Yine malzemeden çalmışlar: Sanki oyuncak inşa etmişler

Yine malzemeden çalmışlar: Sanki oyuncak inşa etmişler

Erzurum'daki kayak pistinde meydana gelen göçükte bilirkişi heyeti Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde inceleme yaptı.

Yine malzemeden çalmışlar: Sanki oyuncak inşa etmişler
16px
24px
19.07.2014 18:13
ABONE OLgoogle
Erzurum'daki kayak pistinde meydana gelen göçükte bilirkişi heyeti Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde inceleme yaptı. Heyet, birden fazla ihmal belirledi: Çöken pistlerin zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği, pistleri ayakta tutan beton zeminin içindeki çelik kazıkların 25 ila 50 metre derinlikte olması gerekirken yığma toprak üzerine sadece 1 metre çelik kazıklar kullanıldığı, pist eğiminin yanlış olduğu, fay hattının göz ardı edildiği ortaya çıktı

Erzurum'da 25'inci Dünya Üniversiteler Kış oyunları için 5 Nisan 2009 günü ihale edilen, 2 Mayıs 2009'da yapımına başlanılan, 1 Ekim 2010'da inşaatı tamamlanan ve 94 milyon liraya mal olan Türkiye'nin ilk ve tek Kayakla Atlama Kuleleri'nde 15 Temmuz günü saat 15.00'de meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. 'Edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ve kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmak' suçlarından başlatılan soruşturma kapmasında, göçüğün büyük ihmal sonucu meydana geldiğine dikkat çekildi.

SAVCI, UZMANLARLA TESPİT YAPTI

Cumhuriyet Savcısı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde görevli 4 öğretim üyesi ile birlikte dün Kiremitliktepe'ye giderek keşif yaptı. İlk olarak kulelerde savcı ile birlikte inceleme yapan Jeoloji Mühendisliği'nde görevli Doç. Dr. Ekrem Kalkan, İnşaat Mühendisliği Geoteknik Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Semet Çelik, Makine Mühendisliği Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Ruhi Yeşildal ve Mimarlık Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Fatma Zehra Çakıcı, dağdan aşağıya keşif yaparak indi. Heyelanın meydana geldiği 20, 40, 60 metre yüksekliğinde kuleler ile 95 ve 125 metre yükseklikteki kuleler arasındaki bölgeye dolgu yapıldığını belirten bilirkişiler, kulelerin yapıldığı alanın heyelanlı bölge olduğuna dikkat çekti.

Keşif yaparken bölgeyi fotoğraflayan uzmanlar, ön incelemelerinde kulelerde hiçbir sorun görülmediğini aktardı. Uzmanlar, iniş rampaları olarak nitelendirilen pistlerin zeminde analiz etüdü yapılmadan pistlerin yapıldığına işaret edildi.

Pistleri ayakta tutan beton içindeki çelik konstrüksiyon kazıkların 25 ile 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine sadece 1 metre konstrüksiyon kazık kullanıldığına dikkati çeken bilirkişiler, pist eğiminin de yanlış olduğunu vurguladı. Uzmanlar ayrıca, aktif olmamasına karşın fay hattının göz ardı edildiğini, buradaki enerjinin boşaltılmadan inşa edilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Heyet, olay anında kulelerden atlayış olmamasını, tesislerin boşaltılmış olmasını büyük şans olarak değerlendirdi.

TESLİM ALAN KAMU GÖREVLİLERİNE SORUŞTURMA

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 'edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması' nedeniyle kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' soruşturma başlattı.

Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı, Kayakla Atlama Kuleleri atlama kulelerini yapan firma Sarıdağlar A.Ş.'nin projeye uyup uymadığını, beton kalitesi ile kullanılan malzemenin standartlara uygun olup olmadığını da araştıracak.

Raporlarını hazırlaması için bilirkişilere 2 ay süre veren Cumhuriyet Savcılığı soruşturma sonucunda kimlerin ihmali olduğunu belirleyecek ve dava açacak.

KAR MAKİNELERİ İLE SKORBOARDLAR ORTADA KALDI

Bu arada Kayakla Atlama Kuleleri'nin göçen pistlerine suni kar yağdırmak için kurulan yüksek maliyetli kar makineleri ve skorboardları ortada kaldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nden bazı yetkililer, soruşturma sürdüğü için hiç bir şeye dokunamadıklarını ve kar yağdırma makineleri ile skorboardların bu süreçte zarar görmesinden endişe duyduklarını söylediler. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde