Yoğurt kralının tahtı sallanıyor

Yoğurt kralının tahtı sallanıyor

Yoğurt kralı olarak tanınan Hamdi Ulukaya'nın, kendi kurduğu Chobani'deki CEO'luk koltuğu sallanıyor. Yatırımcı TPG'nin, Ulukaya'yı başarısız bulduğu ve yeni isimler aradığı belirtiliyor

Yoğurt kralının tahtı sallanıyor
16px
24px
06.01.2015 07:52
ABONE OLgoogle
ABD'de "yoğurt kralı" olarak bilinen Chobani'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Ulukaya'ya yatırımcısından kötü haber geldi. Ünlü yatırım fonu Texas Pasific Group'un (TPG) 750 milyon dolarlık yatırım yaptığı Chobani'nin Başkanı Ulukaya'nın yakın dönemde koltuğu bırakabileceği konuşuluyor.

New York Post'un haberindeki iddialara göre ABD'li fon Ulukaya'nın yönetimini başarılı bulmuyor ve yerine alternatif isimler arıyor. Ulukaya'nın Chobani'de sadece CEO'luk görevini yürütebileceği ya da tüm görevlerinden ayrılabileceğini iddia eden gazete, şirketin geçen yıl bazı ürünlerini piyasadan toplattığı için bu kararın gündeme geldiğini ifade etti. Şirketin EBİTDA'sında 87 milyon dolarlık bir kaybın olduğunu iddia eden TPG tarafı, Ulukaya'nın yerine firmanın operasyon direktörü (Chief Operating Office-COO) Kevin Burns'u getirmeyi düşünüyor. 

% 20 KAPA SİTEYLE ÇALIŞIYOR 

2012'de ABD'de yılın girişimcisi seçilen Ulukaya'nın Idaho Eyaleti'nde 450 milyon dolarlık yatırımla kurduğu ve 300 kişinin çalıştığı fabrikanın da istenilen düzeye gelemediği belirtiliyor.

Fabrikanın yüzde 20 kapasiteyle çalışması, yaşanan sıkıntının ana sebepleri arasında gösteriliyor. Hatırlanacağı gibi 2006'da Mey İçki'ye yaptığı büyük yatırımla tanınan TPG ve özel kredi platformu TPG Opportunities Partners, Chobani'ye 750 milyon dolarlık yatırım teminatı vermişti. Şirket bunun karşılığında da Chobani'ye bir yönetim kurulu üyesi atamıştı. Chobani, Amerikan yoğurt pazarının yüzde 20'sini elinde bulunduruyor. 

SERVETİ 1.1 MİLYAR $

1972 Erzincan doğumlu olan ve 1994'te ABD'ye göç eden Hamdi Ulukaya, 2002'de babasının önerisiyle bir peynir şirketi, 2005'te ise Kraft'ın kapatmayı planladığı bir fabrikayı satın alarak Chobani firmasını kurdu. Forbes dergisinin 2013'te milyarderler listesine aldığı Ulukaya'nın serveti 1.1 milyar dolar olarak açıklandı.

STEVE JOBS AYNI SÜRECİ YAŞAMIŞTI

Ulukaya'nın Chobani'de yaşadığı süreç, Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un da başına gelmişti. 1976'da Steve Wozniak'la Apple'ı kuran Steve Jobs, 1985'te yönetim kurulunda kaybettiği güç mücadelesinin ardından Apple'ın yönetim kurulundan çıkarılmıştı. 1997'de Apple Computer'ın NeXT'i satın almasıyla kurucusu olduğu şirkete geri dönen Jobs, 2011'e kadar CEO'luk görevini sürdürmüştü.
Kerim Ülker/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde