Yok böyle rant: Karar kalktı, değeri birden 10 kat arttı

Yok böyle rant: Karar kalktı, değeri birden 10 kat arttı

Manisa’nın simge yapılarından ve “Beyaz Fil” olarak bilinen tarihi binanın tescil, kaldırıldıktan sonra değeri 10 kat arttı...

Yok böyle rant: Karar kalktı, değeri birden 10 kat arttı
16px
24px
07.12.2018 04:35
ABONE OLgoogle

Manisa’nın simge yapılarından ve “Beyaz Fil” olarak bilinen tarihi binanın 1. derece Sit tescilinin kaldırılmasına karşı sürdürülen hukuksal mücadelede, bilirkişi heyeti davacılar lehine görüş bildirdi. Yapının, Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Mirası’na ait olduğunu vurgulayarak, Sit statüsünün korunması gerektiğine dikkat çekti.

1960’lı yılların başında hizmete açılan ve İstanbul’daki Büyük Tarabya Oteli’ni yapan Kadri Erdoğan’ın mimarı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait bina, 2012 yılında İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derece kentsel sit kapsamında tescillendi.

SGK, binayı tescili değişmeden 2014 yılında ihale yöntemiyle satışa çıkardı. Teklif alan şirketlerden biri Sit derecesi nedeniyle ihaleye katılmazken, Teksan Brode adlı tekstil şirketi ise 30 milyon 450 bin lira ödeyerek binanın yeni sahibi oldu. Daha sonra binanın tescilinin kaldırılması üzerine duyarlı yurttaşlar yargıya başvurdu.

 

Manisa 2 İdare Mahkemesi’nde devam eden dava kapsamında atanan bilirkişi heyeti, davacıları haklı bularak, tescilin aynen korunması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Mirası’na ait yapının, 1. derece kentsel Sit özelliklerini taşımaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Bilirkişi raporunun Manisa’da sevinçle karşılandığını belirten Beyaz Fil Platformu’ndan emekli Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun, “Beyaz Fil, kentin ortasında 3 dönüm bir arazi üzerine yapılmış orijinal bir eser. Amaçları burayı otel, rezidans ve AVM’ye dönüştürmek. Tüm değerlerimizi yok etmek istiyorlar. Bilirkişi raporu bu nedenle çok önemli. Davayı kazanırsak büyük bir rantı da önleyeceğiz” dedi.

DEĞERİ BİRDEN 10 KAT ARTTI

Ertosun, tescilliyken 30 milyon liraya satın alınan binanın değerinin, tescil kaldırıldıktan sonra 10 kat arttığını da dikkat çekti.

Yusuf Özkan/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde