Yücel abimizi ebediyete uğurladık

Yücel abimizi ebediyete uğurladık

Yapımcı ve senarist Yücel Çakmaklı, Fatih Camii'nden ebediyete uğurlandı. Başbakan Erdoğan, sade bir vatandaş olarak, Yücel Çakmaklı için neler söyledi?

Yücel abimizi ebediyete uğurladık
16px
24px
25.08.2009 15:49
ABONE OLgoogle

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden yönetmen, yapımcı ve senarist Yücel Çakmaklı, Fatih Camii'nden ebediyete uğurlandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Ankara'dan gelerek cenazede saf tuttu. Erdoğan, Çakmaklı'nın tabutuna omuz vererek taşınmasına bir süre yardımcı oldu. Çakmaklı'nın cenazesine siyaset, sanat ve iş dünyasından yüzlerce seveni katıldı.   
 
İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybeden 72 yaşındaki Yücel Çakmaklı'nın cenaze namazı öğle namazına müteakip Fatih Camii'nde kılındı. Çakmaklı'nın ailesinin yanı sıra Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, AK Parti eski Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, Ali Müfit Gürtuna, Yönetmen Sefa Önal ile siyaset ve sanat dünyasından yüzlerce seveni katıldı.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın kıldırdığı cenaze namazının ardından Nevzat Yalçıntaş, Yücel Çakmaklı'nın Türk sinemasına yaptığı katkıları anlattı.

BİR VATANDAŞ OLARAK KONUŞTU

Başbakan Erdoğan ise konuşmasına "Bir vatandaş Tayyip Erdoğan olarak, içinizden biri olarak konuşacağım" diyerek başladı. Erdoğan, "Yücel Ağabeyimizi ebediyete uğurlamış bulunuyoruz. Yücel Ağabey ile tanışmam yıllar öncesine dayanıyor. Millilik varsa sinemamızda bu Yücel Ağabey ile başlıyor. O bir dönüşümdü, o bir değişimdi. Atılan bu adımlarla sanat yönetmenleri oluşmaya başladı. Türk Sineması bu noktada kendi sanat yönetmenlerini görmeye başladı. Birleşen yollarla yollarımız bütünleşti. Yücel abimizi ebediyete uğurluyoruz. Milletimizin başı sağolsun. Ailemize ve milletimize sabırlar diliyorum" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Çakmaklı'nın oğlu Bahadır Çakmaklı ve ünlü yönetmen ile aynı adı taşıyan torunu Yücel Çakmaklı ile birlikte saf tuttu. Kılınan cenaze namazının ardından Çakmaklı'nın cenazesi arabaya götürülürken, Erdoğan ile Numan Kurtulmuş tabutu omzunda taşıdı. Erdoğan, cenaze töreninin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Zafer Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajını soran gazetecilere, "Teşekkürler" diyerek yanıt vermedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, "Milletimizin büyük evlatlarından birine karşı dini ve insani son vazifemizi yerine getirmek için toplandık. Rahmetli Yücel Çakmaklı sinemanın evrensel imkanlarına ve diline tarihi, dini ve evrensel bizim sesimize yapmış bizim sesimize de evrensel yapmış bir insandır. Bütün yaşamı boyunca bunların ızdırabını içinde hisseden bir insan olarak hep kameranın başında oturup bizim insanımıza dönük önemli işler yaptı. Yaşasaydı daha önemli eserler yapabilecek bir insandı" dedi.

Helallik alınması ve cenaze namazının kılınmasının ardından Çakmaklı'nın tabutu omuzlara alındı. Bu sırada Başbakan Erdoğan da tabuta omuz vererek taşınmasına bir süre yardımcı oldu. Çakmaklı'nın cenaze toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.

YÜCEL ÇAKMAKLI KİMDİR?

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 1937 yılında doğan Çakmaklı, 1959'da İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu. Askerlik sonrası Yeni İstanbul Gazetesi'nde Tarık Buğra'nın yönettiği sayfada sinema yazıları yazmaya başlayan Çakmaklı, bir yandan da Erman Film Stüdyoları'nda yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Çakmaklı, 1968 yılına kadar 50 kadar filmde Dr. Arşevir Alınak, Osman Seden, Orhan Aksoy gibi yönetmenlere yardımcılık yaptı. İlk belgesel filmi Kabe Yolları'nı yönettikten sonra 1969 yılında Elif Film şirketini kuran yönetmen, 'milli sinema' olarak adlandırılan akıma dayalı filmler çekti. TRT bünyesinde çalışmalarına devam ettiği 1975-1990 yılları arasında kısa hikayelerden televizyon filmleri yaptı. Prag'da 1978'de televizyon filmleri arasında ödül alan ilk yapım olan 'Çok Sesli Bir Ölüm' ile 'Çözülme' filmlerini çekti. Tarık Buğra'dan 'Küçük Ağa' ve 'Kuruluş' gibi roman uyarlamalarını dizi olarak televizyona aktaran Çakmaklı, Necip Fazıl Kısakürek'in 'Bir Adam Yaratmak' ve Turan Oflazoğlu'nun '4. Murad' gibi tiyatro eserlerinden televizyon oyunları yaptı. Çakmaklı'nın, 'Müzik odaklı drama' dalında hazırladığı eserler arasında Hacı Arif Bey'in hayat hikayesi ile bir Rumeli türküsünden yola çıkarak çektiği 'Aliş'le Zeynep' sayılabilir.

TBMM tarafından 10 Temmuz 2008 tarihinde Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na layık görülen Çakmaklı'ya, 19 Ekim 2008'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sinemadaki 50 yıllık hizmetleri dolayısıyla 'Emek Ödülü' verilmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde