açacak adımlar atmaya, ...” zorlanıyor.

TEHDİT TÜRKİYE’YE

Tehdit iktidara gibi görünse de Türkiye’ye. İktidarın zaafları kullanılıyor.

“Zarrab dosyası” Türkiye’nin güvenliğini hedef alıyor.

Peki çözüm ne?

İktidar her şeyi Türk halkıyla paylaşmalı. ABD’nin kendileri üzerinden Türkiye’yi tehdit etmesi önlenmeli. Aksi halde toprak bütünlüğümüz tehlikede!

Ankara’ya gelip Zarrap pazarlığı yapan heyette bulunan ABD eski Adalet Bakanı Mukasey’in dosyaya giren ifadesi her şeyi anlatıyor:

“Davada Zarrab’ın lehine gelişmeler sağlanması halinde Türkiye Amerikan ulusal çıkarlarını daha fazla savunabilir.”

Her şey çok açık!

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde