Yolsuzlukla mücadele kime emanet?

Yolsuzlukla mücadele kime emanet?

B20 görev güçleri belirlendi. Ticaret Güler Sabancı’ya, altyapı ve yatırım Ferit Şahenk’e, büyüme finansmanı Hüsnü Özyeğin’e, istihdam Ali Koç’a, yolsuzlukla mücadele Murat Ülker’e emanet

Yolsuzlukla mücadele kime emanet?
16px
24px
16.12.2014 08:30
ABONE OLgoogle
B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, G20’nin iş dünyası ayağı B20’nin Türkiye’deki ilk toplantısında Türk iş dünyası görev gücü ekibini açıkladı.

B20 görev güçlerinde ticaret grubunun başkanlığını Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, altyapı ve yatırımlar grubunun başkanlığını Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Büyümenin Finansmanı grubunun başkanlığını FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, İstihdam grubunun başkanlığını Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, yolsuzlukla mücadele grubunun başkanlığını ise Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker yapacak.

Öneri geliştirilecek

Rifat Hisarcıklıoğlu, B20 dönem başkanlığında Türk iş dünyasının alanında uzman iş insanlarının, ticaret, altyapı ve yatırımlar, büyümenin finansmanı, istihdam ve yolsuzlukla mücadele görev güçlerine başkanlık edeceğini belirtti.

Türkiye’nin Avustralya’dan devraldığı B20 bayrağını daha da yukarı çıkarmayı amaçladıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz sene üzerinde çalışılan görev güçlerini ve çalışma gruplarını temel görev güçleri olarak bu yıl da devam ettireceklerini anlattı. B20 kapsamındaki çalışmaların devamlılık, kapsayıcılık ve bağlantıların güçlendirilmesi prensipleri ekseninde sürdürüleceğini açıklayan Hisarcıklıoğlu, devamlılığı sağlamak adına “B20 Advocacy Leadership” adını verecekleri B20 Liderlik mekanizmasının da kurulacağını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, “Burada her ülkeden politika tasarım süreçlerinde etkin 2-3 iş insanını, odayı veya iş örgütünü belirleyeceğiz. Sonuçta oluşacak bu 50-60 kişilik ekip önerilerimizin G20 hükümetleri nezdinde lobisinin yapılmasında büyük fayda sağlayacak. Aynı zamanda bu grup B20’nin sürekliliğinin sağlanmasında daimi bir liderlik mekanizması olabilecek” diye konuştu.

Herkese açık olmalı

B20’nin iş dünyasının menfaatleri için bir şeyler yapmak isteyen herkese açık olması gerektiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bizim için çok uluslu şirketlerimiz de KOBİ’lerimiz de, gelişmiş ülkelerimiz de gelişmekte olan ülkelerimiz de çok değerli. Bunun için iki yeni mekanizma kuruyoruz. Öncelikle KOBİ’ler ve girişimciler için öneriler geliştirecek KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücü’nü kuruyoruz. Bu grubumuzun başkanlığını da Türkiye’nin orta büyüklükte bir şehri olan Afyon’da KOBİ’lerin yurt dışına açılması için ciddi çalışmalar yapan, kendisi de başarılı bir girişimci olan Melih Yurter yapacak” diye konuştu.

Odağımız uygulama olmalı

SABANCI Holding Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin dönem başkanlığında teorik tartışmalar arasında kaybolunmaması gerektiğine işaret ederek, icraata dönük adımlar atılmasının öneminin altını çizdi. Sabancı, “B20’den Türk iş dünyasının da küresel iş dünyasının da beklentileri aynı. Gündemde sürdürülebilirlik, yeşil büyüme, yolsuzlukla mücadele, yönetişim, inovasyon gibi konuların yanı sıra, ticaretin serbestleştirilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması gibi önemli konular var. Önemli olan nokta yeni öneriler geliştirmek yerine yapılacak uygulamalardır. Odağımızda, hayata geçirme, uygulama olmalıdır” diye konuştu.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise dünyada 2030 yılına kadar yapılacak altyapı projeleri için 57 trilyon dolarlık finansman gerektiğini ifade etti. Şahenk, B20 Altyapı ve Yatırımlar Grubu olarak doğru teşhisler koymaya çalışacaklarını, uzun dönemli finansmanı altyapı yatırımlarıyla eşleştireceklerini sözlerine ekledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde