Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'a Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden kanunsuz ihale

Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'a Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden kanunsuz ihale

SAYIŞTAY, Zahid Akman ve Zekeriya Karaman’ın yönetimindeki şirketin Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden aldığı ihalede usulsüzlük saptadı.

Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'a Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden kanunsuz ihale
16px
24px
23.11.2017 05:38
ABONE OLgoogle

Sayıştay Denetim Raporu’nda, 2 milyon 695 bin liralık ihalede, aralarında doğal bağlantı bulunmayan iş kalemlerinin bir araya getirilerek rekabetin engellendiğini ve kamu maliyetinin yükseltildiği belirtildi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 2015’te açtığı mal ve hizmet alım ihalesini 2.6 milyonluk liralık teklifle Etkin Eğitim Organizasyon Gemi İşletmeciliği ve Turizm Limited Şirketi almıştı. İhaleyi alan şirketi bünyesinde barındıran Beyaz Holding’in yönetiminde, kamuoyunun Deniz Feneri davası ile tanıdığı Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Üyesi eski RTÜK Başkanı Zahid Akman bulunuyor.

‘BİRDEN FAZLA İŞ TEK İHALEDE’

Sayıştay Raporu’nda, Zahit Akman ve Zekeriya Karaman’ın yönetiminde olduğu şirkete verilen 5 belediye ihalesinin kanuna aykırılık teşkil ettiği belirtildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “İhalelerde, nitelik itibariyle farklı teknik, mali güç ve organizasyon yapısı gerektiren ve hizmet sunucuları birbirinden farklı olan birden fazla iş birleştirilerek ihaleye çıkılmak suretiyle maliyetlerin yükselmesine sebep olunduğu görülmektedir. Farklı hizmet sunucuları tarafından ifa edilen hizmetlerin tek sunucu tarafından sunulması şeklinde ihaleye çıkılması ve bu ihalelerin kısmi teklife açık olmaması, 4734 sayılı Kanun’un 5. maddesinde yer alan temel ilkelere aykırılık teşkil etmekte, rekabeti engelleyici nitelik taşımaktadır.”

KİK İTİRAZI REDDETMİŞTİ

Belediye’den Zekeriya Karaman ve Zahid Akman’ın yönetimindeki şirketin aldığı ihale, Bilgi Evleri ve Kadın Koordinasyon Merkezi işletimi için 2016 hizmet alımı, vasıflı vasıfsız personel, 80 kalem mal alımı, binek araç kiralama ve organizasyon hizmetini içeriyordu.

Öte yandan aynı ihaleye giren Kent Sosyal Hizmetler Turizm Dağıtım Organizasyon Ltd. Şti., Kamu İhale Kurumu (KİK)’na başvurarak itiraz etti. İtirazın içeriğinde ihalede en düşük fiyatı kendilerinin verdiği, ihalenin kendilerine bırakılması gerektiği savunuldu. Ancak yapılan itiraz kabul edilmedi.

Mustafa Erol/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde