Zarrab ABD'de rüşvetle hapishaneye kadın sokmuş

Zarrab ABD'de rüşvetle hapishaneye kadın sokmuş

"Zarrab, ABD'de gözaltındayken bile rüşvet dağıtmaya devam etti. Yiyecekler, uyuşturucu ve kadın satın aldı. Bir gardiyana rüşvet verdi. Eski alışkanlıklar kolay geçmez ya da belki de hiç bir zaman geçmez."

Zarrab ABD'de rüşvetle hapishaneye kadın sokmuş
16px
24px
29.11.2017 05:37
ABONE OLgoogle

ABD adalet makamları tarafından adı Mehmet Hakan Atilla davası olarak değiştirilen Reza Zarrab davasının ilk duruşması TSİ 17:15'te görülmeye başlandı

Uluslararası kamuoyu tarafından dikkatle takip edilen 'Reza Zarrab davası' kritik bir isim değişikliğiyle başladı. Dava artık, ABD'de tutuklu bulunan, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın adını taşıyacak. Savcılık mahkemede, Reza Zarrab'ın söz konusu davada 'sanık' değil 'tanık' olduğunu resmen beyan etti. Zarrab'ın, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve Türkiye aleyhine tanıklık yapacağı kesinleşti.

'GARDİYANA RÜŞVET VERMİŞ'

Davayı yakından takip eden muhabirlerden biri olan New York Times'tan (NYT) Benjamin Weiser, Twitter'dan paylaştığı iletisinde şu ifadelere yer verdi:

Yeni açıklanan mahkeme dosyaları, Reza Zarrab'ın 26 Ekim'de New York'ta gizlice suçlarını kabul ettiğini gösteriyor. İran'a yönelik yaptırımları ihlal etmek için gizli tertipte bulunmak ve kara para aklama dahil, kendisine yöneltilen 7 suçlamanın tümünü kabul etti.

Reza Zarrab, 26 Ekim'deki oturumda gizlice, New York'taki hapishanede görevli bir yetkiliye rüşvet vermeye teşebbüs ettiğini, [emrinde çalışan] görevlileri de, cep telefonu ve alkol dahil olmak üzere çeşitli kaçak malları hapishaneye sokmaları için kaçakçılığa teşvik ettiğini kabul etti.

Davayı izleyen muhabirlerden biri olan Law360'tan Pete Brush Atilla'nın avukatının jüriye şu ifadelerle seslendiğini belirtti:

"Zarrab, ABD'de gözaltındayken bile rüşvet dağıtmaya devam etti. Yiyecekler, uyuşturucu ve kadın satın aldı. Bir gardiyana rüşvet verdi. Eski alışkanlıklar kolay geçmez ya da belki de hiç bir zaman geçmez."

 Davanın ilk bölümünü oluşturan açılış konuşmaları sona erdi.

GİZEMLİ TANIK: ZARRAB

NYT Adliye muhabirlerinden Adam Klasfeld‏, "Yargıç Berman bugünki ifşaatlardan bir kaç aydır haberdar olduğunu söyledi: ABD hükümeti, gizemli görgü tanığının Bay Reza Zarrab olduğunu açıkça belirtmelidir. Hükümet şimdi bu durumu onaylamalı ve halk neler olup bittiğini öğrenmelidir" diyerek, ABD hükümetini davanın gizli kalmış detaylarını açıklamaya davet etti.

Öte yandan, Law360 adlı haber sitesinin New York adliyelerinden sorumlu muhabiri Pete Brush'ın duruşma salonundan aktardığı bilgilere göre, dava savcısı, "Reza Zarrab, bir Türk bankacısına yönelik cezai suçlamaları dinleyen juri üyelerine, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek için tertpilenmiş büyük bir dalaverenin 'iç yüzünü' anlatacak. Zarrab, tüm yalanların iç yüzünden haberdar" ifadelerini kullandı.

'ZARRAB VE AİLESİ ABD'DEN SIĞINMA ALABİLİR'

Brush'a göre, Zarrab'ın hukuki danışmanı, Zarrab'ın FBI ile hareket ettiğini ifade etti. Savunma makamı ise juri üyelerine, Zarrab ve ailesinin ABD'den sığınma hakkı alabileceğini ve olası bir tanık koruma programından yararlanabileceğini söyledi.

AKP SÖZCÜSÜ ÜNAL: TANIMIYORUZ

ABD'de görülmekte olan Reza Zarrab davası ile ilgili konuşan AKP Sözcüsü Mahir Ünal, "Tamamen siyasi, Türkiye'ye dönük bazı çevrelerin operasyonlarından ibaret olan, FETÖ'nün Amerika'da dizilere kadar sızdığını biliyoruz. Netflix'te yayınlanan bir diziye kadar sızmış durumda. Bu tiyatroda oynan oyunu biz tanımıyoruz" dedi.

'ABD HÜKÜMETİ ADINA TANIKLIK YAPACAK'

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Reza Zarrab'ın New York'ta görülen davada ABD hükümeti adına tanıklık yapacağını yazdı.

Haberde davanın tutuklu sanığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Robert Fettweis'ın görüşüne de yer veriliyor.

Fettweis, "Zarrab, savcılık makamının en önemli tanığı olacak" diyor.

Yargıç Bermanın, davada son kararı vermesi bekleniyor.

'ZARRAB YARIN DİNLENECEK'

New York Times (NYT) Manhattan Federal Mahkeme Muhabiri Benjamin Weiser son paylaştığı twitte: "Zarrab suçlamaları kabul etti, Atilla'ya karşı ifade vereceğini ifade etti. Yargıç bunun yarın gerçekleşeceğini söyledi" ifadelerine yer verdi.

DAVA, DOĞRUDAN TÜRKİYE'Yİ HEDEF ALIYOR

Sanıklara dolandırıcılık, kara para aklama ve İran ambargosunu delmek gibi henüz maddi delillerle temellendirilmemiş suçlamaların yöneltildiği dava giderek Türkiye Cumhuriyeti kurumlarını hedef alan siyasi bir dava haline geliyor.

Atilla'ya yöneltilen suçlamalar arasında, ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak ve Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) delmek için örgüt kurma; Bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak ve karapara aklamak için örgüt kurma suçları yer alıyor.

Mahkeme tarafından jurilere dağıtılan 9 sayfalık, davaya dahil olabilecek isimlerin yer aldığı listede 175 kişi ve 119 firmanın isimleri yer alırken, söz konusu listede göze çarpan isimler arasında Egemen Bağış, Bilal Erdoğan, Ali Babacan, Muammer Güler, Barış Güler, Ebru Gündeş, Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen göze çarpıyor.

Mustafa Birol Güger/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde