Yüksek hızlı peşkeş: Halka faturası 30 Milyon Euro

Yüksek hızlı peşkeş: Halka faturası 30 Milyon Euro

Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesinde ‘yandaş’ işadamına usulsüz artırım yapılınca, Avrupa Birliği’nin projeye verdiği hibe kredinin 30 milyon avrosu tehlikeye girdi. AB’nin keseceği 30 milyon avroyu devlet ödeyecek

Yüksek hızlı peşkeş: Halka faturası 30 Milyon Euro
16px
24px
06.10.2015 13:47
ABONE OLgoogle
AB, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Köseköy-Gebze Etabı için 136 milyon avro hibe kredisi verme kararı aldı. Ancak, AB verilmesi planlanan kredinin 30 milyon avrosunu geri çekmeye hazırlanıyor. 

Anlaşma, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Büyükelçi Marc Pierini tarafından 17 Mart 2010 tarihinde Ankara Gar’da düzenlenen törenle imzalandı. 

Atılan imzalardan sonra proje devreye girdi. Proje sürerken AB ile Ulaştırma Bakanlığı arasında sık sık sorunlar yaşandı. En son tartışma hattın ulaşıma açılması sırasında gerçekleşti. AKP Hükümeti proje tamamlanmadan 2014’te yani seçim öncesi hattın açılışını yaptı. AB Türkiye temsilciliği durumu Avrupa’daki ilgili kuruluşlara bildirerek hattın tamamlanmadığını ve açılmasının sakıncalı olduğunu ifade etti. 

30 MİLYON AVRO KRİZİ

Şimdi AB ile Ulaştırma Bakanlığı arasında yeni bir kriz gündemde. Aydınlık’ın Ulaştırma Bakanlığı üst düzey yetkililerinden edindiği bilgilere göre, AB’nin proje için verdiği 136 milyon avro konusunda sorun yaşanıyor. AB’nin verdiği hibe kredinin 30 milyon avrosunu kullandırmama konusunda kararlı olduğu bildiriliyor. 

GAZİANTEPLİ YANDAŞ İŞADAMI YÜZÜNDEN

Edinilen bilgiye göre krizin nedeni şöyle: “Projede ilgili bölümün ihalesini AKP üst yönetimine ve Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen, aslen Rizeli ama Gaziantepli olarak tanınan bir işadamının firması aldı. Proje devam ederken yeni ihale yapılmadan aynı firmaya önemli miktarda ek iş verildi. AB ise bu durumun usulsüz olduğunu belirterek yapılan işlemin durdurulmasını istedi. Ancak bakanlık kararında direndi. 

Bunun üzerine AB konuyu gündemine alarak, 30 milyon avro tutarındaki iş için hibe kredinin kullandırılmaması konusunda görüş bildirdi. Bakanlık yetkilileri görüşmelerin sürdüğünü, henüz kararın kesinleşmediğini belirtirken, projenin diğer bölümlerini üstlenen bir başka firma yetkilisi, “Doğru, henüz karar kesinleşmiş değil. Ama bizim aldığımız bilgilere göre AB hibe kredinin 30 milyon avrosunu ödememekte kararlı. Çünkü AB bu konularda taviz vermiyor. İlgili firmanın hükümete yakın olması onlar açısından bir anlam ifade etmiyor. Bize gelen bilgilere göre AB 30 milyon avroyu yüzde 99 geri çekecek” dedi.

Olayı doğrulayan eski bir Devlet Demiryolları yetkilisi de yeni durumda yandaş firmanın hiçbir kaybının olmadığını, kaybın Türkiye Cumhuriyeti devletinin olduğunu bildirdi. Eski demiryolları yetkilisi şunları söyledi:

“Yandaş firmayı, ona gösterilen ayrıcalıkları, bu ayrıcalıkların nedenini kurumda herkes biliyor. Ortaya çıkan durum o firmanın umurunda bile değil. Çünkü o parasını alacak. Devlet ona parayı ödemek zorunda. Bütün belgeler imzalanmış durumda. Yani yandaş firmanın kaybı yok. Bu işte kaybeden devlet. Kurumda çok sayıda ihalede benzer durumlar var. Ciddi bir soruşturma yapılsa birçok kişi hapse girer. Eğer bu işe karışanlar doğru ifade verilirse hapse girecekler içinde çok çok üst düzeyde kişiler de olur. Bu işler tek başına birkaç kişinin yapacağı işler değil. Organize işler.”

Aydınlık
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde