Yurt Atayün: Talimatı bizzat Başbakan verdi

Yurt Atayün: Talimatı bizzat Başbakan verdi

Tutuklanan polis müdürü Yurt Atayün’den şok ifade: Bu operasyon, siyasi otoritenin talimatıdır

Yurt Atayün: Talimatı bizzat Başbakan verdi
16px
24px
01.08.2014 07:34
ABONE OLgoogle
Tutuklanan polis müdürü Yurt Atayün’ün ifadesinde, “Bu operasyon, siyasi otoritenin talimatıdır” dedi. İddiaya göre, Atayün ifadesinde Başbakan Erdoğan’ın, İstanbul Emniyet Müdürü Altınok ile Savcı Salihoğlu’na da operasyon yapmazlarsa koltuklarından olacakları tehdidini savurdu

Polislere yönelik operasyonda tutuklanan Yurt Atayün, ifadesinde soruşturmanın en önemli dayanağı olan müfettiş raporuna değinerek, “1292 sayfalık müfettiş raporu bir günde okunmaz. Operasyon, siyasi otoritenin talimatıdır” dedi.

22 Temmuz’da polislere yönelik operasyonda gözaltına alınarak tutuklanan eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün mahkemede verdiği ifadenin ayrıntıları ortaya çıktı. Atayün, Başbakan Erdoğan’ın operasyon öncesi İstanbul Emniyet Müdürü Selamı Altınok ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’na talimatlar verdiğini ifade etti.

Atayün, Erdoğan’ın bu iki görevliye, “Operasyonlar yapılmaz ise koltuklarından olacakları” tehdidi savurduğunu” belirtti. Atayün, “Erdoğan, Ergenekon soruşturmasında görev alan polis müdürlerinin gözaltına alınacağını, kelepçelenecek müdürün evinde arama yapılıp, ayarlanan sahte delillerin burada bulunmuş gibi gösterileceğini söyledi” dedi.

1292 SAYFALIK RAPOR BİR GÜNDE OKUNMAZ

Selam soruşturmasının gizliliğinin ihlal edildiğini ve Sulh Ceza Hakimliklerinin kurularak operasyon için hazırlık yapıldığını söyleyen Atayün, yolsuzluk operasyonlarının ardından polislerin alındığını söyledi.

Savcı İrfan Fidan’ın soruşturmanın en önemli dayanağı olan 1292 sayfalık müfettiş raporuna değinen Atayün, şöyle dedi: “Ne hikmet ise sayın başbakanın açıklamalarından sonra Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan, benim ile birlikte 74 polis hakkında 1292 sayfalık raporun 21 Temmuz 2014 tarihinde savcılık makamına sunulmasından sonra hakkımda yakalama ve gözaltına alma kararı vermiştir.

Bir savcının ya da bir insanın 1292 sayfalık evrakı okuyup aynı gün içerisinde bir karara varması hayatın olağan akışına aykırıdır.” Başbakan’ın operasyon yapılması için Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Başsavcı Hadi Salihoğlu’na gizli bir toplantıda emir verdiğini belirten Atayün, şöyle devam etti:

“Hakkımda halen devam eden bu soruşturma ve sorgulama kapsamında genel değerlendirildiğinde benim ile birlikte gözaltına alınan 74 kişinin TEM Şube Müdürü olarak memurundan amirine, amirinden müdürüne Ergenekon Terör Örgütü soruşturması olarak bilinen soruşturmayı yürüten polislerdir. Bu polislerin kelepçelenerek başta kendim olmak üzere basın önünde deşifre edilmem ve itibarsızlaştırılmaya çalışılmam şu an yapılan bu operasyonun soruşturmanın ve sorgunun siyasi oteritenin talimatı ile yapılan bir operasyon olduğu açıkça görülmektedir.”

Atayün ifadesinde İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve TEM’den sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan hakkında da şikayetçi olduğunu söyledi.

SUÇ ALGISI OLUŞTURULUYOR

Soruşturmayla ilgisi olmayan evrakların dosyasına eklenerek hakkında sahte delil üretildiğini iddia eden Atayün, “İlgili ilgisiz görev yaptığım dönemde yetkili ve görevli savcılarca verilmiş talimatlar ve kanunla teşekkül etmiş yetkili ve görevli mahkeme hakimlerinden alınmış kararların uygulamasının bana sorulması abes ve iştigaldir. Boş olan dosyayı gelişi güzel doldurmak, sanki bir suç varmış gibi algı oluşturmaya yönelik bir işlemdir” ifadelerini kullandı.
Aysun Yazıcı/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde