Yörsan'dan sonra bir satın alma haberi daha yolda

Yörsan'dan sonra bir satın alma haberi daha yolda

Son olarak Yörsan’ın çoğunluk hissesinin satın almasına imza atan Yorgancıoğlu, “2014 herkesin düşündüğü gibi kötü geçmeyecek

Yörsan'dan sonra bir satın alma haberi daha yolda
16px
24px
17.02.2014 10:36
ABONE OLgoogle

Selçuk Yorgancıoğlu, yatırım fonu The Abraaj Group’un Türkiye ve Orta Asya Başkanı. Fonların Türkiye’deki aktif varlığı son 5-10 yıllık döneme denk geliyor. Bu dönemin en etkili fonlarından biri oldu Dubai kökenli Abraaj. Buna rağmen Yorgancıoğlu, basında fazla yer alan bir isim değil. Son olarak Yörsan’ın çoğunluk hissesinin satın almasına imza atan Yorgancıoğlu, genel eğilimden farklı olarak “2014 herkesin düşündüğü gibi kötü geçmeyecek.

Bizden de yeni satın alma haberi duyabilirsiniz” diyor. Yorgancıoğlu ile 2014’ün, Abraaj’ın ve Türkiye’nin kısa dönemli yol haritasını konuştuk: Ortadoğu sermayenin kaynağı diye bir algı var, Türkiye’ye nasıl bakıyorlar?

- Dünyadaki para bir. Ortadoğu parası, Batı parası ayrı değil, hepsini çok bilgili, aynı kuvvetteki insanlar yönetiyor. Bizim yatırımcı bazımız Ortadoğulu yatırımcılardan oluşuyor, ama Batılı yatırımcılarımız da var. Doğru işe her piyasada ve her memlekette para bulunur.

‘ODAĞIMIZ TEMEL TÜKETİM’

Şuna çok kızıyorum, bazı rakiplerimiz ‘Türkiye’de iş yapmak zor’ deyip kapatıp ofislerini çıkıyorlar; ben de diyorum ki memleketi suçlamasınlar kendilerini suçlasınlar. İnsanların önce kendilerini suçlamaları lazım. İş yaptığınız yere yakınsanız, operasyonununuz yerelse başarılı olursunuz. 2014, Türkiye’de yatırımlar için pas yılı mı olacak? - Dünya çapında 130 yatırımımız, ortaklığımız var.

Dolayısıyla kısa vadeli volatilitelerden çok etkilenmeyiz. Bir de benim tecrübem sağlıklı şirket, başarılı şirket her şartta iyi iş yapar. Biz bunu Acıbadem Sigorta örneğinde gördük, bu şirketi 2008’de aldık, 2011 sonunda çıktık. Bu dönemde dünya tarihinin en büyük finansal krizi yaşandı. Böyle bir ortamda bile biz aldığımızda 30 milyon dolar olan EBITDA, biz satarken 130 milyon dolardı.

Yörsan da aynı mantıkla yapılan bir yatırımdır. Süt ve süt ürünleri Türkiye’de daha yeni büyümeye başlamış bir pazar. Avrupa ortalamasının daha 3’te 1’i kadar bizim tüketimimiz kişi başına. Temel tüketim olduğu için de her piyasada ve şartta insanlar peynir, yoğurt, süt tüketiyorlar. Biz tüketiciye yakın yatırımları yapmayı seviyoruz. Bu doğrultuda da bu tarz, piyasadan çok etkilenmeyen, talebin sürekliliğini sağlayacağımız kalemleri seviyoruz.

‘S&P’NİN HAMLESİNİ DİKKATE ALMIYORUZ’

Yorgancıoğlu, S&P’nin Türkiye’nin görünümünü negatife çevirmesini “Dünya bu kadar volatilken bu hamle çok önemli değil. Biz çok dikkate almıyoruz” sözleriyle değerlendiriyor.

NE KADAR YURT YAPARSANIZ YAPIN DOLAR!

Var olan yatırımlarınızda hedefleriniz neler?
- 3 şirketimiz var. Biri Yörsan, ikincisi Türkiye’nin ilk kayagazı arama servisi şirketi. 3’üncü yatırımımız da Bilgili Holding ile beraber olduğumuz öğrenci yurdu işi. Bakın, sadece İstanbul’da 300 bin üniversite öğrencisi var. Bunların yarısı şehir dışından geliyor. Hepsinin kalacak yere ihtiyacı var, ne kadar yer yaparsanız yapın inanın hepsini doldurursunuz.

Kızlı-erkekli tartışmaları sizi etkiledi mi?
- Siz işinizi düzgün yaparsanız, lisanslarınız tamamsa bir sorun çıkmaz. Biz de bir sorun yaşamadık.

‘Zordaki şirketin alıcısı değiliz satmayana talip olmak daha iyi’

Bir şirketi gözünüze kestirmek için ilk kriteriniz nedir?
- Biz halihazırda pozitif nakit akışı yaratan şirketlere bakıyoruz. Çünkü ben ‘Zor durumda bir şirketi alalım, döndürelim’ şeklinde bir hikâyeye inanmıyorum. Yeterince başarılı şirket var piyasada, başarılı bir şirkete ortak olup onun daha da büyümesini destekleyecek sermayeyi yaratmak bence çok emin ve güvenilir bir iş modeli, biz o doğrultuda iş yapmaya devam edeceğiz. Biz zordaki şirketin alıcısı değiliz yani.

Ucuza kapatma refleksiniz yok yani?
- Ucuza kapatma diye bir şey yok, o hurafe, dünyada öyle bir şey yok. Çünkü bir şirket finansal açıdan zordaysa bir sebebi vardır. Karşınızdaki adamdan daha akıllı olduğunuzu düşünürseniz para kaybedersiniz bu işte. O yüzden sadece halihazırda cazip olan şirketleri isteriz. Yani ben sahibi şirketi satmak istemediği zaman daha çok tercih ederim pazarlığa oturmayı.

‘Kızılderilileri severim, özellikle Chief Bull’u
Yorgancıoğlu’nun ofisindeki Kızılderili fotoğrafları ilgimi çekiyor. Fotoğrafı soruyorum Yorgancıoğlu’na, şöyle anlatıyor: “Kızılderilileri severim. Bull Chief Apsaroke diye bilinen bir Kızılderili şefe ait bu fotoğraflar. 4 fotoğraf var, hayatının 4 evresini gösteriyor. Bu şefin özelliği, strateji olarak savaşmak yerine belli bir noktadan sonra barış masasına oturmayı tercih etmiş olmasıdır. Hem bu fikir hem de açıkçası fotoğrafın kendisi çok hoşuma gittiği için almıştım.”

‘Terasa çıkarıp ‘Buralar hep cepten ödendi’ diyorum’
Özel sektörün ve hanelerin yüksek borçluluğu size göre ne ölçüde bir risk?
- Biz aslında dünya ortalamasının çok altındayız. Ben ne zaman yabancı yatırımcılar geldiğinde ‘Türkiye’de çok borçluluk var’ dese hemen terasa çıkarıyorum, “Bir etrafına bak” diyorum, buradan İstanbul’un genelini görmeniz mümkün, “Bu gördüğünüz her şey cepten ödendi, burada hiç kredi yok” diyorum. Avrupa’da daha farklı bir tablo var, çünkü herkes mortgage ile alıyor gayrimenkulü. Türkiye’de ise tam tersi.

‘Kararlarımda ilk ve sadece abim Galip’i arar sorarım'
Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu ağabeyiniz, iki üst düzey yönetici kardeş. Küçüklükten hırslı mıydınız, aranızda rekabet var mıydı?
- Abim benim 6 yaş büyüğüm, hayatımda aldığım önemli kararlarda çok ciddi etkisi olmuştur. Hâlâ önemli bir karar almam gerektiğinde, emin olmadığım bir konu çıktığında ilk ve tek onu ararım. Benim kariyerimdeki başarımda, üniversite seçimimden başlayarak çok önemli rolü olmuştur. Onun hakkını ödeyemem. Bizim aile böyledir ama, benim babamla amcam arasında da benzer bir ilişki vardır. Dedelerimin ilişkisi de böyle olmuş, bizim aile Boşnak’tır. Çok danışırız birbirimize, konuşarak anlaşırız aynı fikirde olmasak bile.

‘2014’te bizden yeni satın alma haberi duyacaksınız’
Rakiplerine göre Türkiye geride kalır beklentisi var mı yabancılarda?
- Türkiye 80 milyonun yaşadığı, yaş ortalamasının 29 olduğu, G20 üyesi bir memleket. Rakip ülkelere göre daha iyi regüle edilen bir memleket. Küresel volatilite ve bizdeki seçimler geçince yine öne çıkabileceğiz. 2014 bence herkesin beklediği gibi kötü bir sene olmayacak, bahar sonunda toparlanma başlar.

Sizden de yeni satın alma haberi duyacak mıyız?
- Evet, gö rüş me de olduğumuz şirketler var. Biz devam ediyoruz, bizim için normal piyasa ortamı devam ediyor.

Meltem Ersoy/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde