Yozgat'ta safran üretti

Yozgat'ta safran üretti

Dünya piyasalarında, gramı altının gramına eşdeğer tutulan safran bitkisi, Yozgat'ta da yetiştirilmeye başlandı.

Yozgat'ta safran üretti
16px
24px
07.11.2007 15:09
ABONE OLgoogle

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyünde Nizamettin Başer isimli çiftçi, televizyonda gördüğü safran bitkisini, kendisine ait organik bahçede deneme amaçlı üretmeye başladı. Safran'ın ilk hasadını yapan Başer, iklim şartlarına uyum sağladığı takdirde bitkinin ekim alanını yaygınlaştıracağını söyledi.

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisi, Yozgatlı çiftçilerin de yeni gelir kapısı olacak. Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyünde oluşturduğu organik bahçesinde marul, ıspanak, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra bir çok meyve yetiştiren Nizamettin Başer isimli çiftçi, deneme amaçlı ektiği safranın ilk hasadını yaptı.

Bir televizyon kanalında çiftçilerin eğitim programında gördüğü Safranı internetten araştıran Başer, 4 kilo safran ekti. Safran bitkisinin çok pahalı olduğunu belirten Çiftçi Başer, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "İki yıl önce bir televizyon kanalında safran bitkisiyle ilgili bir proğram izledim. Proğramın konuğunun telefon numarasını bulup kendisinden safran hakkında bilgi istedim. İnternet üzerinden safran ile ilgili araştırma yaptım. Daha sonra 4 kilogram safran alarak deneme amaçlı bahceme ektim. Ekim ayında ektiğim safranın ilk hasadını yaptım. Çiçeğini ve liflerini kuruttum. Eğer istediğim verimi alırsam daha çok ekeceğim."

Safran bitkisinin pazarlaması konusunda sıkıntısı olmadığını ifade eden Başer, bahçede safranın yanı sıra marul, ıspanak ve maydanoz gibi sebzeler ve değişik meyveler yetiştirdiğini sözlerine ekledi.

Yozgat/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde