Yüzlerce çalışanı çıkardı, üst yönetim ödemesinde rekor kırdı

Yüzlerce çalışanı çıkardı, üst yönetim ödemesinde rekor kırdı

Kriz sebebiyle şube kapatıp, personel çıkartan bankalar üst yönetim ödemelerini arttırdı. Üst yönetime ödemelerinde en büyük artış, 9 ayda 670 personel çıkartan ve karı yüzde 7 düşen Yapı Kredi Bankası'nda oldu. Üst yönetim ödemeleri yüzde 44 arttı.

Yüzlerce çalışanı çıkardı, üst yönetim ödemesinde rekor kırdı
16px
24px
27.11.2019 10:55
ABONE OLgoogle

Banka karlılıkları düştükçe üst yönetim ödemeleri artan tek ülkeyiz

Bankalar 2019 / 3. Çeyrek Mali verileri ve Faaliyet Raporlarını açıklandıkça bazı analizler kamu oyunu şaşırtır oldu.

2018’in 3. Çeyrek karlarını yakalayamadıkları gibi bir çok bankada kar erozyonu yaşanırken çoğu banka Yönetim Kurulu bunu başarı olarak saymış olacak ki  kendi ödemelerini ters orantılı olarak artırarak ödüllendirdi.

Banka Karlılıkları ne olmuştu

2019’un ilk 9 ayında 3-4 banka hariç kar artıran banka yok gibi idi. Karlılık Rasyoları değerlendirilen 18 bankadan sadece 4 banka 2018 aynı dönemine göre  Karlılığını artırabildi. ING ( %52 ), AKTİFBANK ( % 29), QNBFİNANSBANK ( % 12 ), ANADOLUBANK ( % 9 ) Net Karlılığını artırabilen banka olurken diğer banaklarda ciddi kar düşüşü yaşandı.  

Karlar düştü Üst Yönetim Ödemeleri arttı

2019 yılında düşen Net Karlara karşılık Üst Yönetim ödüllendirilerek ödemelerinde ciddi artışlar yapıldığı görüldü. Banka Karlılık Rasyolarının bu kadar bozulduğu halde Üst Yönetime ters oranda  ödemeleri artıran bir sistem sektörde olağan hale gelmiş halde.

Her fırsatta Banka Üst Yönetim kararı ile  tasarruf için Şube Kapatıp personel çıkaran Bankalar sıra  Üst Yönetim ( bazı banaklar kilit yönetici diyor ) ödemelerine gelince tasarrufu unutmuş durumda.

Üst Yöneticilerine en fazla ödeme yapan Bankalar

2018 yılında olduğu gibi 2018’de de Üst Yöneticilerine en fazla ödeme yapan banka QNBFİNANSBANK oldu. QNBFİNANSBANK 2019’un 3.çeyreğine kadar Üst Yöneticilerine 105,5 milyon TL ödeme yaparak açık ara 1. oldu. GARANTİ BBVA 84 milyon TL ile 2. Olurken, 60 milyon TL ile YKB 3. 40,9 milyon TL ile Denizbank 4. Oldu.

En az ödeyen Kamu Bankaları oldu

Üst Yöneticilerine 2019 yılında en az ödemeyi 7,9 milyon TL ile HALKBANK yaptı. HALKBANK 2018’e göre % 4,1 düşürerek Üst Yönetici ödemelerinde tasarruf yapması da örnek davranış oldu. ZİRAAT BANKASI en az ödeme yapan 2. Banka olurken 9,5 milyon TL düzeyde kaldı. VAKIFBANK Bankaların içinde Üst Yönetim  ödemelerini açıklamayan tek banka olduğu için ne kadar ödeme yapıldığı da öğrenilemedi.

Üst Yöneticilerine kesenin ağzını açan Bankalar

2019 / 3. Çeyreğinde Üst Yöneticilerine % 44.9 artış yaparak 1. olan Banka YAPI VE KREDİ BANKASI  oldu.  Hatırlanacağı gibi YAPI VE KREDİ BANKASI  aynı zamanda Maliyetleri düşürmek için  2019’un ilk 9 ayında  627 personel azaltarak en fazla personel çıkaran banka olmuştu.  

Anlaşılan o ki banka Üst Yönetim ödemelerine gelince Tasarruf etmeyi planlamadığı gibi % 44.9’lik anormal bir artış gerçekleştirdiği görüldü. 

ICBC ( %29,9 ), ODEABANK ( yüzde 22,3 ) ING ( % 20 ), FİBABANKA ( % 19,8), BURGANBANK ( % 17,8 ) artış ile Üst Yönetici ödemelerini en fazla artıran bankalar oldu.

Üst Yönetici harcamalarında Tasarrufa giden bankalar

Üst Yöneticilerine anormal artış yönünde bütçe yapan bankaların yanında örnek davranış gösterip tasarrufa gidip 2018’e göre düşüren bankalar da oldu. ŞEKERBANK % 18,1 düşme ile en fazla tasarruf yapan banka oldu. Hatırlanacağı gibi 2019 yılında Net Kar açıklayamayan tek banka Şekerbank olmuştu. Bu davranış ile Üst Yönetim de  başarı kadar karlılığın düşmesinde kendine de pay çıkarmış olduğu görüldü. 

ALTERNATİFBANK %13,5 Üst Yönetim giderlerinde düşüş yaparken, HALKBANK % 4,1 düşüş, TEB % 0,8 düşüş yapan bankalar oldu. Değerlendirilen bankalardan sadece 4 banka Üst Yönetim giderlerini düşürdüğü görüldü.

Paramedya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde