Yoksulluk ‘ince’ hesapla örtüldü

Yoksulluk ‘ince’ hesapla örtüldü

TÜİK’in enflasyon belirleme yöntemi nedeniyle ücretliler yüzde 10 fakirleşti

Yoksulluk ‘ince’ hesapla örtüldü
16px
24px
15.08.2011 04:51
ABONE OLgoogle

Enflasyon sepetinde oynama DİSK Araştırma Enstitüsü’ne göre ‘yoksulluk’, TÜİK’in enflasyon sepetinde gizli hale getiriliyor. Enflasyon sepetinde yapılan oynamalar, enflasyonu daha düşük gösteriyor. Araştırmaya göre, fotoğraf makinesi, CD çalar, telefon gibi fiyatları sürekli gerileyen ürünler enflasyon endeksinde yer almasaydı, TÜFE yüzde 10 daha yüksek olacaktı. TÜFE’deki bu gerçek değerin ücretlere yansıtılması durumunda işçinin eline geçen net ücret ayda 95 TL, yılda toplam 1140 TL fazla olacaktı.

Yoksulluk gizleniyor

Madde sepetinin her yıl değişmesi, verilerin güvenilirliğini zedeliyor. Sabit madde ağırlıkları ile hesaplanan endeksi ile resmi endeks arasında fark sistematik olarak enflasyonu düşürecek şekilde artıyor.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Ensitüsü’nün (DİSK-AR) araştırmasına göre ‘yoksulluk’, TÜİK’in enflasyon sepetinde gizli hale getiriliyor. Enflasyon sepetinde yapılan oynamalar, enflasyonu geriletiyor. Madde sepetinde araç satın alımı yüzde 5.44’lük ağırlığı ile yüzde 5.23’lük kiradan ve yüzde 3.14 ile ekmekten daha fazla ağırlığa sahip bulunuyor. Ücretliye yüzde 10 kaybettiren hesaplama yöntemi gizli yoksullaşmaya neden oluyor.

Rapora göre fotoğraf makinesi, kamera, CD çalar, telsiz telefon ve cep telefonu, tansiyon aleti, gözlük camı gibi ürünler enflasyon endeksinde yer almasaydı, sepette yıllık yapılan değişikliklerin etkisi de ilave edildiğinde TÜFE mevcut değerinin 18.81 puan ve yüzde 10 üzerinde olacaktı. Bu değerin ücretlere yansıtılması durumunda SGK verilerine göre işçinin eline geçen net ücret aylık 95 TL, yıllık 1140 TL fazla olacaktı. Rapora göre bu miktar şu an herhangi resmi hesaplamada kayıp olarak görülmüyor. TÜİK tarafından üretilen verilerin işçilerin ve geniş emekçi kesimlerinin gelirlerini doğrudan etkilediği vurgulandı.

Hükümetin enflasyonu sadece makro ekonomik dengeleri etkileyen unsur olarak gördüğünün belirtildiği raporda, buna karşın enflasyon oranlarının, emekçiler açısından ihtiyaç duyulan temel ürünlerin gerisinde kalmasının, alım gücünü ciddi şekilde etkilediği ve gizli bir yoksullaşmanın yolunu açtığına dikkat çekildi. Araç satın alımının emekçilerin ücret artışlarını etkilememesi gerektiği kaydedilen raporda enflasyon hesaplanırken ve ağırlıkları belirlenirken, toplumun büyük bir kesimini doğrudan etkilemeyen maddelerin ya da fiyatları doğallığında sürekli olarak gerileyen teknolojik ürünlerin dikkate alınmasının doğru olmadığın vurgulandı.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde