Yıldız'dan faylarla ilgili ürküten açıklama

Yıldız'dan faylarla ilgili ürküten açıklama

Enerji Bakanı Taner Yıldız, diri fayların iki katına çıktığını bilgisini verdi.

Yıldız'dan faylarla ilgili ürküten açıklama
16px
24px
03.04.2012 04:58
ABONE OLgoogle

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin diri fay haritasını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek diri fayların iki katına çıktığını bilgisini verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin diri fay haritasını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, ''Diri fay hatları sayısının hemen hemen iki katına çıktığı bir ortamda (haritaların) güncellenmesi önemli'' dedi.
 
 Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ''65. Türkiye Jeoloji Kurultayı''na katılan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, geleneksel hale gelen Kurultayın hem sektöre hem de ülkeye hayırlı olmasını diledi.
 
 Jeoloji mühendislerinin fonksiyonlarını artırmak istediklerini ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) yaptığı kanun değişikliğiyle bunu sağladıklarını anlatan Yıldız, yapılan bu çalışmaların çok önemli olduğunu ifade etti.
 
 Bakan Yıldız, jeoloji sektöründe çok önemli bir değişim yaşandığını dile getirerek, kamuda yetişen mühendislerin özel sektörü tercih ettiğini, bunun da toplam sektör için bir kazanım olduğunu söyledi.
 
 MTA'da bir usta-çırak ilişkisinin yeniden kurulduğunu belirten Yıldız, yeniden yapılanma sürecine giden kurumun, çok önemli hizmetler sunduğunu kaydetti.
 
 Jeoloji mühendislerinin öneminin giderek arttığını, geçen yıl maden mühendislerinden daha çok jeoloji mühendisi istihdam edildiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
 
 ''Özellikle maden ve jeoloji uzmanlarının önemli isimlerinin burada olduğunu biliyorum. Politikalarımızı oluştururken özellikle madencilik alanında, yeraltı kaynaklarının yüksek katma değer oluşturduğunu ve gayri safi yurtiçi hasılamız için önemli bir rezerv olduğunu bilmekteyiz.
 
 Enerji ve sanayi hammadde talebinin güvenli ve ekonomik olarak karşılanması, bu tür kurultaylar vesilesiyle olmaktadır. Arz kaynaklarının çeşitlenmesi de yine burada belirlenmektedir. Bu kadar yüksek katma değerin ekonomiye kazandırılması, en temel hedeflerimizdendir.''
 
 Yeni Fay Haritası
 
 Arama faaliyetlerine ve analiz laboratuvarlarına ayırdıkları yatırım bütçelerinin önemini vurgulayan Yıldız, jeoloji haritalarının güncellenmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
 
 Kuzey Anadolu Fay Atlası ile Doğu Anadolu Fay Atlası'nda 1/500000'lik haritaların hazırlanarak basılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Yıldız, ''Türkiye'nin diri fay haritasını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. 1992'lerden bu yana güncellenmemişti. Diri fay hatları sayısının hemen hemen iki katına çıktığı bir ortamda güncellenmesi önemli'' diye konuştu.
 
 ''Jeoloji mühendislerinin önemini çok iyi biliyoruz''

 
 Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta da 65 yıldan bu yana Türkiye'de jeoloji kurultaylarının düzenlendiğini bildirdi.
 
 Hükümetlerinin görev süresince Türkiye'ye bir çok yatırım yapıldığını ve jeoloji mühendislerinin de bu yatırımların inşaatlarında istihdam edildiğini belirten Balta, jeoloji mühendislerinin önemini çok iyi bildiklerini söyledi.
 
 Türkiye'nin doğal afetler açısından riskli bir bölgede olduğuna dikkati çeken Balta, bu kurultaylar sayesinde yaşanan doğal afetlerin hatırlatıldığını ve ileride yaşanabilecek afetlerde alınabilecek önlemlerin tartışıldığını ifade etti.
 
 Geçmişte teknik yetkinlikten yoksun bir çok yapının yapıldığını, ancak son yıllarda bu konuya çok dikkat edildiğini vurgulayan Balta, ''Biz insanlarımızın sağlıklarını korumakla da mükellefiz. Bu anlamda yapılan önemli yasal düzenlemeler var ve biz bu düzenlemelerle jeoloji mühendislerinden daha fazla yararlanacağız. Sonuç olarak da insanlarımıza daha yaşanabilir şehirler, alanlar vereceğiz'' dedi.
 
 ''1 yıl içerisinde basım işlemlerini bitirmeyi hedefliyoruz''
 
 MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de MTA'nın kurulduğu günden bu yana önemli çalışmalara imza attığını bildirdi.
 
 Türkiye'nin doğal afetler açısından ''riskli ülkeler'' arasında yer aldığını belirten Üzer, fay hatlarını gösteren haritaların güncellenmesi gerektiğini söyledi.
 
 Bu konudaki çalışmalara başladıklarını anlatan Üzer, 1 yıl içerisinde tüm basım işlemleri bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
 
 Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal ise yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkati çekerek, bu konuda yapılan çalışmaları anlattı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde