Yılmaz uyardı: 200 Milyar Dolar lazım, 105 milyar var

Yılmaz uyardı: 200 Milyar Dolar lazım, 105 milyar var

Yabancılar için en önemli meselenin “güven” olduğuna dikkat çeken MB eski Başkanı Durmuş Yılmaz, piyasalara güven verecek adımlar atılmasını istedi.

Yılmaz uyardı: 200 Milyar Dolar lazım, 105 milyar var
16px
24px
21.07.2016 16:13
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, başarısız darbe girişimi sonrası oluşan ortamın yurt dışı yatırımcılar açısından dikkatle izlendiğini, hükümetin bu dönemde en küçük bir hata marjının dahi kalmadığını söyledi. Yılmaz, hükümetin bu süreçte yurt içi ve yurt dışı piyasalara yeterli güveni verememesi halinde önce kredi notunun düşeceği, ardından da ekonomide ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

İSTİKRAR OLACAK MI?

Durmuş Yılmaz, darbe girişiminin ardından siyaset ve ekonomide yaşanan gelişmelerin Türkiye'yi oldukça hassas bir sürecin içerisine getirdiğini söyledi. Başta yabancı yatırımcılar ve kredi derecelendirme kuruluşları olmak üzere herkesin “istikrar olacak mı?” sorusuna yanıt aradığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin böyle bir sürece yetersiz döviz rezervleriyle yakalandığını, en küçük bir hatanın daha büyük ekonomik sorunları tetikleyebileceğini söyledi. İşte Yılmaz'ın yaptığı kritik açıklamalar:

200 MİLYAR DOLAR LAZIM, 105 MİLYAR VAR

“Herkes olası bir kriz durumunda Merkez Bankası'nın elindeki rezervler yeterli olur mu diye soruyor. Rezervlerin hangi düzeyde olması gerektiğine ilişkin bazı teknik formüller var. Bir defa döviz rezervlerinin en az 3 aylık ithalatı karşılayacak düzeyde olması gerekiyor. Bu yetmez, ikinci olarak kısa vadeli dış borçları da karşılamalı. Yetmez, orta ve uzun vadeli borçların bu döneme düşen ödemeleri de karşılayabilmeli. Son olarak cari açığı da finanse etmeli. Bütün bu kalemleri topladığınız zaman yaklaşık 200 milyar dolar civarında bir döviz varlığına ihtiyacınız var demektir. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri ise 103 milyar dolar civarında. Tabi bu hesap ülkeye hiç döviz girişi olmayacağı bir senaryoda çok önemli. Şu anda döviz girişi var.”

REZERV MERKEZ'İN DEĞİL, BORÇ

“Merkez Bankası son 3 yıldır kendi bastığı TL ile piyasadan döviz satın alıp rezerv biriktirmiyor. Bunun yerine, bankaların zorunlu karşılıklarını döviz ve altın olarak alıp rezerv yapıyor. Dolayısıyla Merkez'in elinde görünen rezervlerin büyük bölümü aslında bankalardan aldığı borç para. Bu risk mi? Şimdilik değil. Ama Merkez'in döviz bolluğunda bugünleri düşünüp kendi parasıyla rezerv biriktirmesi gerekirdi. Merkez Bankası bugün rezervlerimi artırayım dese de yapamaz. Çünkü bunun için ülkeye bol miktarda döviz girişine ihtiyaç var.”

NOT DÜŞERSE SIKINTI BÜYÜK

“Türkiye'deki gelişmeleri izleyen kredi derecelendirme kuruluşları bundan sonra iki şeye bakacak. Birincisi döviz rezervlerinin uluslararası yükümlülükleri yerine getirip getiremeyeceğine bakacak. Döviz girişi oluyorsa sorun görmeyecek. İkinci olarak da hükümetin icraatlarına, piyasanın güvenini bozucu hareketler yapıp yapmayacağına bakacak. Notun düşmemesi lazım. Düşerse, Türkiye yatırım yapılabilir ülke notunu kaybeder, yabancı emeklilik fonlarından oluşan kurumsal yatırımcılar mecburen çıkar. Dövize daha fazla talep başlar.”

AĞIZDAN ÇIKAN HER SÖZE DİKKAT

“Ekonomi kurumları darbe girişimi sonrası süreci iyi yönetti. Şimşek dış yatırımcılarla görüştü, Merkez Bankası ve diğer kurumlar rahatlatıcı açıklamalar yaptı. Ancak sonrasında hukuk ve istikrara yönelik kaygılar oluştu, döviz yükseldi. Notun düşmemesi, ekonomide sıkıntı yaşanmaması için ülkeyi yönetenlerin ağızlarından çıkacak her sözü ölçüp biçmesi gerekiyor. Aksi halde ülke büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir. “
Durmuş Yılmaz'ın tavsiyeleri:

Ağzınızdan çıkacak her kelimeyi ölçüp biçin

Hukuka bağlı kalın

Yatırımcının ‘istikrar olacak mı?' endişesini giderin

Antidemokratik uygulamalardan kaçının

Döviz girişini durduracak hiçbir adımı atmayın

Toplumu gerecek söylem ve eylemlerden vazgeçin

İlk fırsatta döviz rezervlerini artırın
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde