Yumurtalar elde kaldı Kemal Bey devreye girdi, 40 Milyonluk fabrika 80'e çıktı

Yumurtalar elde kaldı Kemal Bey devreye girdi, 40 Milyonluk fabrika 80'e çıktı

Abdullah Unakıtan, 3 yıldır müşteri aradığı yumurta fabrikasını satamayınca devreye babası Kemal Unakıtan girdi. Unakıtan, 3 yıl önce 40 milyon TL olan fabrikaya 80 milyon TL istiyor.

Yumurtalar elde kaldı Kemal Bey devreye girdi, 40 Milyonluk fabrika 80'e çıktı
16px
24px
04.05.2015 04:54
ABONE OLgoogle
ABD’ye by pass olmaya giderken eşi Ahsen Unakıtan’ın ‘Rabbim Clevland’ yorumuyla uzun süre konuşulan Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan, oğlu Abdullah Unakıtan’ın 3 yıldır satamadığı  AB Gıda şirketini satmak için bizzat devreye girdi. Yumurta ve tavuk fabrikalarını satmak için işadaklarını arayan Unakıtan, şirketlerin yumurtaları da kendilerinden alması için ricada bulunuyor.
 
Unakıtan, 3 yıl önce 35-40 milyon TL ola+n fabrikanın fiyatını da ikiye katladı. Kulislerde konuşulanlara göre, Bandırma’daki AB Gıda Sanayi bünyesindeki tavuk çiftliği ve pastörize yumurta tesislerini satmak isteyen Unakıtan, 75-80 milyon lira istiyor. Özel sektörün şirkete biçtiği değer ise 20-25 milyon TL. 
 
Fırtına gibi esmişti
 
Kemal Unakıtan’ın listesinde özellikle şekerleme, pasta ve bisküvi gibi alanlarda söz sahibi olan şirketler bulunuyor.  Bu arada yine kulislerde konuşulanlara göre baba Unakıtan’ın satışla bu kadar yakından ilgilenmesinin nedeni çocuklarına ait şirketlerin borçlarını kapatmak... Kulislerde konuşulanlara göre, Unakıtan, “A.B Gıda’yı satarak borçları kapatacağım ve çocuklara bir daha kredi almamaları için vasiyet edeceğim” diyor. A.B Gıda, piyasada 2000’li yılların ikinci yarısında fırtına gibi esmişti.

AKP’nin iktidara geldiği tarihten 1 Mayıs 2009’a kadar Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan’ın ailesine ait AB Gıda Sanayi, 2005 yılında 2006 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasına 434’üncü sıradan girdi. 2005’te ikinci 500 listesinde yer bulamayan, yani Türkiye’nin ilk 1000 sanayi şirketi arasına giremeyen AB Gıda’nın 1 yıl sonra ilk 500’e girmesi ses getirmişti. 
 
Tavuklar yesin diye mısır ithal etti, piyasayı karıştırdı
 
AB Gıda, 2001 yılında Abdullah Unakıtan, annesi Ahsen Unakıtan, kız kardeşleri Zeynep Unakıtan Basutçu ve Fatma Unakıtan ortaklığında kuruldu. AB Gıda, tam hasat zamanı düşük gümrük tarifesiyle 4 bin 400 ton mısır ithal edince piyasa kötü etkilendi. O dönem Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan, “Mısırları tavuklarımız için ithal ettik, sürekli yiyorlar” dedi. Abdullah Unakıtan, mısırı gümrük vergisi yüzde 20 iken ithal etti. İthalatın ardından vergiler önce yüzde 45’e, sonra yüzde 70’e çıkarıldı. Bu sayede Abdullah Unakıtan’ın 360 milyar lira kazandığı iddia edildi. Pastörize yumurta pazarının yüzde 90’ına sahip şirket, kuş gribi döneminde 1 haftada 1 milyon kutu ürün sattı. 
 
2005 yılının başına kadar yumurtanın KDV‘si yüzde 8, likit yumurtanınki ise 18’di. AB Gıda, likit yumurta yatırımı yapmaya başlayınca KDV de yüzde 8’e indi. Unakıtan’ın siyaset sahnesinden çekilmesiyle A.B Gıda’nın kariyeri de sekteye uğradı. Satışlar düşmekle kalmadı, AB Gıda bir anda kendisini İSO’nun ikinci 500 şirketinin oluşturduğu ligde buldu.
 
Çocukları teknoloji şirketi kurdu
 
ESKİ Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın çocukları yeni şirket kurdu. Abdullah Unakıtan, Zeynep Unakıtan Çaylı, Fatma Unakıtan Kanmaz’ın ortak olduğu İstanbul Euro Asia İleri Teknoloji Endüstri Parkı İşletmeleri Anonim Şirketi 23 Mart 2015’te faaliyete geçti. Hürriyet’in haberine göre, 2 milyon 300 bin lira sermayeli şirket; ileri teknoloji parkı alanında sanayi, araştırma kurumları, üniversiteler, özel ve kamu sektörleri arasında işbirliğini kuracak ortam sağlayacak. İhracatta artış, yabancı sermaye girişi, know-how akışını teşvik edecek. İleri Teknoloji Endüstri Parkı arazisi üzerinde imar sınırları içinde yer verilen ticaret alanlarında bürolar, işhanları, çarşı, AVM, çok katlı mağazalar, bankalar, okullar, sinema ve tiyatro salonları gibi eğitim ve sosyal tesisler yapıp bunları işletebilecek ya da kiraya verebilecek. Şirket ayrıca serbest bölge kurabilecek, kurulmuş serbest bölgelerle işbirliği yapabilecek. Ortaklar arasında Unakıtanlar’ın kurdukları şirketler de var. Örneğin AB Gıda sermayenin 805 bin lirasın, Abdullah Unakıtan da 324 bin 200 lirasını karşıladı.
Necla Dalan/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde