Yüce Divan’da Kılıç günü

Yüce Divan’da Kılıç günü

Bugün gözler, son özgürlükçü kararlarıyla Başbakan Erdoğan’ı kızdıran Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 52. kuruluş yıldönümü töreninde Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç’ın yapacağı konuşmada olacak.

Yüce Divan’da Kılıç günü
16px
24px
25.04.2014 07:45
ABONE OLgoogle
Başbakan rdoğan’ın Twitter kararından sonra “saygı duymuyorum” dediği AYM Başkanı Kılıç, bugün sert mesajlar verecek
 
Bugün gözler, son özgürlükçü kararlarıyla Başbakan Erdoğan’ı kızdıran Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 52. kuruluş yıldönümü töreninde Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç’ın yapacağı konuşmada olacak.

2015’in mart ayında emekli olacağı için “veda” niteliği taşıyacak bu konuşmasında hak ve özgürlükler konusunda adeta nota vermesi beklenen AYM Başkanı Kılıç, hükümete yönelik ön mesajını dünkü Anıtkabir ziyaretinde özel deftere yazdığı şu ifadeyle verdi: “Bireysel başvuru yolu sayesinde vatandaşların özgürlük alanını genişleten anlayışın güvencesi olmaya devam edeceğiz.”
 
YÜCE DİVAN’DAN SESLENECEK 


1961 Anayasası’ndan sonra kurulan AYM’nin 52. kuruluş yıldönümü bugün kutlanacak. Yüce Divan salonunda yapılacak tören, Cumhurbaşkanı Gül tarafından seçilen son yeni üye Hasan Tahsin Gökcan’ın ant içmesi-cüppe giymesiyle başlayacak.

Törene, son dakikada bir değişiklik olmazsa kendisi de devlet aleyhine bireysel başvuru yapan ve AYM’nin Twitter kararına “saygı duymayan” Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül de katılacak. Tören, ağustos ayında ilk kez halkın seçimiyle yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday adayı olarak isimleri en çok geçen Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve AYM Başkanı Kılıç’ı biraraya getirecek olması nedeniyle de ilginç bir fotoğraf oluşturacak.
 
KILIÇ’TAN VEDA KONUŞMASI

Törende, yeni üyenin and içmesinden sonra, AYM Başkanı Kılıç, açılış konuşması yapacak. Teamül gereği törende hükümetten kimse konuşmayacak. Kılıç’ın yapacağı konuşma bu sıfatla yapacağı son tören konuşması olacak. Çünkü; Kılıç, 15 Mart 2015 tarihinde yaş haddinden (65) emekliye ayrılacak. Tören aynı salonda verilecek mini resepsiyon ile sona erecek.

Meclis’te önceki gün verilen 23 Nisan resepsiyonunda kalmayıp Başbakan ile selamlaşmadan ayrıldığı belirtilen Kılıç’ın törendeki konuşmasının, Twitter’a özgürlük başta olmak üzere son kararlarına saygı duymayan iktidara karşı adeta özgürlük notası niteliğinde olacağı beklentisi yüksek görülüyor.  Kılıç’ın AYM’nin hak ve özgürlüklerden yana kararlarını savunurken, milli değil uluslararası hukuka ve onun üstünlüğüne, güçler birliği yerine güçler ayrılığına ve hukuk devletine vurgu yapması ve özgürlüklere karşı tutum alanları sert dille eleştirmesi sürpriz olmayacak.
 
AYM geçen sene “milli”ydi


Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü sebebiyle geçen sene düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yüksek yargı üyeleri ve davetliler katılmıştı. Başbakan Erdoğan, kuruluş yıl dönümü vesilesiyle AYM üyelerini ağırladığı akşam yemeğinde “Ülkem adına iftiharla ifade etmeliyim ki şu anda özgürlükleri daraltan, siyasete sınır çizen, birey karşısında devleti koruyan bir Anayasa Mahkemesi değil, özgürlükleri, demokrasiyi, milli egemenliği güçlü şekilde muhafaza eden bir Anayasa Mahkemesi var” demişti. Yine Erdoğan 2012 yılındaki yıldönümü yemeğini Çırağan Sarayı’nda yapmış, şunları söylemişti:

“12 Eylül 2010 tarihinde milletimizin takdirine sunduğumuz, milletimiz tarafından da büyük bir çoğunlukla kabul edilen Anayasa değişikliği, esasen Anayasa Mahkemesi’ne, demokrasiyi ve özgürlükleri güçlendirecek bir yapı kazandırmıştır. Tüm yargı sistemi gibi, anayasa yargısı da 12 Eylül halk oylamasıyla birlikte, üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü savunan, koruyan, yaşatan bir sürece girmiştir.”
Adnan Keskin/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde