Zamcı AVM'ye rest

Zamcı AVM'ye rest

Perakendeciler, yeni yılda zam isteyen AVM'lere rest çekti. AVM'lerin müşteri çekim gücüne bakarak mağazanın geleceğine karar verdiklerini söyleyen patronlar, "Gerekirse dükkânı kapatacağız" dedi

Zamcı AVM'ye rest
16px
24px
06.01.2015 07:43
ABONE OLgoogle
Perakende markaları ile Alışveriş Merkezleri (AVM), yeni yılda yine karşı karşıya geldi. Markalar, AVM yönetimlerinin mağaza yaşı 5'inci yılını dolduranlardan istediği yüzde 10 ve yıllık rutin olarak alınan yüzde 3'lük zamma karşı ayaklandı.

Kiğılı'nın CEO'su Hilal Suerdem, son olarak 5 gün önce Profilo AVM'deki mağazasını kapattığını söyledi. Zam isteyen AVM ile pazarlık güçlerini kullandıklarını, mağazanın cirosu ve AVM'nin çekim gücünü kriter aldıklarını belirten Suerdem, "2015'te başka AVM'lerden de çıkabiliriz" dedi. 

UCUZ YERE GİDERİZ 

AVM'lerin genel olarak yıllık yüzde 3-5 oranında zam talep ettiğini, ortak giderlerdeki zammın ise yüzde 10'ları bulduğunu anlatan Suerdem,"En çok da ortak giderden yana sıkıntılıyız" diye konuştu. AVM'lerdeki zamdan en fazla şikâyetçi olan patronlardan biri de Roman'ın Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy. 5'inci yılını doldurdukları AVM'lerden gelen yüzde 10'luk zam talebini reddettiklerini ifade eden Toplusoy, şunları söyledi:

"Bazı AVM'ler kur yükseldi diye bırakın kirayı düşürmeyi bir de zam istiyor. Dövize zam yapıyorlar. Vay perakendecinin haline. Bundan sonra kirası ucuz olan yerde mağaza açarım. Markam nerede olursa olsun müşteri zaten bana geliyor. Her yıl yüzde 3 zam isteyen AVM'lere karşı mücadele ettiklerinin altını çizen Toplusoy, ciro üzerinden kira ödeyeceği AVM'leri tercih ettiğini söyledi. 

3 YILDA 12 VERİMSİZ MAĞAZAYI KAPATTIK

Damat, Tween ve D'S Damat'ın bağlı olduğu Orka Holding'in Genel Koordinatörü Osman Arar, AVM'lerin zam talebine karşı ciddi mücadele verdiklerini söyledi. Bu mücadelede markanın gücünün önemli olduğuna vurgu yapan Arar, "Markanız ne kadar büyük ve önemliyse pazarlığınız da o kadar güçlü oluyor" dedi. Son 3 yılda 12 mağazalarını verimsiz olmaları nedeniyle kapattıklarını belirten Arar, "Yüksek fiyat isteyen AVM'lere girmiyoruz. Zam istiyorsa ve uyuşamıyorsak da mağazayı kapatıyoruz. Sektörün genel olarak yapması gereken de bu" şeklinde konuştu.
Özge Yavuz/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde