Yırca'da 6 bin zeytin ağacı boşuna kesilmiş

Yırca'da 6 bin zeytin ağacı boşuna kesilmiş

Manisa Soma'nın Yırca Mahallesi'ne termik santral yapımı için kesilen 6 bin zeytin ağacı Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Şirketten yeni açıklama geldi...

Yırca'da 6 bin zeytin ağacı boşuna kesilmiş
16px
24px
21.04.2015 11:06
ABONE OLgoogle
Köylüler en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin ağaçlarının kesilmemesi için eylemler düzenledi. Güvenlik görevlileriyle yaşanan arbedede direnerek onları durdurmaya, makinelerin önüne geçip engel olmaya çalıştılar.

Canlı yayında gözyaşları döktüler. Konu yargıya taşındı. Kolin şirketinin yapacağı termik santral için Danıştay ve Manisa 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. YIrca’da bugüne kadar 1000 ağaç kesilmişti.

Hürriyet’ten Banu Şen’in haberine göre; bu süreçte köy ikiye ayrıldı. Bir başka grup köylerinde ‘termik santral yapılması için topladıkları imzayı Enerji Bakanlığı’na iletti. Ancak bugün Yırca’yla ilgili iki gelişme yaşandı. Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu Danıştay 6. Dairenin Yırca Kararını onayladı.

Bir süredir yeni yer baktıkları konuşulan Kolin Şirketler Grubu da termik santrali başka bir yere yapacaklarını açıkladı. Şirketin açıklamasında, “Kolin Grubu’nun Soma’da kurmayı planladığı termik santralın yeri ile ilgili alternatif saha tespiti çalışmaları tamamlanmıştır. Buna göre Soma Kolin Termik Santrali’nin yeni proje alanı olarak Türkpiyale ve Kayrakaltı Köyleri civarında yer alan bir alan belirlenmiştir. Santralin inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliğinin tescili için resmi makamlara yapılması gerekli başvuru süreci başlatılmıştır.Yeni proje alanı üzerinde dikili zeytin ağacı bulunmamakta ve 3 km. mesafede herhangi bir zeytinli saha da yer almamaktadır” denildi.

Hukuki ve önümüzdeki süreçle ilgili de açıklamada şu bilgiler yar aldı:

“Termik santralin yeri ile ilgili orijinal planlar uyarınca Yırca Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve yürütmesi mahkemece durdurulan acele kamulaştırmaya ilişkin hukuki süreç devam etmektedir. Hukuki sürecin tamamlanmasını takiben, acele kamulaştırmaya tabi olan taşınmazların hak sahiplerine iadesi yine Kamu İdaresi tarafından yapılacaktır. Kolin Grubu, hak sahiplerinin Yırca’da termik santral yapılmaması nedeniyle doğabilecek olası mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla ek önlemler üzerinde çalışmaktadır.

Daha önce de beyan edildiği gibi Soma nüfusunun ve ekonomisinin büyük bir bölümünü temsil eden Somalı Meslek ve Sivil Toplum Örgütleri, ilçede baş gösteren ekonomik olumsuzluklara çözüm oluşturması adına yeni termik santral yatırımını desteklemektedir. Bu desteğin temelinde ülke ekonomisinin sağlıklı işleyebilmesi adına her dalda dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yer altı ve yer üstü zenginliklerimizin üretime katılması gerekliliği ve yaratılacak istihdam yatmaktadır. Kolin Grubu, yerel iradenin desteklediği bu yatırımı, Soma halkı ile uzlaşı içerisinde Soma’ya ve ülkemize kazandırma kararlılığındadır.

Bu vesileyle yeni yer tespiti çalışmaları boyunca cesaretlendirici yönlendirmeleri, adil ve dirayetli yaklaşımlarından dolayı başta TBMM’de milletimizin iradesini temsil eden Manisa Milletvekillerimiz olmak üzere, Manisa Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamımız Sayın Bahattin Atçı, Kırkağaç Kaymakamımız Sayın Ali Sırmalı, Soma Belediye Başkanımız Sayın Hasan Ergene, Somalı Meslek ve Sivil Toplum Örgütleri ile Soma halkına teşekkürü bir borç biliriz.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde