Yunan halkı kemer sıkmaya 'Hayır' dedi

Yunan halkı kemer sıkmaya 'Hayır' dedi

Yunanistan'da yapılan referandumda yüzde 90'ı açılan sandıktan “Hayır” kararı çıktı.

Yunan halkı kemer sıkmaya 'Hayır' dedi
16px
24px
06.07.2015 07:07
ABONE OLgoogle
Yunanistan'da yapılan referandumda yüzde 90'ı açılan sandıktan “Hayır” kararı çıktı.

Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı, yüzde 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet olarak yansıdı. 

Yunanistan, geleceği için çok kritik bir referandumu geride bırakırken, kullanılan oyların yüzde 90'ı sayıldı. Sonuç, referandum öncesi her iki görüşte olanların birbirine yakın oranda oy alacakları tezini doğru çıkarmazken, kullanılan oyun yüzde 5,8'i de geçersiz sayıldı.

Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu. 

Aleksis Çipras: Bugün Yunanistan tarihinde yeni bir sayfa açtık

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından açıklama yaptı. Varufakis: "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" dedi. Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti.

Yunanistan’da büyük kutlama 

Sandıkların yüzde 23'ü açıldığı sıralarda 'Hayır'ın %60 olması üzerine 'Hayır'cılar sokaklarda kutlamalara başladı. Halk, Klafthomonos Meydanı'nda kurulan ekranlardan sonuçları izledi. Hükümetin kurduğu dev ekranların karşısındaki 'Hayır' taraftarları kısa bir süre sonra kutlamalara başladı.

HALK HANGİ SORULARA YANIT VERDİ?

Yaklaşık 10 milyon seçmenin oy kullandığı referandumda sorulan soru şöyle:

"Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından 25/06/2015 tarihli Eurogroup toplantısında önerdikleri iki bölümden oluşan ama yekpare olan anlaşma tasarısı kabul edilmeli mi?"

Birinci metin, "Halihazırdaki programın reform için tamamlanması ve Ötesi" başlığını ve ikinci metin de "Borcun sürdürülebilirliği ile ilgili ön çalışma" başlığını taşımaktadır.

* Ülkemiz vatandaşlarından üç kurumun önerdiği tasarıyı reddedenler HAYIR,

* Ülkemiz vatandaşlarından üç kurumun önerdiği tasarıyı onaylayanlar EVET olarak belirtmelidir."

SİBER SALDIRILAR PÜSKÜRTÜLDÜ

Savunma Bakanı Panos Kammenos, “Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı” açıklamasını yaparken; Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanı Voutsis, referandum sonuçlarına yönelik siber saldırının püskürtüldüğünü açıkladı

MEDYAYA SERT SÖZLER

Maliye Bakanı Varufakis, 24 saat içinde anlaşma olacağını söylediği yönündeki iddiaları reddetti. Twitter hesabından bir açıklama yapan Varufakis, “24 saat içinde anlaşma olabilir dedim ancak zehirli medyamız 24 saat içinde anlaşma olacağı tahmini yapmışım gibi haberleştirdi. Çık bakalım işin içinden” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde