Yolsuzlukla savaşta Türkiye küme düştü

Yolsuzlukla savaşta Türkiye küme düştü

Dünya yolsuzluk sıralamasında Türkiye 66’ncı sıraya düşerek Namibya, Ruanda ve Jamaika gibi ülkelerin bile gerisinde kaldı

Yolsuzlukla savaşta Türkiye küme düştü
16px
24px
28.01.2016 07:45
ABONE OLgoogle
Türkiye, 168 ülkenin değerlendirmeye alındığı “yolsuzluk algı endeksi” 2015 yılı değerlendirmesinde, 3 puanlık gerilemeyle iki basamak birden düştü. 2014 yılında yaşadığı dramatik düşüşle son 6 yıldaki ilerlemesini sıfırlayan Türkiye, bu yeni düşüşle de olumsuz konumunu sürdürmüş oldu.

Dünya yolsuzluk sıralamasında Türkiye 66’ncı sıraya düşerek Namibya, Ruanda ve Jamaika gibi ülkelerin bile gerisinde kaldı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi açıklandı. 168 ülke arasında yapılan endeks çalışmasına göre 2015 sonuçlarında, Türkiye 3 puanlık düşüşle 2014’te aldığı puanın da altında kaldı.

Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki notu, bu yıl 3 puan birden düşerek 45 puandan 42’ye geriledi. Ülke sıralamasında da 2 sıra daha düşüş yaşayan Türkiye, 2014’te 64’üncü sıradayken 66’ncı sıraya düştü.

G20 SIRALAMASINDA 12’NCİ OLDU

Türkiye, bu yılki puan ve sıralamaya göre Bulgaristan’la birlikte tüm Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde kalarak gittikçe Avrupa’dan uzaklaştı. 19 Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkesi arasında geçtiğimiz yıl tapeli skandallarla sarsılan Makedonya ile birlikte 3’üncü sırada yer alan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise 10’uncu sıradan 12’nci sıraya geriledi. Türkiye’nin ismi şeffaflık endeksinde, Libya ya da skandallarla sarsılan Brezilya gibi geçtiğimiz dört yıl içinde dünya üzerinde en kötü performansı gösteren ülkelerin bulunduğu liste içinde de geçiyor.168 ülke arasında yolsuzluk algısının en az görüldüğü ülke olarak Danimarka (91) en üst sırada yer alırken, Finlandiya (90) ve İsveç (89) onu izliyor. Kuzey Kore ve Somali ise 8 puanla yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler oldu.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün konuya ilişkin açıklamasında “Türkiye’nin sıralamadaki bu düşüş, kuşkusuz, yolsuzlukla mücadele alanında son yıllarda sergilediği olumsuz performansı yansıtıyor” sözlerine yer verildi.

Şeffaflıkta 21 yıldır ilerleme yok

ULUSLARARASI Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, 1995 yılından bu yana açıklanan Yolsuzluk Algı Endeksleri’ne bakıldığında, Türkiye’nin sıralamadaki yeri ve puanı bakımından, son 21 yıldır yerinde saydığını  belirtti. Oya Özarslan, “Bu durum, Türkiye’de kamu sektörü özelinde, yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık sorununun bunca yıldır kronikleşmiş hale geldiğini, ilerleme ve iyileşme adına yeterli adımların atılmadığını ortaya koymaktadır.  Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal gelişmişlik düzeyini artırabilmesi için ‘şeffaflık’ alanında önemli eksikliklerinin varlığına dikkat çekiyor.  Sonuçlar, Türkiye’nin  ve şeffaflık konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğine işaret ediyor” dedi.

Algının bozulduğu 5 ülkeden biriyiz

ULUSLARARASI Şeffaflık Örgütü tarafından hazırlanan “Yolsuzluk Algı Endeksi 2015”te Türkiye geçen yıla göre 3 puan gerileyerek 42 puana düştü. Türkiye aynı endekste 2012 yılında 100 üzerinden 49, 2013 yılında 50 puan almıştı.

66’ncı sıraya gerilyenTürkiye, G20 ülkeleri arasında şeffaflıkta 12’inci sıraya düştü. Listenin en altında ise Somali, Kuzey Kore, Afganistan, Sudan, Güney Sudan, Angola, Libya, Irak gibi ülkeler var. Geçen yıla oranla endekste gerilme kaydeden 5 ülkeden biri Türkiye olurken, ulusal petrol şirketi Petrobras kaynaklı yolsuzluk skandallarıyla çalkanan Brezilya’nın yanısıra Şili, Macaristan ve Angola gerileyen ülkeler olarak kayda geçti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde