“Yüzbinlerce çalışan işini kaybedebilir”

“Yüzbinlerce çalışan işini kaybedebilir”

Turizm yatırımcılarının gündeminde son yaşanan olaylar vardı…

“Yüzbinlerce çalışan işini kaybedebilir”
16px
24px
14.06.2013 09:37
ABONE OLgoogle

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu’nun bugün gerçekleştirilen toplantısında, yaşanan son olaylarının ekonomiye ve özellikle sektöre yansımaları da masaya yatırıldı.

Yaşananların faturasını çok ağır ödememek için bir an önce ekonomik gerçeklerin farkına vararak hareket edilmesi ve tepkilerin kaos görüntüsü yaratmadan gösterilmesi temenni edilmekte.

Turizm yatırımcıları olarak çevre ve doğaya olan hassasiyetleri nedeniyle, yasal sınırlar dahilinde gösterilen duyarlılığa tüm samimiyetleriyle katıldıklarını belirttiler.

Yaklaşık 15 gündür devam eden Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yaşananları sektör olarak çok yakından takip etiklerini söyleyen Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy; gelinen noktadan çok endişeli olduklarını dile getirerek şöyle devam etti:

“Hâlihazırda İstanbul'da yakın dönemde gerçekleşecek kongre organizasyonlarına kısmi iptal veya erteleme gelmekte, tatil yöreleri için mevcut rezervasyonlara şimdilik iptal gelmez iken, ileri tarihler için alınan rezervasyonlarda gerileme söz konusudur. Türkiye'ye rezervasyon yaptıracaklar durumun netleşmesini beklemektedirler. Henüz bu rezervasyonlar başka ülkelere kaymamıştır ancak bir süre sonra bu talepleri rakip ülkelere kaptırmaya başlayacağız.

En kötüsü tur operatörleri daha fazla riski üstlenemeyecekleri için uçakların yönünü başka ülkelere çevireceklerdir. Bu gerçekleşirse durum normale dönse bile artık o uçuşları ve turistleri ülkemize getirme imkânımız olamayacaktır.

Gelinen noktadan endişeliyiz, zira olayların bu şekilde sürdürülmesi halinde bunun bedeli, ciddi ekonomik kayıplar ve işsizlik olarak yine Türk halkı tarafından ödenecektir. Yakın zamanda, olayların ekonomik etkilerinin çok ciddi boyutlara ulaşacağını hep beraber göreceğiz. Yaşananların uluslararası basında sıkça yer alması, Türkiye genelinde güvenli ortamın  olmadığı imajı verilmesi yabancı turistte kayıpların her geçen gün artarak devam etmesine yol açmaktadır.

Mevcut durumda sezon başı olması nedeni ile henüz büyük çaplı rezervasyon iptalleri oluşmamıştır. Ancak hızlı önlem alınmaz ve normale dönülemez ise beklemede olan rezervasyonların iptal edileceğini ya da Türkiye dışına, farklı ülkelere kayacağını öngörmekteyiz. Bu turizm sektörü adına ciddi bir gerileme tehlikesi oluşturmaktadır.”

Turizm sektörü dediğimizde akıllara sadece otel işletmelerinin gelmemesi gerektiğinin altını çizen Ersoy, “Tam 52 farklı sektör buradan besleniyor. Kaybeden sadece otelciler olmayacak, bu gerileme sonucu restaurant sahibinden taksiciye, tekstil işçisinden tarlada üretim yapan çiftçiye  kadar sektörden ekmek yiyen herkes pay alacak.

52 sektörde görev yapan milyonlarca çalışan etkilenecek, belki de yüz binlercesi işini kaybedecek " dedi. 

İhracat gelirleri arasında 1.sırada yer alan turizm sektöründe karmaşa görüntüsünün daha fazla devam etmesi, domino taşı etkisi ile zincirleme ekonomik olumsuzlukları tetikleyip belki de herkesin kendisinin veya en az bir veya iki tanıdığının işsiz kalmasına, dövizde kontrolsüz dalgalanmalara ve birçok işyerinin kapanmasına neden olabilecektir. 


Ersoy, verilen ve alınması gereken mesajların taraflarca algılandığının aşikâr olduğunu, yaşananların faturasını çok ağır ödememek için bir an önce ekonomik gerçeklerin farkına varılarak hareket edilmesini ve tepkilerin kaos görüntüsü yaratmadan gösterilmesini Turizm Yatırımcıları Derneği olarak temenni ettiklerini açıkladı.

Herkesin sağduyulu hareket ederek sorunun bir an önce çözüme kavuşması ülkemizin mutlak yararınadır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde