Yılın Girişimcisi yarışmasına kimler aday?

Yılın Girişimcisi yarışmasına kimler aday?

''Yılın Girişimcisi'' Yarışması finalistleri jüri üyelerine yaptıkları çalışmaları anlattı. İşte finalistler

Yılın Girişimcisi yarışmasına kimler aday?
16px
24px
01.04.2010 11:25
ABONE OLgoogle

Ernst&Young ''Yılın Girişimcisi'' Yarışması finalistleri jüri üyelerine yaptıkları sunumlarla çalışmalarını anlattı.
     Ernst&Young tarafından dünya genelinde 1986 yılından bu yana düzenlenen ve Türkiye'nin de 2004 yılında dahil olduğu World Entrepreneur Of The Year - Dünya Yılın Girişimcisi Yarışmasının Türkiye finalistleri belirlendi. 

     Geçen yıl birçok sektörü olumsuz yönde etkileyen ekonomik krizin etkilerine rağmen büyümeyi başaran iş dünyasının kahramanlarını ödüllendirmek amacıyla düzenlenen yarışmada ''Yılın girişimcisi'' olmaya aday görülen finalistler Çelebi Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu ve Çelebi Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, Gürallar Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat ve Gürallar Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Erol Güral, İnci Deri Mamulleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, Koska Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emin Dindar ile Tekin Acar Büyük Mağazacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar jürinin karşısına çıktı. 

     Finalistlerin projelerini anlattıkları jüride ise Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Prof. Dr. Eser Borak, Prof. Dr. Özer Ertuna, MAP Havacılık ve Enerji Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, 2009 yılının birincileri Koton Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz yer aldı. 
     
     KOSKA
     
     Jüri ile görüşmelerinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koska Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emin Dindar, Koska'nın temellerinin 1907 yılında Denizli'de Hacı Emin Bey'in faaliyet gösterdiği helvacı dükkanı ile atıldığını belirterek, başarı hikayelerini şöyle anlattı: 

     ''Baba mesleğini sürdüren Adil Dindar, 1931 yılında oğulları ile birlikte İstanbul'a gelerek Koska semtinde bir dükkan açtı ve Koska helvacısı olarak anılmaya başladıktan sonra da Koska unvanını aldı. 1974 senesinde Topkapı'da kurulan fabrikada helvanın yanı sıra lokum, reçel ve koz helva üretimine de başlandı. 1984 yılında Mümtaz ve Nevzat Dindar, bugün faaliyetlerini sürdürdükleri Merter'e taşınarak Koska Helva Merter adıyla üretimlerine devam ettiler.'' 

     Tüm ilkokul ve lise eğitimi süresince hafta sonlarında, özellikle bayramlarda dükkanlarda çalışarak, işin nasıl yapıldığını en ince ayrıntısına kadar öğrendiklerini söyleyen Emin Dindar, 2001 krizinde tüm satış teşkilatını iyileştirip büyüttüklerini ve yeni bölgelere girerek krizden büyüyerek çıktıklarını dile getirdi.
     Müşteri odaklı yaklaşımı benimsediklerinin altını çizen Dindar, hem iç piyasada hem ihracatta bu sayede her yıl büyüme kaydettiklerini bildirdi.
     Ürün yelpazesini sürekli geliştirdiklerini ifade eden Dindar, bu sayede 2009 yılında krize rağmen ihracat tutarında yaklaşık yüzde 20'lik bir büyüme elde ettiklerini vurguladı. Dindar, organik pazarında çok büyük ilerleme gösterdiklerini dile getirerek, yurt dışı ve yurt içinde perakendecilik alanında büyümeyi düşündüklerini kaydetti. 
     
     İNCİ
     
     İlk olarak Ali Murat Kızıltaş'ın dedesi tarafından küçük bir lostra salonu olarak kurulan ve 1947 yılında babası Ahmet Nuri Kızıltaş tarafından Fatih'te bir ayakkabı mağazasına dönüştürülülen İnci Deri Mamulleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş ise, şu anda internet üzerinden satış için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını anlattı. 

     Kızıltaş, şunları ifade etti:
     ''Başlangıçta çok inanmadan başlasak da hedeflerimizin çok çok üzerinde bir geri dönüşüm aldığmız için Türkiye'de hiç olmayan bir şeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ayak ölçülerini tanımlayan ayakkabı kalıplarını standardize etmeye çalışıyoruz. Kendi mevcut kalıplarımızı 'dar kalıp', 'geniş kalıp' ve 'biraz daha geniş kalıp' şeklinde tanımlayıp tüketicinin mağazalarımızda veya internetten yaptığımız bilgilendirmeler doğrultusunda ayak ölçülerini tespit etmelerini sağlayarak daha doğru alışveriş yapmasını sağlayacağız.'' 
     
     GÜRALLAR
     
     Gürallar Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat ise, jüri üyeleriyle özellikle nanoteknoloji alanında yaptıkları araştırmaları ve sonuçları paylaşacaklarını belirterek, ''Nanoteknolojik çalışmalarımızın bir tanesi kalıp teknolojileri üzerine, bir tanesi cam malzemenin geliştirilmesinde nanoteknoloji kullanılması. Örneğin camın elektriksel yüzey iletkenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımız var. Buraya ayrı pazarlar yaratılacak. Örneğin dokunmatik ekranlarda kullanılabilecek'' şeklinde konuştu. 

     Antibakteriyel cam ürettiklerini dile getiren Argat, sene sonuna doğru toplu tüketim noktalarında, çocuklar için cam kullanımında ve hastane ortamında kullanılmak üzere bunun üretimine başlayacaklarını bildirdi. 
     
     ÇELEBİ HOLDİNG
     
     Etkinlikte Çelebi Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu ve Çelebi Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz hakkında şu bilgiler verildi:
     ''1958 yıllarında Can ve Canan Çelebioğlu'nun babası Cavit Çelebioğlu tarafından 1 merdiven ve 5 işçi ile kurulan Çelebi Holding (Çelebi), Can ve Canan Çelebioğlu genç yaşlarından itibaren Çelebi'de çeşitli görevler aldılar. Yalnızca yurtiçi yatırımlar ile sınırlı kalmayan Çelebi özellikle Hindistan, Brüksel ve Budapeşte'deki yer hizmetleri yatırımlarından bu stratejileri ile fark yarattılar. Çelebi Hava Servisi, bugün holdingin lokomotif şirketi konumunda olup yurtiçinde ve yurtdışında olmak üzere 27 havalimanında aralarında Lufthansa, Air France, Emirates, United Airlines gibi havayolu şirketlerinin olduğu 400?ün üzerinde müşteriye hizmet üreten, yaklaşık 9 bin 500 personele sahip bir şirket.'' 
     
     TEKİN ACAR
     
     Tekin Acar Büyük Mağazacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar hakkında verilen bilgiye göre ise 1979 yılında Ankara'da, 16 metre karelik dükkanın bir bölümünde parfümeri işine başlayan Acar, 1981 yılında tüm mağazada kozmetik satmaya başladı. Aynı yıl, aynı çarşıda 100 metre karelik ikinci mağazasını açan Acar, 1989 yılına kadar faaliyetlerini bu iki mağazada sürdürdü ve büyüme yolculuğu buradan başladı. Tekin Acar Mağazaları şu anda Türkiye'nin mağaza sayısı bakımından en büyük kozmetik zinciri halini aldı.
     Yarışma kapsamında Türkiye'yi Monte Carlo'da temsil edecek girişimci, 8 Nisan Perşembe günü düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde