Yüzde 10 ceza bilmecesi

Yüzde 10 ceza bilmecesi

Promosyon soruşturmasında ceza da tartışma yarattı. Bankacılar, "Şirketlere cironun yüzde 10'una kadar ceza var. Ciromuz yok ne baz alınacak" diyor.

Yüzde 10 ceza bilmecesi
16px
24px
04.03.2011 08:35
ABONE OLgoogle

Türkiye finans sektörü dün, maaş promosyonlarında anlaşma yaptıkları iddiaları üzerine Rekabet Kurumu’na ifade veren 8 bankayı tartıştı. Önceki günkü ifadeler sırasında bankacıların yaptığı açıklamalar, bankacılık endeksinde yüzde 6 kayba neden olmuş, borsayı da aşağı çekmişti.

Rekabet Kurumu’nun 10 Mart’ta kararını açıklayacağına dikkat çeken bankacılar, “Bu, tarihte ilk olacağı için ceza almaları durumunda bankaların nasıl bir yükümlülükle karşılacağı belli degil. Rekabet Kurumu bezer durumlarda farklı sektörlerdeki şirketlere ciro üzerinden yüzde 10’a kadar ceza veriyordu. Bu ceza da ilgili iş kolu üzerinden, örneğin; boru satışıysa o şirketin borudan elde ettiği ciro üzerinden hesaplanıyordu. Bankalar ceza alırsa ciro olarak ne kabul edilecek belli değil” dediler.

Bu durumda bankaların maaş promosyonu nedeniyle soruşturulduğu göz önüne alınırsa Rekabet Kurumu’nun cezaları maaş kârı üzerinden mi yoksa başka bir kritere göre mi belirleyeceği belli değil. Eğer Rekabet Kurumu cezada bankalara yatan toplam maaşı ya da bankaların tüm faaliyetlerinden elde ettiği net faiz gelirini baz alırsa bankalar milyarlarca liralık ceza ile karşı karşıya kalabilecek.

Bankalar neyle suçlanıyor?

Edinilen bilgiye göre bankalar, kamu kurumlarının maaşlarının kendileri üzerinden ödenmesi konusunda aralarında anlaşmakla suçlanıyor. Bankaların, mevcut anlaşmaların bitmesine 6 ay kala kamuyla yeni bir anlaşma yapmamak için aralarında ‘centilmenlik anlaşması’ yaptıkları iddia ediliyor. İkinci suçlama ise Erdemir yönetiminin bankalara, “Çalışanlarını aranızda paylaşın, bize de yüzde 7 verin” diye teklif ettiği ve bunu da bankaların kabul ettiği yönünde. Bankacıların ise Rekabet Kurumu’na verdikleri savunmada, Başbakanlık’ın kamu kurumlarına “iki yıldan az anlaşma yapmayın” diye genelgesi bulunduğunu ve BDDK’nın da bankaları promosyon işini abartmamaları için uyardığını söyledikleri öğrenildi.

Sefer Levent/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde