Yolsuzlukla mücadele gitti, başkanlık vaadi geldi

Yolsuzlukla mücadele gitti, başkanlık vaadi geldi

Binali Yıldırım’ın Başbakanlığındaki 65. Hükümet’in programı okundu. AK Parti’nin kurduğu 8. hükümetin yol haritasını özetleyen programda, ilk kez yolsuzluk ve yasaklarla mücadele sözü verilmedi.

Yolsuzlukla mücadele gitti, başkanlık vaadi geldi
16px
24px
26.05.2016 08:52
ABONE OLgoogle
Binali Yıldırım’ın Başbakanlığındaki 65. Hükümet’in programı okundu. AK Parti’nin kurduğu 8. hükümetin yol haritasını özetleyen programda, ilk kez yolsuzluk ve yasaklarla mücadele sözü verilmedi. Bu durum, “3Y ile mücadele hedefi rafa kalktı.” şeklinde yorumlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevini bırakma kararı, AK Parti kongresinin yapılması ve yeni hükümetin kurulup göreve başlaması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı’ ısrarı nedeniyle bir aydan daha kısa süre içinde gerçekleşecek. Yeni Başbakan Binali Yıldırım’ın hükümet programı da adeta ‘yıldırım’ hızıyla açıklandı.

65. Hükümet’in programının, 6 ay önce kurulan 64. Hükümet’in programına göre önemli değişiklikler göstermesi, yeni sürece ilişkin önemli ipuçları veriyor. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘demokrasi, özgürlükler, AB, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık, çözüm süreci’ gibi konularda vaatlerde bulunurken, Yıldırım’ın en somut vaadi başkanlık sistemi konusunda yaşanan fiili durumu yasal duruma çevirme iddiası oldu.

3Y’YE YER YOK!

Bugüne kadar 8 ayrı hükümet kuran AK Parti’nin ‘3Y formülü’ndeki (yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele) başlıklarına daha önceki programlarda genişçe yer verilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk kez Başbakan olduğu 2003’teki hükümet programında 2, 2007 yılında 4, 2011 yılındaki programda ise 3 kez yolsuzluklarla mücadele konusuna değindi. Erdoğan’ın saraya çıkması sonrasında Başbakanlık görevine getirilen Ahmet Davutoğlu ise Eylül 2014’te kurduğu ilk hükümetin programında tam 7 kez ‘yolsuzluklarla mücadele’ ifadesini kullandı. Önceki gün yayınlanan yeni hükümet programında ise yolsuzluklara ve yasaklara hiç değinilmedi.

TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ YOLSUZLUK VE YASAKLAR

Oysa 17-25 Aralık soruşturmaları sonrasında yolsuzluk ve yasaklar Türkiye gündeminden hiç çıkmadı. Son 2.5 yıllık süreçte önce yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında adı geçen 4 eski bakan TBMM’de AK Parti oylarıyla aklandı, ardından da yolsuzluk iddialarının üstü örtüldü. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 22 ay Başbakanlık yapan ve 3 ayrı hükümet kuran Davutoğlu, yolsuzluklarla mücadele ve şeffaflaşma konusunda birçok çıkış yapsa da her seferinde bu yöndeki çabaları akamete uğradı. Davutoğlu’nun ‘yasaksız Türkiye’ iddialarına rağmen medya ve ifade özgürlüğünü engelleyen birçok adım atıldı. Gazeteciler yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanırken, hükümete muhalif medya organlarına kayyım marifetiyle el konuldu.

Yolsuzluklarla mücadelenin hiç yer almadığı programda, ‘şeffaflık’ ifadesi sadece 3 kez yer aldı. Yargıda, terörle mücadele ve kamu sermayeli kuruluşların yapısında şeffaf olunacağı yüzeysel olarak ifade edildi. 64. Hükümet’in programında ise Davutoğlu 10 ayrı yerde şeffaflaşma vurgusu yapmıştı.

EN BÜYÜK VAAT BAŞKANLIK

Binali Yıldırım, Meclis’teki yeni hükümet programına ilişkin konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a övgülerle başladı. ‘başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini içeren yeni anayasanın mutlaka hayata geçirileceğini belirtti.

Hükümet programının önemli bir bölümünü, fiilî olarak hayata geçtiği ileri sürülen başkanlık sisteminin yasal olarak düzenlenmesi oluşturdu. Yıldırım, bu konuda, “Bugün artık bu tartışmaları bir kenara bırakıp Cumhurbaşkanımızın halk tarafından seçilmesiyle birlikte ortaya çıkan fiilî duruma anayasayla resmî ve hukukî bir statü kazandırılması bir zaruret hâline gelmiştir.” dedi.

‘GÜVENLİKÇİ POLİTİKALARA DEVAM’ MESAJI

Yıldırım, ülkenin öncelikli sorunu olan terör konusunu ‘güvenlik politikaları’ ile çözecekleri mesajını verdi. Davutoğlu’nun aksine Kürt sorununun diyalog ve demokratik adımlarla çözümüne yönelik herhangi bir ifade kullanmazken, “Terörle mücadele amaçlı devam eden operasyonlar, terör grupları silahları bıraktırılıncaya kadar kararlılıkla sürdürülecektir.” diye konuştu.

Aleviler de unutuldu

64. Hükümetin programında yer alan ancak herhangi bir adım atılmayan Alevi vatandaşların sorunlarına ilişkin vaatler de yeni programa konmadı. Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefleri konusunda da büyük değişim göze çarptı. Önceki hükümet programında, “Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefini stratejik bir hedef olarak görüyoruz.” denildi. Yeni programda ise Türkiye’nin her şeyi yaptığı ancak AB’nin çifte standart uyguladığı savunuldu.

Öztrak: yalandan kim ölmüş!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, 65. Hükümet Programı’nda yer alan vaatlere tepki gösterdi. AK Parti hükümetinin 14 yıldır iktidarda olduğunu ancak ekonomi alanındaki sözlerini tutmadığını belirten Öztrak, “Yasama bizde, yürütme bizde, yargı bizde, her şey bizde, diyenler, milletin malına kayyumla el koyup, canlı yayında ihale iptal edenler, Türkiye’yi istihdamsız büyüme kavramıyla tanıştıranlar, hükümet programında ‘yalandan kim ölmüş’ diyor.” ifadelerini kullandı.

Habib Güler/Yarına Bakış
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde